Így nem tud kifogni rajtad a MÁV: kövesd a vonatok mozgását!

Egy valós idejű térkép és egy androidos app a vonatok mozgásáról, és még idejében visszafordulhat az ember, ha brutális késések vannak kialakulóban.

Rendszeresen vonatozók szokták hangoztatni, hogy a MÁV kiválóan működik – plusz 10 és plusz 25 Celsius fok között. A vonatok Magyarországon irtózatosan sokat késnek (az EU-ban az egyik legrosszabb nálunk a helyzet), ahogy ebből a cikkből kiderül, hat év alatt összesen 23 évnyi késést sikerült felhalmozni.

Ezért a legjobban akkor jár az ember, ha (vesz egy autót)real time követi a vonatok mozgását, és brutális késések esetén az állomás helyett inkább a távolsági buszmegállók felé veszi az irányt.

 

Fotó: Máv-Start Zrt.

Itt van ez a térkép, ahol az éppen járó vonatokat kis színes golyók ábrázolják - segítségükkel kitűnően követhetők az aktuális késések:

a zöld golyó azt jelöli, amikor négy perc alatti a késés

a sárga azt, amikor 5 és 14 perc közötti

a narancssárga a 15 és 59 perc közötti késéseket jelöli

a piros pedig az egy órán felettieket.

Tapasztalataim szerint amikor narancssárga és piros pöttyös lesz az ország (hú, de szimbolikus!), jobb inkább elhalasztani az utazást, mert hamarosan duplájára vagy akár triplájára nőtt menetidővel számolhatunk. Egyébként a lassan vándorló pöttyök bámulása van olyan relaxáló, mint annak idején a Duna tévé akváriuma.

És egy másik, még modernebb, az Androidra alkalmazható applikáció, a TElvira (vagyis telefonos Elvira), ami a menetrendeken kívül szintén mutatja az aktuális késéseket, és ezen is van térkép.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek