» Talpraesett Turista

Még nem késő lelépni a télből a nyárba!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Január és február a légitársaságok legkevésbé pörgő időszaka. Érdemes kihasználni az ezzel járó árleszállítást és pár napra lelépni a télből a nyárba. Íme hat helyszín fél nap repülésen belül, ahol a tél derekán sem csökken 15-20 fok alá a hőmérséklet. Sőt, a legtöbb helyen még egy sportos úszás is bevállalható.

Mi a jó abban, ha Közép-Kelet-Európában él az ember? Egyebek mellett az, hogy két-három óra repüléssel akár a tél derekán is meleg vagy langymeleg helyen landolhat. Ráadásul az év legkisebb légiforgalmú időszaka Európában a január és a február, ezért a legtöbb légitársaság inkább leáraz, semmint hogy ürességtől kongó gépekkel, veszteségesen közlekedjen két hónapon át.

Az úticélok egy része olcsóbb ilyenkor és a tömeg is kisebb mint nyáron. Számolni kell ellenben rengeteg jómódú nyugat-európai nyugdíjassal meg azokkal a szerencsésekkel, akik egy-két hétre megengedhetik maguknak a téli napsütést.

Megnéztük hol találunk 20 fokos vagy akörüli időjárást legfeljebb fél nap utazással, milyen a januári idő és hány fokos a víz. Íme a hat kedvencünk:

1. Dubaj

Egy dubaji utazáshoz a legjobb hónap a január – állítják többen is, és ezt azzal indokolják, hogy ekkor egyszerre remek az idő napozáshoz, fürdőzéshez és városnézéshez. A tenger hőmérséklete kellemesen friss 21-22 fokos (szemben az augusztusi 32-33 fokkal), a levegő 19-24 fokos – bár nem ritka, hogy 28 fokig is felszalad a hőmérő higanyszála -, a plázák pedig pontosan ugyanazt tudják, mint a nyári kánikulában. A napot sem kell hiányolni a dubaji januárban, ilyenkor is átlag nyolc órát süt – épp úgy, mint decemberben és februárban. Csak a pénztárcánk legyen alaposan kitömve, mert Dubaj nem olcsó. Viszont már fapados is jár oda.

2. Dél-Portugália

Nos, Algarve régióban az enyhe tél egy fokkal szeszélyesebb lehet, mint Dubajban, de egyrészt közelebb van, másrészt sokkal olcsóbb, harmadrészt a tengerparti részeken csak kivételes esetekben süllyed a hőmérséklet 15 fok alá. A legcsapadékosabb hónap a november és a december, januárban legfeljebb csak egy kicsit szemerkélhet az eső, aggodalomra ugyanakkor ekkor sincs ok, mivel nem ritka a 20-22 fok sem. Évi háromszáz napnyi napsütésével Algarve Európa egyik legnapfényesebb régiója. A szolgáltató szektor egy része januárra leáll, ami pedig nem, az még a magyar pénztárcának is igen baráti árakkal dolgozik. Attól pedig senkinek nem kell rettegnie, hogy nem tudja beszerezni a maga azulejo-csempéjét. Azt persze el kell fogadni, hogy jó eséllyel itt nem fogjuk bemutatni a legújabb bikininket / izmainkat, az átlagos vízhőfok ugyanis télen 14 és 17 fok között mozog.

Faróba egy átszállással el lehet jutni, ügyesen kombinálva - akár fapadossal is.

3. Eilat - Izrael

Eilat egy dél-izraeli kikötőváros a Vörös-tenger északi partján, ahol a nyarak elviselhetetlenül melegek, a telek viszont pont arra termettek, hogy ide meneküljön az európai ember a hideg elől – köszönhetően a tengernek és a közelben fekvő sivatagnak. A tenger januárban átlag 21 fokos, ami olykor kicsit melegebb, mint a levegő. Utóbbi legrosszabb esetben is csak 15 fokig hűl le, jellemzően inkább 20-23 fokos. Esőre nem kell számítani, mivel itt évente jó, ha összesen tíz napot esik. Közvetlen járat nincs Budapestről, de Tel Avivba például van (fapados is). A 40 kilométerrel észak-nyugatra fekvő Ovda reptér rendszerint európai chartereket szolgál ki.

4. Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek egyikében sem lehet csalódni a tél derekán, nem mindegy persze, hogy a szigetek északi vagy déli partjainál ütünk tanyát. Legyenek ugyanis bármennyire aprócskák, akár 4-8 fok különbség is lehet egyazon szigeten belül. Januárban és februárban 15 és 21 fok között változik az átlaghőmérséklet, ami a legnagyobb szigeten, Gran Canarián például azt jelenti, hogy a déli partokon napokig 23-25 fokban is barnulhat az ember a verőfényes januári napsütésben, míg az északon fekvő fővárosban, Las Palmasban 18-19 fokos időben szemerkél az eső (hogy mennyire durva a helyzet: az év leghidegebb napja itt január 22., amikor is 17,6 fok az átlaghőmérséklet). A víz januárban átlag 18-19 fokos, ami neoprénruhás szörfözésre még ekkor is kiválóan alkalmas.

A szigetekre rengeteg – olcsó – variációban lehet utazni Budapestről egy átszállással, fapadossal, csomag nélkül bőven 50 ezer forint alatt is.

5. Tunézia

Tunézia nem azért jó célpont télen, mert nagyon meleg és nem is azért, mert a világ legizgalmasabb célpontja, hanem mert rendkívül olcsó itt az élet. A levegő és a víz átlaghőmérséklete egyaránt 15 fok körül van, de gyakran emelkedhet 20 fokig. A Szahara kapujában, Gabes-ben például a sivatagi klíma miatt télen sem ritka a 20-23 fok. Tunéziába jellemzően utazási irodával megy a magyar, olcsóbb is, mintha magunk szerveznénk az utat, és egy hétre akár már 45-50 ezer forintért is meg lehet csípni egy szállást, amennyiben nem kérünk ellátást. Intelmünk, hogy három csillag alá ne menjen senki!

6. Zöld-foki szigetek

Ez a szigetcsoport az Atlanti-óceánon található, néhány száz kilométerre Afrika partjaitól. Bármilyen meglepő, egy átszállással már elérhető Budapestről, ám ha valaki nem akar bíbelődni a járatok keresgélésével, az mehet szervezett módon, utazási irodával is, csak az sokkal drágább lesz.  

A szigetcsoport klímája félsivatagos, szubtrópusi; és bár itt is a január a leghidegebb hónap, ez csak nagyon extrém esetekben jelenti azt, hogy 20 fok alá süllyedne a hőmérséklet (19 fok alá szinte soha nem csökken). Januárban az átlag nappali hőmérséklet a szigetek többségén igen kellemes 23-24 fok, és a tengervíz sem jellemző, hogy 23 foknál hűvösebb lenne, az eső valószínűsége pedig szinte nulla. Nagy ritkán előfordul a téli hónapokban, hogy hirtelen érkezik egy hideg észak-atlanti tengeráramlat, de ez azonnal eltűnik, amint elnyomják a nyugat-afrikai meleg áramlatok. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.