Töltse fel a mobilját a patak vizében, túrázás közben

Gondolt már arra, mennyi idegeskedést megspórolhatna, ha tudná, hogy nem kell a telefonja aksiját ellenőrizgetnie fél óránként, mert az első szembecsordogáló patakban úgyis feltöltheti? Mások már erre is gondoltak.

A gyártók szerint okoskészülékek nélkül lassan teljesen elképzelhetetlen lesz az életünk, a jövő pedig az ezekhez társítható és a segítségükkel vezérelhető minket körülvevő környezet. Ez alól ma már a túrázás sem kivétel. Elég, ha csak az egyre gyorsabban lemerülő telefonunkra és fényképezőgépünke gondolunk, amelyeket egy több napos, infrastruktúrált környezetet messze elkerülő túrázás közben szeretnénk folyamatosan használni. A telefon töltése ma már felkerült az alapvető szükségleteink listájára.

Mert ahogy kikerültünk a konnektoros övezetből már csak a pótaksink töltöttségére vagy a pótelemek energiájára számíthatunk. És bár ma már a piacon vannak a napelemes megoldások is, mit kezdjük velük akkor, ha épp erősen felhős napokon túrázunk? - teszi fel a kérdést cikkében az Ozy.com, amelyre egyből meg is adja a választ: keressük meg a legközelebbi patakot!

Fotó: Blue-freedom.net

Mert van egy Blue Water nevű szerkentyű, ami a folyóvizek energiájából nyeri a kraftot, és gyakorlatilag minden olyan eszközt képes feltölteni, ami egy USB-porttal csatlakoztatható hozzá. Sőt, ezen a hordozható vízenergia generátoron két USB-kimenet is van, így egyszerre akár két telefont is tud tölteni. A mobil generátor súlya alig fél kg, könnyen befér a hátizsákba, és használni is egyszerű. Elég mindössze egy legalább 15 centiméter mélységű patakba vagy folyóba mártani úgy, hogy a rotorszerű lapátját teljesen ellepje a víz, és hogy a víz sodrása következtében teljesen feltöltődhessen a generátor. Ezzel aztán menet közben akár kétszer is újra tudunk éleszteni egy iPhone hatot, vagy a beépített lámpával akár hat órán át világíthatunk, ha úgy adja a szükség.

Fotó: Blue-freedom.net

Vagyis minden, amire szükségünk van a mobil generátor használatához, az egy nagyobb kiterjedésű víz - ami lehet álló is, csak találjunk egy csónakot is, ami után köthetjük és húzhatjuk vele az eszközünket - javasolja az Ozy.com.

Németországban egyébként évtizedek óta alkalmazzák energiatermelésre a folyóvizet, ez az ötlet is innen származik. A fürthi székhelyű Aquakin cég az utóbbi időben folyamatosan azzal kísérletezik, hogy mikroerőművekkel olyan folyókon is áramot termelhessen, amelyeket eddig erre alkalmatlannak hittünk. Legkisebb termékét, a Blue Freedomot 319 dollárért árulja és főleg a természetjáróknak ajánlja. Ami érthető is, hiszen mi lehet klasszabb annál, mint amikor egy hosszabb túrázás után a patakpartra rogyva, egyszerre lógatjuk a tiszta, hűvös vízbe lábunkat és a mobiltöltőnket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek