Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?

Mert bármilyen finomak, nem jár jól velük.

Rendelt már salátát, tésztát, pizzát, szendvicset, bort, üdítőt vagy éppen kávét étteremben? Rossz hírünk van: a leginkább túlárazott fogások közül választott. A Wisebread.com összegyűjtötte, mik azok az ételek és italok, melyeket a többség annak ellenére lelkesen kirendel magának, ha étterembe megy, hogy ár-érték arányuk enyhén szólva nem nyerő.

Pizza, az ételek Jolly Jokere
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Persze ilyen alapon azt is tanácsolhatnák, hogy ne menjen az ember étterembe, hiszen otthon enni eleve olcsóbb. Ugyanakkor abban mégiscsak igazuk lehet, hogy ha egy igazán izgalmas helyre megyünk, sokkal jobban megéri olyan ételeket választani, amikkel otthon nem bíbelődnénk, ilyen mondjuk a marhapofa, vagy a libamáj. (Tegyük gyorsan hozzá, hogy jelen sorok írója rendelt már lecsót Michelin-csillagos étteremben, és cseppet sem bánta meg, de ezt most hagyjuk.)

Nos tehát, mit ne rendeljen, ha legközelebb étterembe megy, és számít az ár-érték arány?

1. Tésztát és pizzát

Kevés egyszerűbben elkészíthető vacsora van egy tál paradicsomszósszal nyakon öntött tésztánál, így az éttermek többségében az egyik legnagyobb lehúzás pont ezt rendelni. Főleg, hogy sajnos simán előfordulhat, hogy egy rosszabb étteremben kínált tészta és a ráöntött szósz semmiben nem különbözik attól, amit a sarki boltban az éttermi ár töredékéért megvehettünk volna - de ezt már csak mi tesszük hozzá rosszmájúan.

A pizza otthon finomabb
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A Wisebread újságírója egyébként a pizzát is hasonlóan felesleges pénzkidobásnak tartja, mivel otthon sokkal finomabbat tud sütni (egy ilyen pizzasütő kőlap segítségével). Nekünk még sajnos soha nem sikerült otthon ugyanolyat előállítani, amilyet Rómában ettünk (biztosan, mert nincs pizzasütő kőlapunk), így mi ezzel a ponttal nem tudunk egyet érteni.

2. Salátát

Ezzel a tétellel viszont tökéletesen tudunk azonosulni annak ellenére, hogy egyébként nagyon szeretjük a finom salátákat. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy nevetségesen sokba kerül egy egyszerű vegyes zöldsaláta ahhoz képest, mintha megvennénk a zöldségesnél a nekünk tetsző hozzávalókat.

A salátát szerezze be a piacról!
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: The Washington Post / Europress / Getty

3. Sört, bort, kávét, teát, üdítőt

Ez az a pont, ami a legkevésbé számít újdonságnak: egészen biztosan mindenki akadt már ki háromdecis, négyszáz forintos ásványvizeken és ötszáz forintos presszókávékon. Persze a nagy megfejtés ez esetben elmarad: míg az ételeknél egyszerűen választ az ember olyat, ami jobban megéri (amihez a hétköznapokban nehéz hozzájutni, vagy túl bonyolult elkészíteni), az italok viszont egységesen pofátlanul drágák a legtöbb helyen. Esetleg próbálkozhatunk csapvíz kérésével, de a legtöbb helyen emiatt nagyon morcosak lesznek.

A kávé az egyik legtúlárazottabb éttermi termék
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

4. Süteményeket és más édességeket

Hétszáz forint egy szelet sajttortáért, egy ezres a ház duplacsokis muffinjáért? Tény, hogy pofátlanul sokat kérnek az édességekért az éttermek többségében. Otthon nagyjából egy kisebb tortát vagy egy tepsi muffint összedobhatunk ennyiből – persze azt nem árt mérlegelnünk, hogy ténylegesen elfogy-e ez a mennyiség a háztartásunkban, vagy ugyanúgy pocsékolunk, csak éppen nem pénzt dobunk ki, hanem megszáradt sütit.

A desszertből egy áráért otthon egy tepsivel is el tud készíteni
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Tom Williams / Europress / Getty

5. Egyszerű szendvicseket

Szereti a sonkás-sajtos vagy paradicsomos-mozzarellás szendvicset? Mi nagyon, de újfent be kell látnunk, hogy igaza van a Wisebread listájának: ezeket a tételeket is érdemes kerülni, hiszen az éttermi ár töredékéért összeállíthatjuk otthon a jóval gazdagabb és finomabb szendvicseinket.

A szendvics sokkal olcsóbban kijön, ha maga csinálja
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Cyrus Mccrimmon / Europress / Getty

6. Tojásból készült ételeket

Jelen sorok írjójának egyik kedvenc fogása kocsmázás mellé a Keksz bár tojáskrémes toastja kevert salátával, 1200 forintért. A Wisebread listája szerint ennél rosszabb opció nem is nagyon van az étlapon: a saláta is, szendvics is, ráadásul a feltét tojásból, a leginkább túlárazott alapanyagból van. Ettől persze még fogunk ilyet rendelni, de abban igazuk van, hogy az éttermekben kínált rántották, tojáskrémek és hasonlók adagja általában alsó hangon annyiba kerül, amennyiből a boltban tíz tojást vehetnénk.

Ennek az árából egy doboz tojás is kitelt volna
Galéria: Miért ne rendeljen étteremben salátát vagy szendvicset?
Fotó: Boston Globe / Europress / Getty

Egyetért a fentiekkel? Szavazzon!

Melyik a legnagyobb pénzkidobás?
A tészta - 181
A pizza - 51
A szendvics - 209
A bor - 138
Az üdítő - 666
A kávé/tea - 250
Az édességek - 57
A tojásból készült ételek - 56
A saláta - 331
Mindegyik az - 1033
Egyik sem az - 351
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek