Érdemes már most megtervezni a nyaralást

Idén jó lenne kivételesen kapkodás és veszekedés nélkül nyaralni indulni? Ha már most kiválasztják a tökéletes úti célt, és kivételesen az utazás előtti praktikus teendőknek is időben nekikezdenek majd, nem lehetetlen küldetés. A nyaralásszervezés fortélyai kezdőknek.

Minden évben későn kap észbe, hogy úristen, még fogalma sincs, hol fog idén nyaralni? Aztán pedig kapkod össze-vissza, mert semmi sincs megszervezve, beszerezve, elintézve? Legyen ez idén másképp, és kezdjen el akár már most azon gondolkodni, hogy mikor, hol és hogyan szeretné eltölteni a várva várt és megérdemelt vakációt. Így biztosan nem lesz majd ideges és kimerült, mire végre elindulhat a nagy útra.

Először is érdemes azt tisztázni, hogy milyen nyaralásra vágyik a család. Tengerparton egy all inclusive szállodában, tóparton egy kis faházban, kempingben a hegyekben, trendi apartmanban valamelyik európai városban? És mit szeretnénk ott csinálni? Egész nap pihenni a vízparton, vagy néha túrázni, sportolni, esetleg megnézni a környék nevezetességeit? Miután minden fontos kérdésre megvan a válasz, indulhat a tervezés!

Az első lépések

Ha repülővel utazunk, és nincs időnk vagy kedvünk magunknak szervezni, fordulhatunk klasszikus utazási irodához, vagy ha különleges igényeink vannak, akkor személyre szabott utazásszervezőkhöz. Így minden teher lekerül a vállunkról.

Ha szeretünk ezzel foglalkozni, magunk is lefoglalhatjuk a repülőutat, a szállást, és kitalálhatjuk a nyaralás programját – az interneten mindent egyszerűen el lehet intézni. A légitársaságok oldalain megvehetjük a jegyeket – érdemes először ezt elintézni, és utána ehhez keresni szállást, mivel ez utóbbiból jóval nagyobb a kínálat és a variálási lehetőség, mint a repülőjegyeknél.

Galéria: Ha igazán előrelátó, már most elkezdi tervezni a nyaralástMichael Poehlman/blend Images / Northfoto

 Belföldi szállást és külföldi utat itt a Travelón is foglalhat, ahol a Booking.com vagy az Airbnb oldalához hasonlóan az emberek - akik már jártak az adott helyen - megírhatják a véleményüket is a szállásokról. Ezekből pedig sok mindent megtudhatunk az adott hotelről, apartmanról vagy kempingről. Persze a szálláshelyek saját weboldalain is keresgélhetünk, ott is biztosan találunk kedvező ajánlatokat.

Amint megvan az időpont, érdemes ellenőrizni az okmányokat: megvan-e minden, ami szükséges egy külföldi úthoz (személyi igazolvány, útlevél, nemzetközi jogosítvány, európai egészségbiztosítási kártya, vízum), és azok érvényesek-e a vakáció teljes ideje alatt. Vannak azonban országok, ahol nem elég, ha csak az ott tartózkodási idő alatt érvényesek az iratok, hanem annál tovább kell érvényesnek lenniük. Törökországban például plusz hat hónapot írnak elő. Fontos, hogy gyerekeknek is kell úti okmány, nem vihetjük őket szabadon, papírok nélkül a világban. Még az Európai Unióban sem, ahol legalább személyi igazolványra van szükség az esetükben.

Ha gyerekkel utazunk, olyan úti célt válasszunk, amely gyerekbarát, és az életkorának megfelelő szolgáltatásokat, feltételeket biztosít. Például legyen homokos, lassan mélyülő a tengerpart, ha totyogóssal utazunk; a kiskamaszok már inkább a sziklás, búvárkodásra alkalmas partokat kedvelik. Mindig legyen nálunk a kicsiknek váltás ruha, pelenka, enni- és innivaló, játék, a nagyokkal pedig érdemes olyan szálláshelyet foglalni, ahol van wifi. A tinédzsereknek fontos a folyamatos online kapcsolat, és igencsak meg tudja mérgezni a hangulatot, ha egyfolytában azt vágják a fejünkhöz, miért ilyen maradi helyre hoztuk őket, és állandóan azzal nyaggatnak, hogy mikor megyünk már végre haza. Persze a sok programmal elterelhetjük a figyelmüket, de olykor nekünk is jólesik a pihenés, a semmittevés. Ezt pedig akkor élvezhetjük a legjobban, ha a gyerek közben nem nyávog folyton a fülünk mellett. (Saját tapasztalat!)

Így lesz gondtalan a vakáció!

Érdemes utazás előtt néhány hónappal összeállítani egy listát, hogy mi mindent kell majd magunkkal vinnünk. Még ha mediterrán vidékre is megyünk, a fürdőruha és nyári ruhák mellé kerüljön a bőröndbe legalább egy melegebb öltözet, hiszen előfordulhat, hogy egy-két hűvös, esős nap köszönt majd ott ránk. De a ruhák, könyvek, tisztálkodószerek mellett semmiképpen se feledkezzünk meg a napvédő szerekről és a gyógyszerekről! A gyerekek és a világos bőrűek legalább 50 faktoros naptejet használjanak, de aki jól barnul, annak is érdemes minimum 20-30 faktoros krémet használnia. Vigyünk magunkkal majd napszemüveget, szalmakalapot (vagy kendőt, textilkalapot), napvédő ruhát, és ha kavicsos partra megyünk, akkor speciális vízi cipőt, ami megvéd attól, hogy a kövek, kagylók elvágják a lábunkat.

Galéria: Ha igazán előrelátó, már most elkezdi tervezni a nyaralástNorthfoto

 A gyógyszeres csomagba feltétlen kerüljenek bele az állandóan szedett készítmények, továbbá láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés és hányás elleni szer, allergia elleni készítmény (például ha valaki érzékeny a rovarcsípésre), napégésre való krém, emésztést segítő gyógyszer, sebtapasz, fertőtlenítő. Ha valamilyen egzotikus országba utazunk, konzultáljunk orvossal, milyen megbetegedésre számíthatunk ott, milyen védőoltásra lehet szükség. Számos afrikai, ázsiai országba való utazáskor javasolják például a Hepatitis A és B, a malária, a tífusz, a járványos agyhártyagyulladás elleni védekezést. Bővebben a témáról itt olvashat.

Ám mivel sosem tudhatjuk, hogy megússzuk-e betegség vagy baleset nélkül a nyaralást, érdemes előrelátónak lenni, és biztosítást kötni. Bár az európai egészségbiztosítási kártyához és a bankkártyánkhoz is kapcsolódhatnak biztosítási szolgáltatások, ezek általában csak néhány dologra terjednek ki, és nem biztos, hogy teljes összegben fedezik a költségeket.

Utasbiztosítás nélkül egy lépést se!
Az utasbiztosítás az egyik leginkább nélkülözhetetlen útitárs. Fogadja meg, hogy idén már biztosan nem indul el nélküle! CLB.hu - Kössön Biztosítást Okosan! (X)

A GPS és a mobil a legjobb barátunk

Hogy utazás közben, főleg ha autóval megyünk, minél kisebb legyen a baleset lehetősége, indulás előtt néhány héttel nézessük át alaposan a járművet szakemberrel. Pótoljuk a hiányzó felszereléseket (pótkerék, szerszámok, elakadásjelző, izzókészlet, elsősegélydoboz), tisztíttassuk ki a légkondit, töltsük fel az ablakmosótartályt, és keressük meg a kocsi pótkulcsát. Ezt is vigyük magunkkal, hiszen nagyon bosszantó tud lenni, ha elhagyjuk az egyetlen slusszkulcsunkat...

Az útvonalat tervezzük meg előre, ebben számos applikáció segíthet: például a Google Térkép, a Via Michelin, az AA Route Planner. Ha beírjuk ezekre a helyekre az indulási és érkezési címet, akkor megkapjuk a részletes tervet: melyik úton mennyit kell haladni, hol kell letérni, mennyi az autópályadíj, melyik útszakaszt kb. mennyi idő alatt tehetjük meg. Ezt akár ki is nyomtathatjuk indulás előtt, így akkor sem esünk kétségbe, ha esetleg lemerül vagy elromlik a GPS-készülék, vagy valamiért nem működik a roaming a mobilunkon. Ha előrelátóak szeretnénk lenni, akkor vegyünk autós töltőt, ami a szivargyújtóba dugva tölti a telefont és a GPS-készüléket, de vihetünk magunkkal hordozható töltőt is, amit otthon feltöltünk, és az autóban egyszerűen csak a mobilhoz csatlakoztatjuk. Apropó, mobil! Még itthon ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva az adatroaming, van-e rajta elég egység (ha feltöltőkártyás szolgáltatásunk van), és, hogy nincsenek-e valamiért letiltva a kimenő hívások.

A mobil azonban nemcsak a navigációban lehet a segítségünkre, hanem tucatnyi hasznos applikációt tölthetünk le rá, amelyek megkönnyítik és színesebbé teszik a nyaralásunkat. Itt van például a Pocket Guide, ami olyan, mint egy személyes idegenvezető. A GPS pozíció alapján beazonosítja a tartózkodási helyünket, és a közelünkben lévő látnivalókról írásban és hang formájában is tart egy kis bemutatót, miközben a fotóról azonosíthatjuk ezeket. Két látványosság között sétálva pedig további érdekes történeteket hallhatunk a városról.

Galéria: Ha igazán előrelátó, már most elkezdi tervezni a nyaralást/ Northfoto

 Rendszeres olvasóink előtt nem titok, hogy nagy kedvencünk a TripAdvisor, ahol a felhasználók véleményüket, tapasztalataikat, élményeiket osztják meg a nevezetességekről, éttermekről, bárokról, szálláshelyekről, majd értékelhetik is ezeket, így kialakítva egy rangsort a szolgáltatók között. Ha például a CityGuide-dal együtt használjuk a TripAdvisort, akkor egy teljes útikalauzt kapunk - térképpel, látnivalók listájával, éttermek rangsorával stb. - mely jelenleg a világ több mint 80 városában elérhető.

A The Weather Channel időjárás-előrejelző applikációval műholdas időjárási térképekhez, évszakokhoz kapcsolódó információkhoz és időjárási hírekhez juthatunk. Sőt, képeket is feltölthetünk például az extrém időjárási körülményekről, amelyeket aztán meg lehet osztani.

Ezeken kívül természetesen több tucat mobilos alkalmazás segítheti még az utunkat, így például a forgalmi akadályokat jelző Waze, a valutaváltó XE Currency, az idegennyelvi kommunikációt megkönnyítő GoogleTranslate és Úti tolmács, vagy a fotóinkat felhőben tároló Dropbox.

Nem elég azonban csak a külföldi helyszínekre gondolni. Az itthon hagyott házról, lakásról se feledkezzünk meg! Időben szervezzük meg, hogy ki eteti majd a halakat, macskát, kutyát, amíg mi távol vagyunk, ki üríti a postaládát, teszi ki a kukát a szokásos időpontban, locsolja a virágokat. És feltétlen ellenőrizzük időben, hogy működik-e az automata öntözőrendszer, nem romlott-e el a vezérlő egysége, nem lenne jó azzal elrontani a nyaralást, hogy egy száraz, kiégett kert fogad bennünket, amikor élményekkel tele, kipihenten, lebarnulva hazaérkezünk.

5+1 tuti tipp
1. Indulás előtt jegyezzük fel az adott országban a magyar külképviselet elérhetőségeit.
2. Ha házi kedvencüket is visszük, ne hagyjuk itthon az oltási könyvet.
3. Amennyiben autót szeretnénk bérelni, legyen elég pénz a bankkártyánkon, mivel a legtöbb helyen biztosítékként egy nagyobb összeget (több száz euró) zárolnak rajta.
4. Ha repülővel megyünk, és speciális étrendünk van (pl. vegetáriánus, gluténmentes), azt időben jelezzük a légitársaságnak.
5. Bár a legtöbb helyen lehet bankkártyával fizetni, mindig legyen nálunk valuta, a készpénz bármikor jól jöhet.
+1 Hiába a digitális világ, bármikor adódhat olyan helyzet, hogy nem működnek a kütyük. Ilyenkor nagy szolgálatot tud tenni egy „hagyományos" térkép, útikönyv és fényképezőgép.

Újabb cikkünk ebben a témában:
A legjobb szállodai gyerekprogramok a csúszdás medencén és az animáción túl - 2017.04.26.
Fűnyírás kistraktorral, íjászat, kürtőskalács- és kakaóscsiga-sütés, kincskeresés és szervezett családi vetélkedők: utánajártunk, mivel üthetik agyon az időt a gyerekek a magyar szállodákban, ha már unják a gyerekmedencét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek