» Talpraesett Turista

Elképesztően jó fejek Floridában a tilosban parkolókkal

| | Nem érkezett még hozzászólás
Figyelmeztetés. Büntetés. Kerékbilincs. Elvontatás. Elárverezés. Ezeket a szavakat társítják világszerte a tilosban parkoló vagy a várakozási időt túllépő autókhoz és persze az azokat vezetőkhöz. Itt az ideje, hogy megtanuljunk egy újat, ami így szól: Üdvözöljük városunkban!

Nem, kérem. Nem bolondultam meg, csak parkoltam Szentpéterváron. Nem Oroszországban, hanem Floridában. Vasárnap délután, amikor már nem működtek a parkolóórák, vagyis joggal gondolhattam, hogy a hazai gyakorlathoz hasonlóan ingyenes a parkírozás.

Az amúgy nagyon kellemes floridai belvárosban múzeumnézés – remek a Dali Múzeum –, ebéd és fagyizás után döbbenten tapasztaltam, hogy büntetőcédula fityeg az ablaktörlő alatt. Az igazi meglepetés azonban a zöld boríték – miért is nem vérfagyasztó vörös?! – felnyitása után ért. Ebben ugyanis egy aranykulcsos kártyát találtam a büntetőcédula mellett.

Tartalma hevenyészett fordításban a következő: Isten hozta Szentpétervárott! Boldogok vagyunk, hogy városunkban üdvözölhetjük! Sajnáljuk, hogy túllépte a parkolási időt, és ezért büntetőcédulát kellett kiállítanunk. Ön bizonyára első ízben kereste fel városunkat, így nincs tisztában a parkolási előírásokkal. Amennyiben ez az első parkolási büntetése Szentpétervárott, akkor lehetőség van arra, hogy a város jóindulatának jeleként töröljük ezt a büntetést. (A részleteket lásd a kártya túloldalán.)

Köszönjük, hogy felkereste városunk éttermeit, üzleteit és múzeumait. Örömmel várjuk, hogy visszatérjen Szentpétervárra... És ezután a részletek: a 25 dolláros büntetést – ami két hét után 40 dollárra emelkedik! – úgy lehet töröltetni, hogy a vétkes bemutat egy vagy több, de összesen minimum 25 dollárról szóló éttermi, múzeumi vagy üzletben kapott számlát, amit a városban kapott. A városi parkolási hivatal pedig automatikusan törli a büntetést. A dolog szépséghibája, hogy ehhez személyesen kell befáradni a hivatalba, természetesen hivatali idő alatt. Mivel épp vasárnap kaptuk az ottani mikuláscsomagot, értelemszerűen nem tudtuk felkeresni a „magasságos hivatalt”.

Amúgy a 25 dolláros számla bemutatási előírása több mint nagyvonalú. Egy múzeumi belépő és két nagy adag fagyi egyenértéke. Most azon izgulok, hogy vajon mit tesz a parkolási hivatal a messziről jött idegen, bérelt autóval történt szabálysértésével? Elfogadja-e a levélben megküldött számlákat, vagy bünteti az autókölcsönzőt – amely aztán nekem küldi tovább a 40 dolláros számlát? A gesztus és a mellékelt levél azonban mindenképpen dicséretet érdemel. Finoman szólva, nem ehhez vagyunk szokva itt Európában.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.