Turistacsapdák Európában egy amerikai szemével

Mániákus utazóként a megszámlálhatatlan pozitív élmény mellett sajnos mi is ismerjük az érzést, amikor hosszas várakozást követően egy úti cél végül csalódást okoz.

Az amerikai származású Rick Steve elsősorban turisztikai témájú írásaival vált ismertté a tengerentúlon. Most a USA Today-en megjelent cikkében saját tapasztalatai alapján összeszedte Európa legnagyobb turistacsapdáit.

 

Kínzókamrák Európában

 

Kevés olyan látnivaló van, amire igaz, hogy Európa bármely pontján találkozhatunk vele. A kínzókamra múzeum ilyen ritka kivétel, és mintha nem lenne belőlük elég, egyre csak szaporodnak.

 

Fotó: Universal History Archive / Europress / Getty

Szeretne gyorsan meggazdagodni és úgy érzi, ehhez a legjobb út a turistákon át vezet? Rick gúnyosan összeállította ehhez a tökéletes receptet: Vegyen egy alkalmasnak vélt, sötét és nyirkos földalatti helyiséget. Ez akár a saját pincéje is lehet, rá se rántson, hogy a ház csak két és fél éve épült, és nem tud arról, hogy valaha bárkit is kínoztak volna benne. Keressen a kidobásra váró magazinjai között egyet, amiben van legalább egy véres kép. Vágja ki, ragassza egy plakátra, és hirdesse, hogy megnyitott a környéken az első múzeum, ahol megtekinthető, hogyan kínozták az embereket a középkorban! És végül persze a legfontosabbról se feledkezzen el: a jegyeket minél magasabb áron árulja, ezzel is éreztetve a látogatókkal, milyen különleges helyen járnak.

 

A napos part Spanyolországban

 

Mára a Costa del Sol-t is elözönlötték azok a turisták, akiket utazásuk során kevésbé érdekel a célország kultúrája, sokkal inkább lelik örömüket abban, ha a sajátjukkal vehetik körbe magukat. Ez nem is jelentene különösebb problémát, ha ez egy adott ponton túl nem járna rengeteg zajjal, üres műanyag palackokkal, bömbölő zenével és a környezet teljes mértékű ignorálásával.

 

Fotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Rick persze kiemeli, hogy ő is a személyes szabadság híve. De épp ezért nem pártolja, ha valaki a fenti viselkedéssel mások szabadságát sérti. És ezzel tökéletesen egyet tudunk mi is érteni.

 

Az írországi Barley Stone

 

Konvojban araszolni a busszal azért, hogy megcsókolhassunk egy követ egy kastély bástyájának tetején?! Ennek a programnak a legjobb része talán az, ahogy végignézhetünk több száz turistát, akik kissé ingerülten koncentrálnak arra, hogy csókos szelfijük minél jobban sikerüljön, közben pedig nem jut idejük a kilátásra.

 

Fotó: Wikipedia

Azzal kapcsolatban pedig, hogy egy ilyen nap végére a kő mennyi szájfényt és egyebet kapot, inkább nem bocsátkoznánk részletekbe...

 

Az olaszországi Mamertine börtön

 

A keresztény hagyomány szerint ez a 2500 éves ciszternaszerű börtön az, ahová bezárták Szent Péter és Pál apostolt. Mára minden tárgyi leletet eltüntettek onnan és a helyet egy turista buszvállalat üzemelteti, akik 8 dollárért egy kevésbé színvonalas multimédiás sétát vezetnek a börtönben.

 

A világ vége Angliában

Anglia legnyugatibb pontját egy elnéptelenedett, kietlen tájként képzelnénk. A valóságban ez is a legagyafúrtabb turistacsapdák egyike, a hely eredeti szelleméből már rég nem maradt semmi. Amint megérkezünk a helyszínre, táblák végeláthatatlan sora fogad minket, ,,az utolsó szállodától" ,,az utolsó postaládáig" minden tárgy megkapta ezt a kreatív jelzőt. Csak akkor látogasson el ide, ha mindenképp el szeretné mondani magáról, hogy járt a világ végén.

 

Az írországi Killarney

 

Ez az a hely, ahol szinte minden turistának azonosító kártyát kell hordania a nyakában, hogy ne veszítse el a csoportját. Ha az a szerencsétlenség érné, hogy a városban kell töltenie az éjszakát, meg fogja érteni, hogy miért került fel Killarney is a listára. A város Holiday Innek és outlet áruházak egybefüggő láncolatából áll, amiket műanyag lóheréért tolongó turisták lepnek el.

 

Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

 

Turistás éttermek a marokkói Tangierben

Tangierben jó néhány elképesztően turistás étteremmel találkozhatunk, ahol hasonló arcok köszönhetnek vissza, mint a Costa del Solon, de sokan közülük érezhetően azzal a szándékkal érkeznek, hogy "letjudják" Afrikát egy nap alatt. Pedig egyébként bőven találni tradicionális éttermeket is, ha egy kicsit tovább keresgél az ember. Érthetetlen, hogy az Afrikában elköltött egyetlen étkezésük helyszínéül miért nem ezeket választják a rapid turisták.

 

Fotó: Thomas J. Abercrombie / Europress / Getty

 

A németországi Titisee

 

Az angol anyanyelvű Rick számára ez a földrajzi név pont úgy hangzik, mintha magyarul "diditenger" lenne a Fekete-erdei tó neve. De persze Ricket sem ez zavarja, hanem az, hogy szerinte itt nincs igazi turistalátványosság, és hogy még azt is nehéz eldönteni, hogy melyik egyáltalán a nagyobb: maga a tó, vagy a hatalmas parkoló, amit köré építettek.

 

Fotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

 

Kamu látványosságok Európa-szerte

 

Utolsó helyre egy általánosságot rakott Rick. Szerinte az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozni olyan vállalkozásokkal, amelyek folyamatos kedvezményekkel hirdetik magukat, de valódi szolgáltatást nem kap az utazó, csak például unalmas, többképernyős vetítést.

Utazzunk okosan!
A legnagyobb hiba, amit utazásaink során elkövetünk, hogy olyan úticélokat is felveszünk a listánkra, amikről csak annyit tudunk, hogy szerepelnek egy ismert számban, vagy valamelyik rokonunk felejthetetlen buszos kirándulásának megállói között voltak.
Felejtsük el ezeket a helyeket, utazzunk okosan és ragaszkodjunk a valódi kulturális értékek feltérképezéséhez! Vagy persze bármi máshoz, ami tényleg érdekel is minket!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek