Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?

Sivatagi túra Marokkóban, búvárkodás a Maldív-szigeteken, városnézés Isztambulban, strandolás Thaiföldön - jövőre akár így is töltheti a karácsonyt, ha megszökne az ünnepi őrület elől.

A könyökén jön ki a bejgli, és ökölbe szorul a keze, amint meghallja a Last Christmast? A US News Travel és a Lonely Planet gyűjteményei alapján mutatunk pár célpontot, ahová ha idén már nem is, de jövőre elutazhat, hogy megússza a karácsonyi őrületet.

Marrákes, Marokkó

Az észak-afrikai Marokkó az egyik legközelebbi olyan egzotikus hely, ahová az európai karácsonyfóbiások elutazhatnak. Az ország döntő többsége muszlim vallású, így december 24., 25. és 26. pont olyan, mint az összes többi nap. A nagyobb hotelekben a turisták kedvéért ugyan felcsendülhet egy-két karácsonyi dal, és belefuthatunk pár karácsonyfába, de például Marrákes óvárosának zegzugos utcáiban erre nincs túl sok esély.

Marokkó, Marrákes - karácsonyinak nem karácsonyi, de különleges fényekből és hangokból itt se lesz hiány
Galéria: Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?
Fotó: Education Images / Europress / Getty

Csodálatos, tarka lámpásokat viszont láthatunk, és a különleges atmoszférát teremtő adzán, – vagyis a müezzinek imára hívó éneke – gyakran felhangzik majd. Aki még ennyi ünnepélyességet sem szeretne, nevezzen be egy izgalmas kirándulásra a Szaharában vagy az Atlasz-hegységben.

Isztambul, Törökország

Törökországban szintén a muszlim többség miatt nem fogunk óriási karácsonyfákba és mindent elözönlő fényfüzérekbe botlani. A nagyobb hotelek azért itt is igyekeznek a turisták kedvében járni a karácsonyi díszítéssel – úgyhogy, ha semmiképpen nem akarnak rénszarvasos és mikulásos dekorációba botlani, inkább Airbnb-n és társain keressenek szállást.

Törökország
Galéria: Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?
Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

Mivel a karácsony nem hivatalos ünnep, december 24-én és 25-én is simán megnézhetjük a leghíresebb látnivalókat Kék mecsettől Hagia Sophián és Bazilika Ciszternán át a Tokapi Palotáig ezeken a napokon is. Akinek mégis hiányoznak az ünnepi fények és a shoppingolás, a Nagy Bazár felé vegye az irányt – a kínálatról és az alkudozásról itt írtunk bővebben.

Maldív-szigetek

Az indiai-óceáni szigetország lakosságának 99 százaléka muszlim, így mondanunk sem kell, hogy nagy karácsonyi hangulatra itt sem kell számítani. Türkizkék vízre, hófehér homokra és karcsú derekú, hajladozó pálmafákra és luxusnyaralásra a tél közepén annál inkább. Akinek mégis hiányozni kezdene a karácsonyi fény- és színkavalkád, menjen búvárkodni. A korallzátony tarka élővilág garantáltan segít majd megfeledkezni a honvágyról.

Maldív-szigetek
Galéria: Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Thaiföld

Túlnyomórészt buddhista lakossága miatt a legtöbb, karácsonymentes országokról szóló válogatásban szerepel Thaiföld. De aki az ünnepekben a giccsáradatot utálja a legjobban, az semmiképpen se Bangkokba utazzon ilyenkor. Kedvenc Thaiföldön élő bloggerünk, Bangkok Charlie jelentése szerint ugyanis bár a thaiok nem ünneplik a karácsonyt, díszítésben nincs hiány a városban.

Thaiföld
Galéria: Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?
Fotó: Piti A Sahakorn / Europress / Getty

"Nem is tudom, mi történne, ha karácsony ünnepnek számítana Thaiföldön!? Karácsony ugyanis hivatalosan nem piros betűs nap a thai kalendáriumban, a thai emberek meg sem ünneplik, nem ajándékoznak, ehhez képest Bangkokban lépten-nyomon karácsonyfába botlik az ember. Természetesen a CentralWord előtt építették fel megint a legnagyobb fát, ezúttal Disney parkot rittyentettek köré, itt hódolnak a thaiok év végi szenvedélyüknek a végtelen selfie készítésnek" – írja Charlie a Facebookon. Kevésbé turistás vidékeken, illetve a tengerpartokon valószínűleg sokkal jobb a helyzet.

+1: Ha valami nagyon másra vágyna

Ha nem szeretne kimaradni a karácsonyból, de az itthon megszokott ünnepléstől valami radikálisan eltérőt szeretne kipróbálni, Japán a tökéletes választás. Vallási gyökerei ugyan nincsenek a karácsonynak, de külsőségekben nagyon népszerű ünnep.

"Karácsonyi díszek jelennek meg a nagyobb japán városokban, a cégek karácsonyi partikat tartanak és az emberek megajándékozzák egymást. A karácsonyra akaszkodva a KFC a hetvenes években olyan sikeres kampányt folytatott, hogy náluk töltsék a vacsorát, hogy évekig előre kellett asztalt foglalni a gyorséttermekben, de még manapság is tömve vannak szentestekor" – írta az Index három éve.

Japán
Galéria: Elegem van az ünnepekből, hova meneküljek?
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ha tud angolul, ezt a beszámolót érdemes elolvasnia: egy amerikai férfi írja le milyen volt az első Japánban töltött karácsonya. Mivel ő ahhoz szokott, hogy az ember ilyenkor otthon marad a családjával, nagyon meglepő volt számára, hogy a japán fiatalok vacsorázni mennek, aztán pedig buliznak az ünnepkor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek