Sajtburger a világ csodáinak tövében

Gyorséttermek a világ leghíresebb látnivalói mellett

Azt mondják, csak két dolog biztos az életben: a halál és az adók. De fel lehetne venni a listára azt a jelenséget is, hogy a világ bármely pontjára utazva találunk egy gyorséttermet a leghíresebb nevezetesség közvetlen szomszédságában, legyen szó akár egy elegáns párizsi művészeti galériáról vagy egy több ezer éves piramisról – írja a DailyMail. A Tripadvisortól kezdve a legkülönbözőbb honlapokig olvashatjuk a turisták kétségbeesett visszajelzéseit és az értetlenkedő üzeneteket, hogy erre vajon miért is van szükség. A gyorséttermek ennek ellenére gombamód nőnek ki a világhírű a látványosságokhoz bántóan közeli helyeken.

Nehéz eldönteni, hogy melyik üzletlánc lőtt ebben a legmesszebbre, de a DailyMail összeállított egy listát azokról, akik biztosan versenyben vannak a címért.

McDonald's

A McDonald's több, mint 30 000 éttermet üzemeltet világszerte, így természetesen egyre nő a statisztikai esélye, hogy egy idő után olyan helyekre is betörnek, ahová nem kellene. Ez történt például Prágában is, ahol a Kommunizmus Múzeumának bejáratát szemelték ki áldozatul.

McDonald's a prágai Museum of Communism-nál Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: atalooseend2005 / flickr)

De nem kímélték a világ egyik legszebb tereként számon tartott Plaza de Armast sem, a perui Cusco városában. Itt azonban heves tiltakozásokkal legalább annyit sikerült elérniük a helyieknek, hogy a McDonald's egy egyel visszafogottabb, barna árnyalatúra cserélje az épületen a védjegyének számító neonsárga M-betűt.

Meki a perui Cusco's Plaza de Armason Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: IreneL / flickr)

 A római Pantheon elől, Piazza della Rotondáról szerencsére már eltűnt a Meki, de máshol bőven akad még a városban, például a Trevi-kútnál, amiről épp tegnap írta a Tripadvisoron egy lett turista, hogy ez a legrosszabb McDonald's, ahol valaha járt.

Meki a római Piazza della Rotondán (a Pantheonnál) Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: Mark Gerstein / flickr)

 Kínában sem jobb a helyzet ezen a téren, az ország déli részén, lenyűgöző környezetben fekvő Yangshuo városában például a legszebb panorámával büszkélkedő folyóparti épületbe költözött be az étteremlánc, gyakorlatilag nevetségessé téve ezzel a látképet. A Kína egyik legkülönlegesebb világörökségének számító Wulingyuan Nemzeti Parkban pedig a park kellős közepére sikerült elhelyezni egy McDonald's-ot, ahol hamarosan átadják a világ legszédítőbb üveghídját is, így biztosan nagy lesz a verseny a két látványosság között.

Meki, Kína, Yangshuo, Li River kikötőjében a folyóparton Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: kari / flickr)

 Párizsban egy ideig sikerült visszafogni a McDonald's terjeszkedését és megakadályozni, hogy éttermet nyissanak az Eiffel-torony lábánál, de nem sokkal később kilobbizták, hogy megnyithassanak közvetlenül a Louvre alatt, rá sem hederítve a látogatók aggodalmára, hogy milyen kellemetlen lesz majd a kajaszagban lépni be a múzeumba.

Párizsban legalább a viccet értik az emberek Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: Louvra Pour Tours / flickr)

 Starbucks

A Starbucks sem adta alább a McDonald's-nál: először a Tiltott Városban nyitottak kávézót 2000-ben, és bár ezt hét évvel később be is zárták egy petíciónak köszönhetően, amit fél millióan írtak alá, a lánc nyitott egy újabb helyet a kínai Nagy Fal egyik legnépszerűbb szakaszánál, a Badalingnál.

Starbucks a Tiltott Városban Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: ddmalan / flickr)

 KFC

Kolléganőnk pekingi útja után beszámolt róla, hogy ugyanitt nyitott éttermet a KFC is, akik szintén mesterek az abszurd helyek kiválasztásában, hiszen van egy éttermük a nagy gízai piramissal szemben is.

KFC étterem a kínai nagy fal egyik legnépszerűbb szakaszánál, a Badalingnál Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: mimi / Travelo)

 Pizza Hut

A Pizza Hut pedig úgy döntött, hogy még a KFC-t is lenyomja és ráépít egy üzlethelyiséget a KFC tetejére, hogy még jobb kilátást biztosítson a piramisra. Már izgatottan várjuk, hogy mi lesz a harmadik emeleten.

Pizza Hut / KFC a gízai nagy piramisnálGaléria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál Pizza Hut / KFC a gízai nagy piramisnál Galéria: Gyorséttermek a Világ Csodáinál(Fotó: Noaman All / flickr)

 Ha arra is kíváncsi, hogy milyen meglepő szállodákat találni a világ leghíresebb látnivalói mellett, olvassa el a témában írt cikkünket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek