Kanapéturizmus - Gyanús, ha a szállásadónak nincs referenciája

Rutinos couchsurfer véleményét kérdeztük arról a tragédiáról, amelyben egy fiatal tanárnőt a szállásadója kalapáccsal vert agyon, hogy megszerezze pénzét és mobiltelefonját. A nő a couchsurfing.com oldalon ismerkedett meg gyilkosával.

A 25 éves Dahlia Yehia azért utazott a nepáli Pokhara városába, hogy önkéntesként segítsen az áprilisi földrengés áldozatainak. A texasi tanárnő fél évvel korábban a couchsurfing.com-on ismerkedett össze egy helyi tanárral, akinek megszállt az otthonában augusztusban. A Reuters szerint Narayan Paudel a fiatal tanárnőt, érkezése után három nappal egy kalapáccsal verte agyon, hogy megszerezze pénzét és iPhone-ját - írta a Velvet csütörtök délelőtt.

A couchsurfing, vagyis a "kanapéról kanapéra utazgatás" az utazásnak és városnézésnek költséghatékony formája, amelyet világszerte millióan ismernek és használnak. A kölcsönösségen és bizalmon alapuló rendszer egy amerikai kommunikációs szakember, Casey Fenton ötletén alapszik, aki diákként Izlandra készült, de nem szeretett volna hotelben megszállni, ezért kísérletképp egyetemistáknak írt, hátha valamelyikük szállást tud adni neki. A jó élményei nyomán 2004-ben hozta létre couchsurfing (CS) oldalát.

Itt a Travelón mi is többször írtunk már a jelenség mindkét oldaláról, a couchsurferek és a házigazda tapasztalatairól egyaránt. Ilyen tapasztalatai Molnár Ritának is vannak, aki 2,5 év alatt 30 országból száz kanapéturistát fogadott már lakásának egy külön vendégszobájában -, és aki minden vendégéről blogot vezet. A fenti hír kapcsán kíváncsiak voltunk a véleményére, vajon elkerülhetőek-e a hasonló tragédiák azzal, ha körültekintőbben választunk magunknak hosztot, akinek szobájába akár csak egy napra is beköltözünk.

Rita blogjának kezdőlapjaFotó: Couchsurfing blog

 Ha nincs vagy kevés a referencia, gyanakodjunk!

Molnár Rita szerint a legfontosabb, hogy soha ne fogadjunk olyan vendéget és ne menjünk olyan vendéglátóhoz, akinek nincs referenciája. A couchsurfing.com oldalán böngészve a legbiztonságosabban akkor választhatunk, ha azt látjuk, hogy a couchsurfer-nek mindkét oldalról vannak referenciái: hosztként és vendégként egyaránt.

"Ha csak 2-3 referenciája van, érdemes azokat lekattintani és megnézni, hogy vajon nem hamisak-e, azaz tényleg aktív couchsurferek hagyták, nem pedig újonnan regisztrált 'tagok'-tól származik a pozitív vélemény." - fogalmazott Rita, aki hozzátette, hogy annak, aki először próbálja otthonát másokkal megosztani, az sose a lakásban, hanem valamilyen nyilvános helyen találkozzon vele először. Ha utána bármilyen rossz érzés felmerül bennünk, még mindig kibújhatunk a felajánlásunk alól.

Kezdők válasszanak női hosztot!

De a bizalmatlanságot csökkentheti az is, ha a személyes találkozó előtt, vagy mielőtt a lakásban találkoznánk a vendégünkkel vagy a vendéglátónkkal, egy video skype beszélgetést kérünk a másiktól.
"A kezdő couchsurfer hosztoknak pedig azt ajánlom, hogy először fogadjanak kizárólag női vendégeket. Később, ha már kialakul egy bizonyos rutin a vendéglátásban, lehet majd férfiakat és párokat is hosztolni" - tanácsolja Rita a még nem rutinos házigazdáknak, ahogy a szállást keresőknek is azt, hogy először inkább válasszanak női hosztokat vagy párokat.

"Egészen biztos vagyok abban, hogy Dahlia gyilkosának nem volt referenciája" - utalt a férfire, akit a rendőrség a gyilkosság után egy hónappal úgy tudott beazonosítani, hogy bemérték a fiatal nő mobilját. A férfit egy hete vették őrizetbe, tettét beismerte, ha elítélik, életfogytiglan tartó börtönbüntetésre számíthat. A nepáli hatóságok már hat napja keresik a tanárnő holttestét a folyóban, de eddig nem akadtak a nyomára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek