Tíz tipp olcsó nyaraláshoz

Hasonlítsa össze az árakat, foglaljon jó korán vagy jó későn, inkább egyszer nyaraljon egy nagyot, mint sok kicsit és a világért se hagyja a kocsiját a reptéren. Összegyűjtöttünk pár trükköt.

Egy friss, 2012-es adatokra épülő Eurostat-elemzés szerint a helyzet elég szomorú: a magyarok 67 százaléka nem tud megengedni magának még egy egyhetes nyaralást sem. Pedig már a nyolc-tíz napos kikapcsolódás is feltölt, összehozza a családot, egészségesebbé tesz. Elég csak pár apró dologra odafigyelni, előzetesen kutakodni egy kicsit és máris tízezreket spórolhatunk. Íme tíz tipp, hogyan.

1. Hasonlítsa össze az árakat!

Van pár nagyon népszerű célpont, melyek az egyik utazási irodánál n összegbe, a másiknál viszont n sokszorosába kerülnek. A különbség akár ötvenezer forint vagy még több is lehet. Ezért soha ne foglaljon árösszehasonlítás nélkül! Megéri azt a két plusz nap fáradtságot, nem beszélve arról, hogy az interneten szinte minden fenn van, ezért még a fotelből sem kell felállnia.

Fotó: Media For Medical / Europress / Getty

 2. Ha lehet, kerülje a főszezont!

Tény, hogy a családok nagy része csak az iskolai szünetekben tud utazni, és sajnos az összes iskolai szünet voltaképpen főszezonnak számít. Érdemes viszont megnézni a pozsonyi és a bécsi repterek árait is azonos desztinációra, hiszen Szlovákiában és Ausztriában nem feltétlen esik egybe az iskolai szünetek kezdete és vége esik egybe a miénkkel. Ha nincsenek gyerekei vagy már felnőttek, akkor mindenképp érdemes a főszezonon kívül utazni. Általában november közepe és december közepe között és január-februárban a legalacsonyabbak az árak. A mellékszezonnak a jelentős spórolás mellett van még egy előnye: a hatalmas turistatömegeket sem kell elviselnie.

3. Ne foglaljon reptéri transzfert!

Főleg akkor ne, ha kicsit is kiismeri magát a célállomáson. Sok esetben ugyanis kényelmesen – és épp csak valamivel lassabban – be tud buszozni a reptérről a városba a menetrend szerinti járattal vagy reptéri busszal. Ezzel már rögtön spórolt is 5-15 ezer forintot – és még meg sem kezdte a nyaralást.

Fotó: Brian Kersey / Europress / Getty

 4. Apartman vagy hotel?

A bérelhető apartmanok vagy kiadó lakások általában olcsóbban jönnek ki fejenként, mint a hotelek. Emellett nagyobb szabadságot és nagyobb diszkréciót is nyújtanak. Mivel ezzel sokan tisztában vannak, érdemes időben foglalni. Ha pedig mindenképp a hotel mellett döntünk: fontos tudni, hogy sok szálloda olcsóbban adja a lift melletti vagy a parkolóra néző szobákat. Ha az efféle kellemetlenségek nem zavarnak, akkor akár 20 százalékot spórolhatunk.

5. Tényleg az all inclusive ellátás a legjobb?

Sokan szeretik az all-inclusive ellátást, hiszen a legkényelmesebb megoldásnak tűnik. Pedig - főleg a távoli célpontoknál - lényegesen drágább az ellátás egy hotelben, mintha egy helyi étkezdében oldjuk meg az étkezést. Főleg Ázsiában lehet jót enni olcsón az éttermekben, és így a hotelhez sem kell igazítani a napi programot. Mindezek miatt sok nyaralóhelyen az a legjobb választás, ha csak reggelit kér a szálláshoz, és a többi étkezést megoldja magának a helyi éttermekben. Ráadásul így garantáltan autentikus fogásokat kap, nem a hotel európai ízléshez igazított tömegkosztját.

6. Használja kreatívan a fapadosokat!

Tanulmányozza át, ki nyújtja a legjobb árakat és annak megfelelően kombinálja a konkurens társaságok járatait. Utazzon például odafelé Wizz Airrel, visszafelé Easyjettel (mondjuk Londonba), vagy fordítva. Néha persze az is előfordulhat, hogy valamelyik nagy, nemzeti légitársaság csap nagy leárazást. Itt sem lehet eléggé hangsúlyozni az előzetes tájékozódás fontosságát.

Fotó: Thomas Trutschel / Europress / Getty

7. Foglaljon jó korán vagy jó későn!

Aki szereti a meglepetéseket és voltaképp nem óhajt mást, mint napsütést és tengert, annak bőven elég pár héttel a kívánt utazás időpontja előtt foglalni. Azokból az utakból lesznek általában last minute ajánlatok, melyek valamiért megmaradtak vagy az utolsó pillanatban lemondták őket. Ám azért, hogy a hotelt és a chraterjáratot a lehető legjobban lehessen kihasználni, a legtöbb utazási iroda inkább leszállítja ezeknek az utaknak az árát. A last minute utak persze nem valók mindenkinek: inkább párok és egyedül utazók kedvencei, semmint a családoké. Aki családi nyaralást tervez és nem akar kockáztatni, jobban teszi, ha a lehető legkorábban foglal, ráadásul ilyenkor még elég nagy a kínálat.

8. Figyelje az akciós oldalakat!

Néha lélegzetelállítóan olcsó utazásokat lehet megcsípni, főleg szezonon kívül. Mondjuk sokáig nem érdemes töprengeni az ajánlatokon, mert elkapkodják.

9. Inkább nyaraljon egy kiadósat!

A spontán hosszú hétvégés kiruccanások a legdrágábbak. Aki tehát komolyan spórolni szeretne, jobban jár, ha egyetlen többhetes nyaralást tervez minden évre, és lemond a többi apró kis kiruccanásról.

Fotó: Kaveh Kazemi / Europress / Getty


10. Semmiképp se parkoljon a reptéren!

Nincs nagyobb pénznyelő a reptéri parkolásnál. Előfordulhat persze, hogy kényszerhelyzet áll elő, mert mondjuk messzi vidéki városból érkezik az ember és nincs olyan ismerőse, aki elfuvarozná a reptérre. Nos, ilyenkor érdemes budapesti ismerősnél hagyni az autót vagy elfogadni a vasút nyújtotta kényelmetlenségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek