» Talpraesett Turista

Bírság járhat az egzotikus szuvenírekért

| | Nem érkezett még hozzászólás
Tudta, hogy ha tengerentúli útjáról drága laptoppal tér haza, vámot és áfát is kell rá fizetni? És hogy a korallok behozataláért is bírság jár? A NAV a turistaszezon kezdetén tartott sajtótájékoztatót a reptéren, hogy az utasok is tudják, mi lehet a bőröndben.

Viszonylag magas értékhatárig (felnőttek esetében 430 euróig, 15 év alatt 150 euróig) hozhatók a külföldi nyaralásról - nem kereskedelmi céllal - vámmentesen termékeket, derült ki a NAV sajtótájékoztatóján. Ha ennél drágább termékkel tér haza az utas, bejelentést kell tennie, a vámot és az áfát is meg kell fizetnie. Az idei első félévben ennek elmulasztása volt a leggyakoribb jogszabálysértés a határon, 80 ilyen esetben jártak el.

Fontos tudni, hogy a veszélyeztetett állat- és növényfajok behozatalához külön engedélyek szükségesek. A határőrök tapasztalatai szerint jellemzően erre felhívják az egzotikus úti célokra induló utasok figyelmét az utazási irodások, ismertek ezek a szabályok azok körében, akik szervezett úton vesznek részt. Az idei első félévben 8 esetben indult eljárás, ezek egy részében védett kőkorallt próbáltak meg behozni az utasok, másik részében szintén védett kígyó- vagy krokodilbőr termékeket.

A főigazgató felhívta a figyelmet, ha valaki 10 ezer eurónál több készpénzt vinne magával az EU-n kívülre, a határon ki- és beutazáskor is be kell jelentenie. Amennyiben ezt elmulasztja valaki, közigazgatási eljárás indul ellene, a kiszabásra kerülő közigazgatási bírság pedig akár a határon átvitt összeg 40 százalékát is elérheti. Idén két ilyen eset történt Ferihegyen, a kiszabott bírságok összege elérte az 5 millió forintot.

Az utasok informálására a NAV egy 10-es listában állította össze azokat a tudnivalókat, amelyek a legfontosabbak lehetnek a nyaralás idején, hogy ne ronthassa el az utazás élményét például az emlékbe hazahozott tengerparti kagyló lefoglalása a határon, vagy a kiszabott vám egy-egy olyan külföldön vett kütyü után, amelynek értéke túllépi a megengedettet.

10 dolog, amit külföldi utazás előtt érdemes tudni

  1. Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
  2. 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be.
  3. Ne hozzunk magunkkal EU-n kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer), mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezett.
  4. Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter.
  5. Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal. (Erről célszerű igazolást kérni.)
  6. Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) az állatorvos által kiállított állat útlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
  7. Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyak – értéktől függően – az Európai Unió másik tagállamába, illetve harmadik országba vitele engedélyhez kötött.
  8. Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó ősszegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
  9. A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
  10. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

További információkért érdemes átnézni a NAV által készített aktuális utasforgalmi tájékoztató kiadványt, felkeresni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalát, vagy érdeklődni a belföldről helyi tarifával hívható 06-40-FINANC (06-40-346-262) telefonszámon.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.