Elindult az ország első elektromos bringarendszere

Az országban elsőként elektromos kerékpárokat és rollereket lehet bérelni a Kaposvár négy pontján kihelyezett dokkolókból.

A "kaposvári tekergőként" bemutatott tömegközlekedési rendszer jól illeszkedik az önkormányzat "zöldváros" koncepciójába, a belvárosban már kialakított, és a tervek szerint további útvonalakkal bővülő kerékpárút-hálózat jó lehetőséget kínál az elektromos kerékpárok és rollerek használatához, a gyors és kényelmes közlekedéshez,mondta az MTI-nek Borhi Zsombor alpolgármester.

Ezentúl elektromos bringával is tekerhetünk ittFotó: podlilaci/Indafoto

 Vörös Ferenc, a pécsi székhelyű Public Bike System Hungary Kft. igazgatója közölte: jelenleg négy állomáson - hármat a belvárosban, egyet pedig a Kaposvár melletti Deseda-tónál építettek ki - összesen 34 biciklit és 6 rollert lehet bérbe venni az év minden napján, a kártyával az első félóra ingyenes.

A diszpécserközpontban folyamatosan figyelik az állomásokat, és ennek alapján gondoskodnak arról, hogy ne legyen fennakadás a kerékpárok és a rollerek használatában. Az igényeket felmérve a jövőben újabb állomások kiépítését tervezik, továbbá azt is a tevrvek között szerepel, hogy a bérleti díjat ne előre, a Tourinform irodában kelljen kifizetni, hanem a helyszínen is meg lehessen ezt tenni.

Ez az első elektromos "közbrigarendszer" az országban, de 23 várossal már tárgyalásokat folytatnak a kaposvári mintaprojekthez hasonló megvalósításról.

A kaposvári fejlesztés 50 millió forintba került, ami számításaik szerint 3-5 éven belül megtérül, részben az éves kölcsönzési díjból, részben pedig a kerékpárokon elhelyezhető hirdetések bevételéből - mondta az igazgató.

Mayerné Bocska Ágnes, a Tourinform iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy már az elmúlt hetekben - a tesztidőszakban - is nagy volt az érdeklődés a kaposváriak részéről az új közlekedési eszközök iránt, ezért most arra számítanak, hogy sokan váltanak kártyát a kerékpárok és rollerek használatához.

A Kaposvár kártyával rendelkezők arra is feltölthetik az éves bérleti díjat, ez számukra nettó 3650 forint. Akinek nincs Kaposvár kártyája, annak 4500 forint az éves bérleti díj.

A városba látogató turisták számára 15 ezer forint kaució mellett 1500 forint az egyszeri 3 órás használati díj.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek