Tíz olcsó és egyedi hazai látnivaló a föld alatt

Meglehetősen pénztárcabarát, és nagyon izgalmas tevékenység a föld alatti világ felderítése. Bemutatunk tíz hazai barlangot, pincét, múzeumot, ahová érdemes ellátogatnia, ha olcsó és egyedi programot keres valamelyik hétvégére.

A legérdekesebb, vendéglátóhelyekké avanzsált ipari épületek után újabb különleges helyekre invitáljuk olvasóinkat. Ezúttal hazánk kihagyhatatlan, föld alatt található látnivalóit ajánljuk figyelmükbe. Barlangok, pincerendszerek, bányák várják, hogy felfedezzék őket – mi most a teljesség igénye nélkül tízet mutatunk be. Vannak köztük népszerűbb, és kevésbé ismert helyek is. A legjobb az egészben pedig az, hogy amilyen izgalmasak ezek a helyek, néhány kivételtől eltekintve, olyan olcsó elfoglaltság is a föld alatti kalandozás. 

Kőbányai pincerendszer, Budapest 

Tudja, mi mindent rejt a föld Kőbánya alatt? Óvóhelytől a filmforgatási helyszíneken és bringaversenyeknek otthont adó járatokon át a búvárközpontig jó sok mindent. Egykor mészkőbánya működött itt, az innen származó követ a nagy fővárosi építkezésekhez használták. A kibányászott mészkő helyén jött létre a ma is ismert, kiterjedt járatrendszer. A bánya végül az 1890-es években szűnt meg a sorozatos beomlások miatt.

Kőbányai Pincerendszer, Budapest
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: Juhász Melinda / www.amdala.hu

 Később, a Kőbányára költöző sörfőzdék vették birtokba az elhagyott járatokat a sör tárolásához és érleléséhez. A II. világháború viharaiban óvóhely működött itt, 1944 márciusától a sorozatos bombázások miatt a repülőgépgyártás is a felszín alatt folyt. Manapság a Dreher használja a pince egy részét, illetve filmes stábok és az elárasztott járatrendszerek miatt búvárok is szívesen látogatják a helyet.

Ha kedvet kapott, évente kétszer – általában júniusban, Szent László napkor, illetve szeptemberben a Kulturális Örökség Napján – ingyenesen is meg lehet nézni az elképesztő méretekkel rendelkező járatrendszert. Ha nem bír addig várni, a BudapestScenes szervezésében lehet ide lejutni, a két és fél órás program felnőtteknek 3500 forintba, 16 év alattiaknak 2500 forintba kerül. Túráik nagyon népszerűek, érdemes időben regisztrálni rájuk. Egyébként mi is velük jártunk itt, élménybeszámolónkat itt találja

Barlanglakás Budafokon 

Budafok lakóinak a filoxéravész után a szőlő helyett más bevételi forrás után kellett nézniük. A környékbeliek ezért mészkőbányászattal kezdtek foglalkozni, ennek melléktermékeként jöttek létre a földbe mélyített barlanglakások: az 1800-as évek végén már hét-nyolcszáz ember élhetett a durva mészkőbe vájt lakásokban, udvaronként akár tíz-tizenkét fő is lakhatott együtt. A természetes fény hiányát és az állandó 16-17 fokos klímát a lakhatás olcsósága ellensúlyozta. Egészen az 1960-as évek közepéig éltek ilyen, úgynevezett mélyudvaros kőházakban Budafokon.

Barlanglakás, Budafok
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: mimi / Travelo

Aztán ezeket a különleges lakásokat ellenőrizhetetlenségük miatt betemették, így különösen nagy érték a Veréb utca 2-4. alatt megmaradt udvar, melynek lakásai pontosan úgy vannak berendezve, ahogyan a hatvanas években itt éltek az utolsó lakók és albérlőik. A budafoki önkormányzat kezelésében lévő barlanglakás-múzeumot egy hihetetlenül lelkes és hatalmas tudású lokálpatrióta, Appel Péter mutatja be, bejelentkezni is nála kell a +36 20 447 83 33-as telefonszámon. 

Pál-völgyi barlang, Budapest 

A Pál-völgyi-barlang Magyarország leghosszabb barlangja. 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. Leginkább cseppköveiről híres, magas hasadékszerű folyosók és nagy szintkülönbségek jellemzik. Utóbbi miatt néhány szakaszon meredek lépcsőkön vezet az út, így kisgyerekekkel nem ajánlják a látogatást.

Fotó: szalay3 / Indafotó

 Az 500 méteres kiépített útvonalon végigsétálva változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat láthatunk. A látogatáshoz nem kell spéci ruha, kényelmes cipőt viszont érdemes húzni hozzá. A alaptúra időtartama 50 perc, felnőtteknek 1400 forint, gyerekeknek 1100 forint a belépő.

Borpalota, Gyöngyös 

A gyöngyösi Borpalota eklektikus stílusú épületét 1907-ben adták át, az épület alatt ma is a város legnagyobb pincészete található. A jelenleg az épületben gazdálkodó cég tíz éve vásárolta meg a helyet, és Borpalota néven hozza forgalomba borait. A 107 éves pincészetet előzetes bejelentkezés után lehet meglátogatni, a túra a hangulatos kóstolóhelyiségben végződik.

Borpalota, Gyöngyös
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: mimi / Travelo

 Ez a hely azonban nem csak azoknak lehet érdekes, akik szeretnének itt bort kóstolni, hanem a borászat történelmére fogékonyak számára is. Az elképesztő méretekkel rendelkező pincerendszerben hatalmas régi fahordókat, modern acéltartályokat és a szocializmus tömegtermelésének egykori betontartályait is megnézhetjük. Sőt, utóbbiak akkorák, hogy még beléjük is sétálhatunk! Öt fajta borból álló kóstoló és pincelátogatás 1750 forint. 

Szent István barlang, Lillafüred 

Aki Lillafüredre kirándul, a patinás Palotaszállón és környékén kívül a Szent István-barlangot feltétlenül látogassa meg! A kúraszerűen légúti betegségek gyógyítására is használt barlang talán nem is cseppkőcsodái miatt a legérdekesebb. Sokkal inkább belsőépítészetileg izgalmas: a barlang kialakítása, a kilátószerűen megépített pihenőhelyek régi korok üdülési szokásairól mesélnek. A teljes árú belépő 1100 forintba kerül, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 700 forint.

A Szent István barlang bejárata, Lillafüred
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: Juhász József / Indafotó

 

 Barlangfürdő, Miskolctapolca

A régi koroknál, és Miskolc környékénél maradva: Miskolctapolca területének jelentős részét már az 1700-as évek elején is nyaralóhelyként tartották számon. Az itt található Barlangfürdőben a vendégek több százezer éves, természet által formált, visszhangzó barlangjáratokban fürödhetnek, vadvizes medence vízáramaival masszíroztathatják magukat, miközben hallhatják a csillagterem, mint egy föld alatti planetárium sejtelmes visszhangjait. A télen 705 négyzetméter, nyáron pedig közel háromszor akkora vízfelülettel rendelkező Barlangfürdő éppen ezért minden évszakban jó választás lehet akár csak egynapos hétvégi programként is.

Barlangfürdő, Miskolctapolca
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Barlangfürdő és Barlang Aquaterápia

A Barlangfürdőt 2002-ben nyilvánították gyógyfürdővé. A radioaktív, ásványi anyagokkal dúsított vizében mártózást fájdalomcsillapító hatása miatt főként ízületi betegségben szenvedőknek ajánlják. Mivel azonban termálvízről és nem gyógyvízről beszélünk, ezért a fürdőzésnek nincs semmilyen ellenjavallata, és gyakorlatilag korlátlan ideig lehet benne fürdeni. A belépő 2000 forint, Miskolc Pass-szal pedig ingyenesen látogatható.

Itt van őszi hűvös szeleivel, esővel, pár tipp ahol nem ázik – fázik
Bármikor érdemes Miskolc felé venni az irányt, hiszen nálunk nemcsak a felszín gyönyörű! Ráadásul, Miskolc Pass kártyával ingyenesen, vagy kedvezményesen fedezhető fel a Barlangfürdő, Lillafüred barlangjai, az Avasi és a Görömbölyi pincesor, a Pannon-tenger Múzeum, a Harsányi Sópince, és a Diósgyőri vár rondellája. Miskolc passzol hozzád! (X)

 

 Aggteleki barlang 

A tavaly nyár óta a Google Street View-n is bejárható aggteleki Baradla-barlang Magyarország talán legismertebb barlangja, 1995 óta a világörökség része. "A rövid barlangtúra során megismerkedhetünk egy olyan világgal, amelyet már az ősember felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök emlékeit őrzik.

Aggteleki barlang
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: hmika / Indafotó

 De nem csak emiatt különleges, hatalmas termek és képződmények sokasága jellemzi: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka, melynek már a nevében benne van a páratlansága, lenyűgöző méretű termében megszámlálhatatlan képződmény található. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt" – olvasható az Aggteleki Nemzeti Park honlapján. A körülbelül egy órás kirándulás ára felnőtteknek 2200 forintba, gyerekeknek 1100 forintba kerül. 

Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, Salgótarján 

Az idén ötven éves salgótarjáni Bányamúzeum a szénbányászat 19-20. századi technológiáját mutatja be. Magyarország első, Európa második természetes földalatti szénbányászati múzeuma. 1965-ben nyitották meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében.

Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, Salgótarján
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: Bányászati Kiállítóhely, Bányamúzeum, Salgótarján

 A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűbbé, megújították a bányagépeket, és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 280 méter hosszú, 36 méter szintkülönbségű vágatokban. A csilléket egykor vontató öreg "Zsuzsit" két új bányaló figurája váltotta fel. A felnőtt belépő 630 forintba, a gyerekjegy 315 forintba kerül. 

Bock pince, Villány 

Villányban, a pincesortól pár perces sétányira található Bock Pincészet épületegyüttese éttermet (Óbor), hotelt (Ermitage), kóstolóhelyiséget és persze magát a borászatot foglalja magába. Minden nap délután kettőkor ingyenesen körbejárhatjuk a borospincét és a bortrezort. A látogatás fénypontja a Heimann Ferenc tervezte, izgalmasan kialakított, különleges akusztikájú terme, ahol általában rendezvényeket tartanak.

Bock pince, Villány
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: Bergics Balázs / Bock Bor

 Miután megcsodálták a termet, és például megtudták, mi fán terem a barrique hordó, kóstolják meg a pincészet borait. Különösen szimpatikus gesztus, hogy a kóstolható tételekből nagyon kedvező áron fél decis mennyiségeket is lehet kérni. Nekünk a legjobban a 2009-es, Marcell névre keresztelt, méthode traditonelle eljárással készült pezsgő tetszett. Ez egyelőre csak itt kapható, de hamarosan a szélesebb közönség is megismerheti majd. 

Csodabogyós barlang, Balatonederics 

Végezetül, extrém föld alatti kalandokra vágyóknak a balatonedericsi Csodabogyós barlangot ajánljuk. Itt szakképzett vezetők segítségével ereszkedhet le minden bátor látogató egy csatornafedő-szerű mesterséges bejáraton a mintegy tíz méteres mélységbe, de természetesen csak miután beöltözött védőruhába, és felvette a fejlámpával felszerelt védősisakot.

Csodabogyós barlang, Balatonederics
Galéria: Látnivalók a föld alatt
Fotó: Csodabogyós-barlang, Balatonederics

 A barlang alap túráján végigmenni egy körülbelül egy óra negyven perces kalandot jelent, és tényleg csak azoknak ajánlunk, akik bírják a szűk helyeken csúszást-mászást. (Haladók az extrém túrára is benevezhetnek). Részéletes élménybeszámolónk arról, hogyan verekedtük át magunkat a szülőcsatornán, itt olvasható. Messze ez a legdrágább tippünk, az alap barlangtúra ára felnőtteknek 6000, 18 éves korig 4000 forint. Tíz éves kor alatt a túra nem ajánlott.

Fontos!
A Csodabogyós barlang bejárására a másfél-két órás alap túra hosszán túl érdemes legalább még egy órát rászánni. Kocsikkal nem lehet megközelíteni a barlang bejáratát, még egy negyven perces sétaút felmenni, ezen felül a védőfelszerelések fel- és levétele szintén időt vesz majd igénybe.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek