10 dolog, amit meg kell tennie, mielőtt a gyereke 10 éves lesz

Tágítsa saját látókörét a gyerekek rácsodálkozása és felfedező természete segítségével! Bár a kiskorúakkal együtt utazásról nem feltétlenül ez ugrik be elsőnek, a gyerekek nagyszerű világutazók és útitársak lehetnek.

Meglehet, a jetlag jobban megviseli őket, mint egy felnőttet, mégis csak ők képesek a idősebbek által régesrég hátrahagyott, romlatlan odaadással vizsgálni az újdonságokat. Így az USA Today cikke nyomán azt ajánljuk, semmiképp ne hagyja ki az alábbi tíz úti célt tíz éves kor alatti gyerekeivel. Így ön is nyitott szemmel és szívvel, felszabadultan tudja élvezni a világjárás örömeit velük.

 

Történelmi kirándulás

 

A legtöbb gyerek valószínűleg szívesebben menne fogorvoshoz, mintsem megnézzen egy üres, poros csatamezőt valami emléktáblával, vagy egy szikár történeti múzeumot. Az interaktív lehetőségek azonban könnyebben életre keltik a múltat, és segítenek azonos kontextusba helyezni a letűnt korok eseményeit a gyerek saját világával.

 

Galéria: Tíz fontos utazás, mielőtt a gyerekei tízévesek lesznekFotó: Zoran Milich / Europress / Getty

Egyre több magyar várban is találkozhatunk a 21. századi múzeumi trendekkel: Drégelypalánkon izgalmas interaktív tanösvények, Szigligeten 3D-s kronoszkóp és érintőképernyők várják a családokat, Egerben pedig hamarosan teljes egészében rekonstruált 18. századi falak között élhetik át az 1552-es ostromot az érdeklődők egy 3D-s panorámamoziban.

Neked mit jelent a tökéletes nyári pihenés?
Van, aki ki sem száll a medencéből vagy a Balatonból. Mások finom falatokkal, all inclusive büfével kényeztetik magukat szabadságuk alatt. A gyerekek játékos animációra vágynak, a felnőttek a nyugodt pihenést keresik. A Danubius szállodák otthonos kényelmét azonban mindenki szereti. Érezd Magad otthon Te is nálunk! Foglalj nyaralást akár 30% kedvezménnyel! (X)

 

Önkénteskedés

 

Legyen az kisteknősök tengerbe terelése az óceánparton, vagy egy helyi könyvtár kifestése, tartson egy fél délelőttön vagy egy héten át, az önkéntes társadalmi munka a közös szabadidő alatt mindenkinek jót tesz. Bár akkora hagyománya még nincs ennek nálunk, mint Amerikában, bőven találni lehetőségeket a legszebb tájainkon – vagy akár a lakóhelyünk közelében.

Itthon például madárgyűrűzés vagy vármentés van az opciók között, és mezőgazdasági munkavégzés is lehetséges szállásért cserébe egy biotanyán. Ezeken az élményeken, és a szülői példán keresztül a felelősségvállalás fontosságát látják, és tanulják meg a gyerekek.

 

Nemzeti parkok

 

A friss levegő, a gazdag élővilág és a természeti csodák különösen értékesek az ezredforduló ember(gyerek)ének. Az ország és a világ nemzeti parkjai nemcsak a fajok védelméről és az élővilág egyensúlyának megőrzéséről szólnak, hanem a táj szépségéről és a gyönyörködésről is.

 

Galéria: Tíz fontos utazás, mielőtt a gyerekei tízévesek lesznekFotó: The Washington Post / Europress / Getty

Magyarországon a Fátyol-vízesés, ősi vulkáni kráter belseje, vadregényes víziút, túzokfarm vagy vágtató vadlovak járulhatnak hozzá, hogy a természetközeli kalandok még intenzívebbek legyenek. De a környező országok, péládul Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, vagy Horvátország is bővelkedik a lenyűgöző nemzeti parkokban és természetvédelmi területekben.

 

Az ősök hagyományainak felfedezése

 

A népi kultúra színei és területenként eltérő jellegzetességei, a használati tárgyak, a szokások, ünnepek megismerése az alig fokozható kényelem korában minden eddiginél jobban tágíthatják egy kisiskolás látókörét. Menjenek együtt skanzenbe, nézzék meg az őrségi és baranyai fazekasok munkáit, fessenek tojást és nézzék meg a locsolkodást Hollókőn! Menjenek kirakodóvásárra, csodálják meg a kékfestők és a terítőhímzők standjait, kóstoljanak hagyományos ételeket és kézműveskedjenek, amíg a gyerek fogékony az autentikusra! Így felnőttként szinte biztosan fontosnak tartja majd, hogy a saját gyerekei is részesüljenek mindebből, értsék és tiszteljék elődeik hagyományait.

Sárvár-kaland, fürdőzés, élmény felsőfokon
Óriási strand, fedett családi fürdő, izgalmas csúszdák, kihívásokkal teli kalandpark várja a család minden tagját. 23 medence, 27 csúszda, amelyek együttes hossza több mint 283 méter! A csúszdákon kívül kalandmedencék, kalózhajó, vízi vár és vízi játszótér, hullámmedence, sportpályák kínálnak felhőtlen szórakozást mindenkinek! (X)

 

Bárhol külföldön

 

A világ nagy, gazdag és nagyon változatos – ennek megtapasztalására pedig nincs jobb mód, mint elutazni egy olyan országba, ahol más nyelven beszélnek. A más közeg segít a gyerekeknek felismerni, hogy a tanulás nem ér véget az iskola kapujánál. A kinti élmények pedig a jövőben is ösztönzik majd őket, hogy nyitottak maradjanak a sokszínűségre.

Ha bevállalósabb, és anyagilag is megengedheti magának a család, pörgessék meg együtt a földgömböt, és utazannak legközelebb arra a helyre, amelyikre a gyerekek ráböknek! Ha a költségvetés véges, vagy szeretné, hogy saját érdeklődésének is megfeleljen a közös kaland, készítsen több variációt az útitervre, és ajánlja fel a gyerekeknek, hogy ők válasszanak!

 

Ország, ahol más az ábécé

 

A beszédtanulás és az írás kialakulása a korai évek nagyon fontos állomásai. Felismerni az anyanyelv betűit, majd értelmes egységekké fűzni őket hatalmas teljesítmény, de látni azt, hogy a latin ábécé határain túl is vannak izgalmak, további kapukat nyithat az érdeklődés számára. Görögország, Szerbia, Oroszország vagy Thaiföld csak néhány példa azokra az országokra, ahol fiatal útitársaival közösen vethetik bele magukat egy-egy rejtélyes írás megfejtésébe.

Galéria: Tíz fontos utazás, mielőtt a gyerekei tízévesek lesznekFotó: Sergi Reboredo / Northfoto

 

Vízparti nyaralás

 

Minél korábban megismerik és megszeretik a gyerekek a langyos homok, a napfény és az úszás örömét, annál biztosabban fogja élvezni egy új generáció is a pihenésnek ezt a formáját. (Amikortól a kicsik már nem eszik meg a homokot, készen is állnak a vízparti nyaralásra!) A tavak, tengerek és a lassú sodrású folyók is tökéletes helyszínei lehetnek a zavartalan családikikapcsolódásnak.

 

Fejlesztő jellegű úti cél

 

Tanuljanak együtt szörfözni, falat mászni, síelni, lovagolni vagy festeni! Míg a szülő a saját határait is próbálgatja (miközben adott esetben csak magyarázza a helyes lábtartást), a gyerek megtanulhat egy új képességet, és a siker közös pozitív élményként raktározódik. De semmit ne erőltessen túlságosan, nem dől össze a világ, ha csak jövő nyáron sikerül felállni a deszkán – a lényeg inkább a minőségi időn van. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek könnyen le is körözhetik a szülőket, a tanulságokat pedig ki-ki levonhatja. Egyszerűen csak lazuljon, tanuljon, és ámuljon a gyerekein!

 

Egy főváros felfedezése

 

Megnézni a valóságban a helyet, ahol egy ország törvényeit hozzák, és ahol a politikusok vitatkoznak a közügyekkel kapcsolatban olyan, mintha élettel töltenénk meg egy száraz olvasókönyv lapjait. De a fővárosokban, így Budapesten is, a Parlament mellett számtalan olyan gyerekbarát hely is rendelkezésre áll, ahol az ország színe-java látható egy adott témában. Felfedezhetjük az óvárosokat, várnegyedeket is, ahonnan a közigazgatás története rendszerint elindult.

Galéria: Tíz fontos utazás, mielőtt a gyerekei tízévesek lesznekFotó: Eugene Gologursky / Europress / Getty

 

Szállodakomplexum gyermekmegőrzővel

 

Miközben igyekszünk minden kihívásnak megfelelni, hogy tágítsuk a gyermekeink horizontját, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy nekünk néha szükségünk lenne egy kis csöndre eközben. Ha a nyaralásán gyerekmegőrzővel rendelkező szállodát keres fel, nyerhet pár nyugodt órát minden nap. Valahol esti felügyeletet is biztosítanak, így egyszer-egyszer vacsorázni is elmehet anélkül, hogy az étkezés végén kiborult barackleveket és maszatos arcokat kellene törölgetnie. Még ha soha nem merült fel önben, hogy ilyesmi all-inclusive családi szórakozásra vágyik, akkor is megér egy próbát a dolog – mielőtt a gyerekek tíz évesek lesznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek