Hogyan ne betegedjünk meg nyaralás közben?

A nyaralás az év egyik csúcspontja, de hogy valóban zavartalan legyen, érdemes megtenni pár előzetes óvintézkedést. Néhány tipp, hogyan kerülheted el a hasmenést, a leégést vagy a veszettséget.

A hasmenés elkerülésének alapszabálya annyira jól hangzik angolul, hogy idemásoljuk: Boil it, cook it, peel it or leave it! Azaz csakis megfőzött és/vagy alaposan meghámozott ételt együnk; és ha az étel egyik feltételnek sem felel meg, mondjuk inkább le róla. Ez a szabály főleg trópusi országokra vonatkozik, de a mediterrán vidékeken sem árt az óvatosság.

 

Horror a strandonFotó: Getty Images

A hosszú repülőutak egyik legnagyobb réme a trombózis - aki meg szeretné előzni, hordjon nagyon kényelmes, laza ruhát, igyon sokat és időnként alaposan mozgassa át a lábait (további tippjeink itt).

Meglepő, de még felhős napokon is le lehet égni: az UV-sugárzás ilyenkor is – kicsit kevésbé ugyan, de – ugyanúgy jelen van, mint verőfényes napsütésben. Sőt, fél méterrel a víz felszíne alatt is 50 százalékos. Mindezek miatt alaposan kenjük be magunkat UV-védelmet biztosító naptejjel, és ne feledkezzünk meg a fülekről és az ajkakról se (utóbbiakra lehet kapni UV-szűrős szőlőzsírt például). Egy könnyű nyári kalap nemcsak a leégéstől, hanem a hőgutától is megvéd. Ha mindezek ellenére valaki rosszul lesz, gyorsan feküdjön árnyékba, polcolja fel a lábait, igyon sok vizet és rakjon magára hideg kendőket.

A harapásokat – és az ebből fakadó veszettséget – úgy védhetjük ki leginkább, ha nem érünk állatokhoz, odafigyelünk, hova nyúlunk a természetben, a cipőnket pedig minden felvétel előtt alaposan kirázzuk. Trópusi nyaraláson ez különösen hasznos, a ledobott ruhákba és a földön hagyott cipőkbe ugyanis előszeretettel bújnak bele például a skorpiók és a csótányok is. Utóbbiak persze ártalmatlanok, mégsem kellemes érzés, ha a fejünkbe csapott sapkából hirtelen egy tízcentis bogár mászik ki, és szalad végig a hátunkon, ami megesett már velünk.

És végül a malária: ellene úgy védekezhetünk leginkább, ha világos ruhát veszünk fel, alaposan bekenjük magunkat szúnyogriasztóval, és csakis szúnyoghálóval felszerelt házban foglalunk szállást. Jobb, ha lemondunk az illatos parfümökről és sprékről, melyek a közelünkbe csalogathatják a szúnyogokat. Amennyiben olyan országba utazunk, ahol jelentős a malária kockázata, szedjünk malária elleni gyógyszert.

És a legjobb, ha előre felkészülünk és beoltatjuk magunkat. Nyilván, ha a szomszédos Ausztriába indulunk nyaralni, semmi szükség oltásokra, de főleg, ha Európán kívülre utazunk, nem árt az óvatosság. Magyarországon jó pár oltóközpontba el lehet menni tanácsadásra, de előtte magunk is tájékozódhatunk (mondjuk itt).

Oltóközpontokat Budapesten egyebek mellett itt, itt és itt találsz. A tarifák kis mértékben eltérhetnek, ezért érdemes hónapokkal a tervezett utazás előtt nekilátni a tájékozódásnak. A sárgaláz elleni oltás például jelenleg 10 ezer forint körül van, a gyerekoltások általában olcsóbbak. Azért is fontos korán elkezdeni a tájékozódást, mert egy sor oltást csak indulás előtt több héttel lehet beadni, és egy egyszerű nátha miatt is el kell halasztani az időpontot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek