8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezont

A zenei fesztiválok nemcsak egyszerű koncertek, beállva táncolni és izzadni három napon át a tűző napon nem veszélytelen tevékenység. Nyolc tipp mindenki biztonságos és vidám fesztiválélménye érdekében.

Lassan vége a vizsgaidőszaknak, ma startol a Fishing On Orfű – végre elkezdődik a szokásos nyári fesztiválszezon. Hurrá!

Mindenki biztonságos és vidám fesztiválélménye érdekében a Mashable.com megkérdezett egy szakértőt, milyen egészségügyi problémák adódhatnak egy ilyen eseményen, és mit tehetünk a megelőzésükre, vagy az enyhítésükre. Tanácsai remekül adaptálhatók a Hajógyári szigetre és a Balatonra is, ezért most megosztjuk önökkel, amit megtudtunk.

Galéria: 8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezontFotó: Ollie Millington / Europress / Getty

Kiszáradásveszély

A zenei fesztiválokhoz társuló legnagyobb veszélyforrást a (könnyű)droghasználat jelenti. Az amerikai egészségügyi és megelőzési központ (CDC) adatai szerint egy 2013-as new yorki fesztiválon a rosszullétek 95 százalékáért volt felelős a drogfogyasztás.

Akár drogozik és iszik valaki (alkoholt), akár nem, a táncmaraton közben kötelező hidratáltnak maradni. Az enyhe, majd a súlyos kiszáradás tünetei (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ebben a sorrendben) egyértelműen felismerhetők. Utóbbit nem kéne megvárni, az elsőt pedig könnyen elkerülhetjük.

Galéria: 8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezontFotó: Chris Hondros / Europress / Getty

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint a nőknek nyolc, a férfiaknak tíz pohár folyadékot kellene elfogyasztaniuk egy nap. A folyamatos tánccal és a dehidratáló hatású alkohol bevitelével azonban akár óránként egy liter vizet is veszíthet a szervezet. Amint észrevesszük, hogy a vizeletünk sötétebb színű, rögtön fogyasszunk több vizet. 

Napégés

A legtöbb fesztivált a szabad ég alatt, meleg időben tartják. A Soundon júliusban – ha épp nem változik az eső miatt iszappartivá a történet –, simán lehet 35-40 fok. Legyen nálunk sapka vagy kalap és napszemüveg, és minimum 15-ös faktorszámú fényvédőkrém, amelyet rendszeresen és szorgalmasan kenünk magunkra a nap folyamán.

Kimerültség

A véget nem érő táncra és éjszakázásra jó eséllyel jön a végtelen kimerültség, ami a fesztivál előrehaladtával csak rosszabbodik. Nemcsak fizikai fáradtságot, de szellemi kimerültséget, a koncentrációkészség teljes hiányát is érezhetjük ilyenkor. Lehetőleg együnk lassú felszívódású szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű kenyeret, és egy darabig kerüljük az alkoholt.

Galéria: 8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezontFotó: Gary Wolstenholme / Europress / Getty

Klausztrofóbia

A könnyűdrog és az alkohol hatásaként nagyobb a valószínűsége, hogy ránk törjön a klausztrofóbia – és ehhez nem is kell feltétlenül beszorulnunk valahol az izzadó tömegben. Ha azonban úgy érezzük, hogy csapdába kerültünk, szorongás, növekedő pulzus, tenyérizzadás, a kézen és a száj környén pedig zsibbadás jelentkezhet.

A pánikba esés és ahelyett, hogy megpróbálunk kitörni a helyszínről, összpontosítsunk a légzésünkre, szívjuk be a levegőt lassan és mélyen. A gyors légzés a szervezet természetes válasza a megnövekedő adrenalinszintre, de ezzel túl sok oxigén és túl kevés széndioxid jut a véráramba, és így könnyen el is ájulhatunk.

Éhség

Ha támad az éhség, szintén ne veszítsük el a fejünket. Együnk úgy, mint a maratoni futók, vagyis az izmok táplálása érdekében vegyünk magunkhoz elegendő fehérjét (szárnyashúst, halat, tojást), és elegendő szénhidrátot (lehetőleg burgonya, gyömölcsök és zöldségek formájában).

Galéria: 8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezontFotó: Adam Berry / Europress / Getty

Fülzúgás és halláskárosodás

Bizonyított tény, hogy aki erős zajhatásnak teszi ki magát, megnöveli az esélyét az időskori hallásromlásnak. Sosem késő azonban megvédeni a fülünket a nagy hangerőtől, és ez ne is legyen kérdés: egy egyszerű füldugó használatával sokat tehetünk az egészségünk érdekében.

A tinnitus, azaz fülzúgás, amely hanginger hiányában is fellépő állandósult hangérzettel jár, minden ötödik embert érintő probléma. A negyven éves kortól és afölött jellemző tünetet egy hirtelen erős hanghatás, vagy a túltolt elekronikus koncertek is előidézhetik.

Hőmérsékletingadozás

A tűző napon nemcsak vörösre éghetünk, de napszúrást is kaphatunk, amely erős fáradtságérzéssel, bágyadtsággal, verejtékezéssel jár, és akár ájulással is fenyegethet. Ezt elkerülendő gyakran tartsunk szünetet az árnyékban, és igyunk sok vizet.

Galéria: 8 módszer, hogy túlélje az előttünk álló fesztiválszezontFotó: Pymca / Europress / Getty

A hőguta a napszúrás súlyosabb esete, amikor felborul a szervezet hőháztartása, és nem tudja magát tovább normál hőmérsékletűre hűteni. A tünetek között a légszomj, erős fejfájás és az eszméletvesztés szerepel. Ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

Kockázatos lehet az este folyamán bekövetkező hirtelen lehűlés is, ilyenkor mindig legyen nálunk egy pulóver vagy kabát, ami melegen tart.

Lábdagadás, lábfájdalom

Ahogy a hosszú egy helyben üléstől, a hosszú egy helyben állástól is bedagadhat és elfáradhat a láb, ami aztán ellehetetleníti a táncolást. Ilyenkor az erek nem tudnak elég vért áramoltatni, így folyadék választódik ki és halmozódik fel az alsó végtagokban.

Két lehetőségünk van: a torna – gyaloglás, vagy a fájdalom ellenére őrült táncolás, illetve az izmok feszítése-elernyesztése – vagy a gravitáció segítségül hívása, azaz teljesen vízszintes pozícióban fekve a két lábunkat feltenni valamire, például egy hátizsákra. A lényeg, hogy a lábfejünk és a szív egy vonalban legyenek, és így rendeződjön a keringés.

Fergeteges fesztiválszezont kívánunk mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek