Még nem késő lelépni a télből a nyárba!

Január és február a légitársaságok legkevésbé pörgő időszaka. Érdemes kihasználni az ezzel járó árleszállítást és pár napra lelépni a télből a nyárba. Íme hat helyszín fél nap repülésen belül, ahol a tél derekán sem csökken 15-20 fok alá a hőmérséklet. Sőt, a legtöbb helyen még egy sportos úszás is bevállalható.

Mi a jó abban, ha Közép-Kelet-Európában él az ember? Egyebek mellett az, hogy két-három óra repüléssel akár a tél derekán is meleg vagy langymeleg helyen landolhat. Ráadásul az év legkisebb légiforgalmú időszaka Európában a január és a február, ezért a legtöbb légitársaság inkább leáraz, semmint hogy ürességtől kongó gépekkel, veszteségesen közlekedjen két hónapon át.

Az úticélok egy része olcsóbb ilyenkor és a tömeg is kisebb mint nyáron. Számolni kell ellenben rengeteg jómódú nyugat-európai nyugdíjassal meg azokkal a szerencsésekkel, akik egy-két hétre megengedhetik maguknak a téli napsütést.

Megnéztük hol találunk 20 fokos vagy akörüli időjárást legfeljebb fél nap utazással, milyen a januári idő és hány fokos a víz. Íme a hat kedvencünk:

1. Dubaj

Egy dubaji utazáshoz a legjobb hónap a január – állítják többen is, és ezt azzal indokolják, hogy ekkor egyszerre remek az idő napozáshoz, fürdőzéshez és városnézéshez. A tenger hőmérséklete kellemesen friss 21-22 fokos (szemben az augusztusi 32-33 fokkal), a levegő 19-24 fokos – bár nem ritka, hogy 28 fokig is felszalad a hőmérő higanyszála -, a plázák pedig pontosan ugyanazt tudják, mint a nyári kánikulában. A napot sem kell hiányolni a dubaji januárban, ilyenkor is átlag nyolc órát süt – épp úgy, mint decemberben és februárban. Csak a pénztárcánk legyen alaposan kitömve, mert Dubaj nem olcsó. Viszont már fapados is jár oda.

Fotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

2. Dél-Portugália

Nos, Algarve régióban az enyhe tél egy fokkal szeszélyesebb lehet, mint Dubajban, de egyrészt közelebb van, másrészt sokkal olcsóbb, harmadrészt a tengerparti részeken csak kivételes esetekben süllyed a hőmérséklet 15 fok alá. A legcsapadékosabb hónap a november és a december, januárban legfeljebb csak egy kicsit szemerkélhet az eső, aggodalomra ugyanakkor ekkor sincs ok, mivel nem ritka a 20-22 fok sem. Évi háromszáz napnyi napsütésével Algarve Európa egyik legnapfényesebb régiója. A szolgáltató szektor egy része januárra leáll, ami pedig nem, az még a magyar pénztárcának is igen baráti árakkal dolgozik. Attól pedig senkinek nem kell rettegnie, hogy nem tudja beszerezni a maga azulejo-csempéjét. Azt persze el kell fogadni, hogy jó eséllyel itt nem fogjuk bemutatni a legújabb bikininket / izmainkat, az átlagos vízhőfok ugyanis télen 14 és 17 fok között mozog.

Faróba egy átszállással el lehet jutni, ügyesen kombinálva - akár fapadossal is.

Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

3. Eilat - Izrael

Eilat egy dél-izraeli kikötőváros a Vörös-tenger északi partján, ahol a nyarak elviselhetetlenül melegek, a telek viszont pont arra termettek, hogy ide meneküljön az európai ember a hideg elől – köszönhetően a tengernek és a közelben fekvő sivatagnak. A tenger januárban átlag 21 fokos, ami olykor kicsit melegebb, mint a levegő. Utóbbi legrosszabb esetben is csak 15 fokig hűl le, jellemzően inkább 20-23 fokos. Esőre nem kell számítani, mivel itt évente jó, ha összesen tíz napot esik. Közvetlen járat nincs Budapestről, de Tel Avivba például van (fapados is). A 40 kilométerrel észak-nyugatra fekvő Ovda reptér rendszerint európai chartereket szolgál ki.

Fotó: Bildagentur-Online/efi Keren / Northfoto

4. Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek egyikében sem lehet csalódni a tél derekán, nem mindegy persze, hogy a szigetek északi vagy déli partjainál ütünk tanyát. Legyenek ugyanis bármennyire aprócskák, akár 4-8 fok különbség is lehet egyazon szigeten belül. Januárban és februárban 15 és 21 fok között változik az átlaghőmérséklet, ami a legnagyobb szigeten, Gran Canarián például azt jelenti, hogy a déli partokon napokig 23-25 fokban is barnulhat az ember a verőfényes januári napsütésben, míg az északon fekvő fővárosban, Las Palmasban 18-19 fokos időben szemerkél az eső (hogy mennyire durva a helyzet: az év leghidegebb napja itt január 22., amikor is 17,6 fok az átlaghőmérséklet). A víz januárban átlag 18-19 fokos, ami neoprénruhás szörfözésre még ekkor is kiválóan alkalmas.

A szigetekre rengeteg – olcsó – variációban lehet utazni Budapestről egy átszállással, fapadossal, csomag nélkül bőven 50 ezer forint alatt is.

Fotó: Fotograf: Bildagentur Begsteiger / Northfoto

5. Tunézia

Tunézia nem azért jó célpont télen, mert nagyon meleg és nem is azért, mert a világ legizgalmasabb célpontja, hanem mert rendkívül olcsó itt az élet. A levegő és a víz átlaghőmérséklete egyaránt 15 fok körül van, de gyakran emelkedhet 20 fokig. A Szahara kapujában, Gabes-ben például a sivatagi klíma miatt télen sem ritka a 20-23 fok. Tunéziába jellemzően utazási irodával megy a magyar, olcsóbb is, mintha magunk szerveznénk az utat, és egy hétre akár már 45-50 ezer forintért is meg lehet csípni egy szállást, amennyiben nem kérünk ellátást. Intelmünk, hogy három csillag alá ne menjen senki!

Fotó: Gianni Ferrari / Europress / Getty

6. Zöld-foki szigetek

Ez a szigetcsoport az Atlanti-óceánon található, néhány száz kilométerre Afrika partjaitól. Bármilyen meglepő, egy átszállással már elérhető Budapestről, ám ha valaki nem akar bíbelődni a járatok keresgélésével, az mehet szervezett módon, utazási irodával is, csak az sokkal drágább lesz.

Fotó: Handout / Europress / Getty

A szigetcsoport klímája félsivatagos, szubtrópusi; és bár itt is a január a leghidegebb hónap, ez csak nagyon extrém esetekben jelenti azt, hogy 20 fok alá süllyedne a hőmérséklet (19 fok alá szinte soha nem csökken). Januárban az átlag nappali hőmérséklet a szigetek többségén igen kellemes 23-24 fok, és a tengervíz sem jellemző, hogy 23 foknál hűvösebb lenne, az eső valószínűsége pedig szinte nulla. Nagy ritkán előfordul a téli hónapokban, hogy hirtelen érkezik egy hideg észak-atlanti tengeráramlat, de ez azonnal eltűnik, amint elnyomják a nyugat-afrikai meleg áramlatok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek