Trükkök, ha királyként repülne, de nem futja első osztályú jegyre

Mindig is irigyelte a repülőn a business osztály utasait a kényelmes székek és az ingyenes italok miatt? Ha ugyanez nem is pótolható a turista osztályon, egy-két trükkel és némi humorral a látszatot azért meg tudjuk teremteni!

Kétségtelen, hogy önbecsapás lenne azt hinnünk, a turista osztály egyre zsugorodó lábhelyei mellett meg lehet teremteni a business osztály kényelmének illúzióját. De néhány dolgot mégiscsak előteremthetünk magunknak, amivel legalább megközelíthetjük ezt az élményt.

Vegyen egy kétdecis pezsgőt!

Nem kell vagyonokat költenie a business jegyre csak azért, hogy legyen mit ennie a gépen! Az átvilágításkor csak az innivalóra vonatkoznak a korlátozások, szilárd ételt nyugodtan pakolhatunk a kézi poggyászba anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy kidobják. Persze egy jó adag házi rakott krumpli már lehet, hogy kiverné a biztosítékot, de egy csomag mogyorót, egy-két szelet csokit és szendvicset simán becsempészhetünk.

Fotó: Travelo

Ezeken a kereteken belül mozogva már csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen nassolnivalókkal tesszük tűrhetőbbé az utat! Sonkás szendvics helyett készítsünk mondjuk curry-s burritót, chips helyett pedig tegyünk el inkább egy csomag étcsokiba mártott vörösáfonyát, és máris kész az ínyenc uzsonna. Ha viszont minél kevesebbet szeretnénk cipelni magunkkal, a vámmentes zónában is megvehetjük a gépre szánt finomságokat. Ez bár drágább mulatság, de még mindig jobban járunk, mintha a gépen jutna eszünkbe, hogy rendeljünk valamit az étlapról.

Itt ráadásul az innivalót is beszerezhetjük. Ha szeretnénk igazán stílusosra venni a figurát, még otthon dobjunk be a táskánkba két talpas műanyag poharat, az átvilágítás után pedig célozzuk meg a boltokat és válasszunk egy finom pezsgőt, amivel az ülőhelyünk elfoglalása után koccinthatunk. Pont úgy, ahogy a business osztály utasai is tehetik, mert nekik welcome drinkként azonnal felszolgálnak egy pohár italt. Mikor az Emirates business osztályát tesztelhettük, például Veuve Clicquot és Moët & Chandon prémiumpezsgőket kínáltak a légiutaskísérők. Ha ehhez hasonló élményt akar megteremteni magának, arra mindenképp figyeljen, hogy kizárólag csavaros kupakkal rendelkező pezsgőt vegyen, nehogy bárkinek sérülést okozzon egy véletlenül elrepülő dugóval. A kétdecis kiszerelések általában ilyenek.

Fotó: Travelo

Felfújható nyakpárnától a masszázs dióig

Néhány elmés megoldással sokat lehet dobni a kényelmetlen üléseken is, ez pedig főleg a hosszú repülőutaknál fontos szempont. Szerezzünk be egy felfújható nyakpárnát és egy jó szemmaszkot – egyáltalán nincs súlyuk és nem foglalnak helyet a táskában, viszont biztos, hogy a segítségükkel könnyebben megy majd az elalvás.

A kedvenc trükkünkhöz pedig nem kell más, mint két labda (de akár két dió is megteszi). Ha már nagyon elgémberedtek végtagjaink, tegyük a labdákat a földre a talpunk alá, és mozgassuk előre-hátra. Meglátják, majdhogynem profi talpmasszázs-élményt nyújtanak. Ez persze nem váltja ki a kötelező mozgást! Ne feledjük, minél hosszabb az út, annál fontosabb, hogy időnként felálljunk és kinyújtóztassuk a tagjainkat, hogy felfrissüljön a vérkeringésünk. Ezt bizony még az első osztályon sem úszhatnánk meg!

Vannak honlapok, amelyek arra specializálódtak, hogy segítsenek megtalálni a legkényelmesebb üléseket. Foglaláskor csekkolja le a gép alaprajzát itt vagy itt, és válassza ki azt az ülést, ahol a lehető legtöbb hely van a lábaknak. Ha esetleg már nem maradtak jegyek a kiszemelt helyekre, még mindig javíthat a helyzeten. Beszállás után, ha a légiutaskísérők már bezárták az ajtókat, nézzen körül, hogy lát-e üres sort, és ha igen, mielőbb csapjon le rá. Ez ugyanis a legnagyobb ajándék, ha szeretne egy kiadósat aludni - hiszen felhajtott karfákkal három ülésből már egy egész ágyat varázsolhat magának. Persze ez meg sem közelíti a business osztály teljes méretű, vízszintes ággyá alakítható üléseinek kényelmét, és puha ágynemű sem jár hozzá, de turista osztályon ez a legjobb, ami történhet az emberrel.

Fotó: Travelo

Érezze otthon magát!

Az egyik legkellemetlenebb helyzet, amikor már csak a mosdókhoz közeli helyet kapunk és nem tudunk szabadulni a szagoktól. Ha nincs hová menekülnünk előlük, a legjobb, amit tehetünk, ha felfegyverezzük magunkat ellenük: egy kis aromaterápiás illatosító például csodákra képes! A komfortérzetünkhöz az is nagyban hozzájárul, ha tisztaság vesz körül minket. Azon viszont inkább ne kezdjünk el agyalni, hogy vajon mikor takaríthatták le utoljára azt az ülést, amin épp ülünk. Jobb biztosra menni és egy nedves törlőkendővel áttörölni a karfákat és az asztalt, mielőtt kényelembe helyeznénk magunkat.

A business osztályon rendszerint mini piperecuccokkal is készülnek az utasoknak, de ha jobban belegondolunk, otthon a fürdőszobában egy rakás termékminta porosodik, ami pont jól jöhet ilyen esetekre. A First Class Blog beszámolója szerint a világ legnagyobb utasszállítójának első osztályán például még fűtött padlójú zuhanyzó is van. Ha ezt nem is pótolhatja néhány termékminta, de legalább egy kicsit fel tudjuk magunkat frissíteni velük, hogy ne nyúzottan szálljunk le a gépről a több órás nyomorgás után.

Fotó: Travelo

Nézzen ön is filmeket!

Sokan a beépített képernyők miatt irigykednek az első osztályon utazókra, pedig ma már több olyan gép is van, ahol kategóriától függetlenül élvezhetjük a filmkínálatot. Ha azonban szeretnénk biztosra menni és az aktuális választéktól sem akarjuk függővé tenni a kikapcsolódást, vigyünk magunkkal tabletet, amire előre feltöltjük a kedvenc filmjeinket - így nem kell alkalmazkodnunk semmihez és senkihez. Hosszú utakra érdemes beszerezni egy póttöltőt is, hogy ne ezen múljon dolog.

A képeket az Emirates légitársaság egyik A380-as gépének business osztályán készítettük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek