Öt tuti program, ha minden gyerek mást akar

Nincs tökéletes program, ha különböző életkorú, nemű és érdeklődésű gyerekek igényeit próbáljuk közös nevezőre hozni. Olyan viszont van, amiben mindenki találhat magának valami érdekeset. Mutatunk néhányat, ami nekünk bevált.

Úgy hozta az élet, hogy rendszeresen kell szórakoztató programot kiagyalnom két kiskorú – egy momentán tíz éves lány és egy tizenkét éves fiú – részére. Ilyen korban még ez a két év korkülönbség is sokat számít, pláne, hogy az érdeklődési körük is eléggé eltérő. Így aztán nincs mindig könnyű dolgunk a pasimmal, amikor olyan időtöltést keresünk, ami mindkettőjüknek – sőt, még nekünk is – szórakoztató lehet. Mutatom, nekünk mik váltak be.

Aktív programok

Legyen szó kirándulásról, kalandparki csúszás-mászásról, vagy rosszabb időben a beltéri falmászásról, az aktív programokkal nem nagyon lőhet mellé az ember akkor sem, ha különböző érdeklődésű és életkorú gyerekeknek szervez programot. A túraútvonal kiválasztásakor vegyük figyelembe a résztvevők teljesítőképességét, nehogy a végén a legkisebbnek teljesítménytúrává váljon a kirándulás. Fontos továbbá, hogy több ponton érintsünk érdekes látnivalókat – várromot, bobpályát, állatsimogatót – hogy a gyerekek ne unják el a monoton gyaloglást. Bár akkor máris találnak egy közös pontot: együtt utálják a felnőttet, aki kitalálta, hogy átcaplassanak az erdőn.

Erdei Kalandpark, Alsópáhok Galéria: Öt tipp: programok, ha minden gyerek mást akarFotó: Erdei Kalandpark

A kalandparkokban az a jó, hogy a kicsiktől egészen a felnőttekig minden nehézségi szinten vannak akadálypályák, így felváltva szurkolhatunk egymásnak, és senki nem érzi azt, hogy ki lenne zárva a mókából. Rossz időben érdemes az edzésnek is beillő, a belvárosban is könnyedén gyakorolható falmászást kipróbálni, hátha lesz egy új, közös hobbija a családnak. Személyes kedvencünk a budapesti Váci úton található Boulder Club, ahol a különböző dőlésszögű felületekre szerelt fogásokba, követ imitáló anyagokba kapaszkodva idézhetjük meg a valódi sziklafal nyújtotta élményt.

Előnye, hogy kényelmes ruhán és vékony talpú tornacipőn kívül semmilyen extra eszközre nincs hozzá szükség, biztosítókötél vagy beülő nem szükséges, a kezdőknél viszonylag gyakori lepottyanásokat a vastag matrac fogja fel. Kisiskolás kortól érdemes kipróbálni, felnőtteknek a belépő napszaktól és naptól függően 1000-1300 forintba kerül, 6-14 éveseknek féláron váltható belépő.

Sárvárfürdő mindig, minden korosztálynak!
A sárvári fürdő új családi részén egymás mellett találjuk a bébi medencét, és a játékokkal teli gyermekmedencét, a 9 csúszdát és a hullámmedencét. És ami a legjobb: középen a meleg vizes óriás jacuzzi, ahonnan a szülők szemmel tudják tartani az önfeledten játszó gyermekeiket. És ha mindez nem elég, ott az élménymedence és a bowling pálya a kamaszoknak.

Csúszik a család

Egy jól felszerelt aquapark is olyan program, amivel kicsit és nagyot egyaránt el tudunk szórakoztatni – bár tény, hogy nem a legolcsóbb elfoglaltság. Érdemes egy kicsit átnézni a gazdag kínálatot, és olyan élményfürdőt választani, ahol több csúszda és változatos vízi elemek is vannak.

Napfényfürdő Aquapolis Galéria: Öt tipp: programok, ha minden gyerek mást akarFotó: Napfényfürdő AquapolisNapfényfürdő Aquapolis

A mi kedvencünk a szegedi Aquapolis. Itt ugyanis akad toronyból induló, extra hosszú csúszda, különleges hagymacsúszda, bátraknak és nagyobbaknak kamikaze, de vannak kifejezetten lassú, békés csúszdák, sodrófolyosó és vízi barlang. Sőt, egy pici babamedencét is találunk a nagy élménymedence mellett, így tényleg a bébitől a kamaszig mindenki el tudja magát foglalni a vízi komplexumban.

Csobbanjanak együtt!
A Velence Spa igazi családbarát szálloda, minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódást. A mozgékony gyerekeket várja a 3 szintes Dzsungel játszóház, az alkotni vágyók számára csalogatóak a változatos, napi animációs programok. A Játékszigeten a sok-sok játék között szinte elveszhetnek a gyerekek, amíg a szülők megszökhetnek egy pihentető szaunázásra vagy kényeztető masszázsra.

Állatos programok

Az állatok általában közös nevezőt jelentenek a legkülönbözőbb érdeklődésű gyerekek esetében is. Persze unalmas lenne minden hétvégén a budapesti állatkertbe, a budakeszi vadasparkba vagy a Tropicariumba járni. Szerencsére csomó más klassz állatos helyszín nyílt mostanság az országban: a fővárosban próbálják ki például a Zoo Cafét, ahol a kakaót hüllők, macskák és papagájok társaságában fogyaszthatják el a gyerekek. Asztalfoglalás erősen ajánlott.

Galéria: Öt tipp: programok, ha minden gyerek mást akarFotó: Zobori KalandoZoo

Különleges múzeumi programok

Ma már a múzeumlátogatás sem jelent egyet a dögunalommal. A Ludwig Múzeumban például rendszeresen szerveznek családi délelőttöket, melyeknek a legnagyobb előnye, hogy a gyerekprogramok nincsenek korhatárhoz kötve, így már a legkisebbek is átélhetik az alkotás örömét, miközben a nagyobbak már a kortárs művészetekkel ismerkedhetnek. A program szombatonként fél 11-től fél 1-ig tart, a belépő pedig fejenként 600 forintba kerül. A jelentkezéssel kapcsolatos további infókat ide kattintva találja.

De jó program kicsiknek és nagyoknak egyaránt a budapesti reptér mellett található repülős múzeum, az Aeropark is. Míg a nagyobbakat már a reptér életének izgalmai, és a régi repülők technikai részletei is érdekelhetik, addig a kicsiket simán leköti, hogy bemászhatnak a pilótafülkébe, vagy az, hogy milyen sokféle állat él a reptéren az ürgétől a fecskékig. Szóval felesleges aggódni, hogy vajon ugyanannyira fog-e tetszeni a program a kisebbnek, mint a nagyobbnak. Valószínűleg egészen más fogja meg a dologban, de attól még ugyanúgy élvezi majd.

Itt mindenki pilótának érezheti magát Galéria: Öt tipp: programok, ha minden gyerek mást akarFotó: mimi / Travelo

Ha pedig Bécsben járnak, akkor ne hagyják ki a MuseumQuartier területén található, Zoom gyerekmúzeumot! Változó tematikával, de mindig érdekes programokkal várják a gyerekeket. És itt is az a jó, hogy a nagyobbak és a kisebbek is megtalálják az őket érdeklő dolgokat ugyanazon a tárlaton. Mi egy detektíves témájú kiállításon jártunk. Amíg a nagyobb a mikroszkóppal elemezte a "bűnjeleket" vagy éppen titkosírást fejtett, addig a kisebb az álruhákkal és a kirakós típusú játékokkal foglalta le magát.

Városnézés: készüljünk fel gyerekeknek érdekes infókkal

Tavalyi római vakációnk során jöttünk rá, mennyire fontos, hogy előre felkészüljön az ember érdekes tényekből, ha gyerekekkel indul útnak. Ha ugyanis vicces tudnivalókkal tudjuk szórakoztatni őket, és érdekes apróságokra tudjuk felhívni a figyelmüket, akkor bármilyen városban szívesen elbóklásznak.

Rómában például a szökőkutak különösen hálás témát jelentettek a rajtuk szereplő állatok (például a Fontana delle Tartarughe kedves teknősei) és a többi érdekes alak miatt. Jó móka például azt találgatni a Piazza Navona középső kútján, a Fontana dei Quattro Fiumin, hogy melyik alak jelképezheti a Dunát).

Trevi-kút, Róma Galéria: Öt tipp: programok, ha minden gyerek mást akarFotó: Franco Origlia / Europress / Getty

A Santa Maria in Cosmedin előterében található Igazság szájához is érdemes kiállni a hosszúnak tűnő, cserébe azonban viszonylag gyorsan haladó sort. Nálunk legalábbis nagy sikert aratott a szigorú kőfej legendája, amit még indulás előtt elmeséltünk a gyerekeknek: az egykori csatornafedélről azt tartják, hogy leharapja a hazudósok kezét. Naná, hogy ki akarták próbálni. Innen már csak pár lépés a Circus Maximus, aminek ma már csak a formája utal arra, hogy itt egykor kocsiversenyeket tartottak. Cserébe viszont kirohangálhatják magukat a gyerekek ezen a nagy zöld placcon, és persze néhány érdekességgel (például, hogy a kocsiversenyeken hatalmas bronz delfinekkel mérték, hogy a versenyzők hány kört tettek meg) ezt a helyet is feldobhatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek