Ezek tutira ingyen vannak Athénban

Naplementében az első olimpiai stadion és az Akropolisz márványkövei a legszebbek, de a többi ókori rom közötti sétáért sem kell fizetnünk. Összegyűjtöttük, mit nézhetünk meg Athénban ingyen, ha szűk költségvetésű városnézést tervezünk, de élményeket és klassz fotókat szeretnénk albumunkba.

 

Az Akropoliszon sem kell mindig fizetni

 

Számos athéni múzeum teljesen ingyen, de a legtöbb általában a turistaszezonon túl, vagyis november elseje és március 31. közötti időszakban engedi be ingyen a látogatóit a hónap egy meghatározott napján, a legtöbb esetben ez a hónap első vasárnapja. (A teljes listát ezen az angol nyelvű blogon napra lebontva is el lehet olvasni.) Ezeken túl, bizonyos görög ünnepnapokon, szeptember utolsó hétvégéjén (a Kulturális Örökség Napjain), és augusztusban teliholdkor esténként is ingyen látogatható néhány különleges hely és építészeti örökség. Igen, még az Akropolisz is, és a közelében lévő ókori Agora, Dionüszosz színháza, a római Agora, a Kerameikos nevű ókori temető, az Olümposzi Zeusz Temploma és Hadrianus Könyvtára is. Az Akropolisz bejárása nagy élmény, ha mégis a normál, fizetős napokban mennénk és csak egy dologra futja a költőpénzből Athénban, akkor az legyen ez. Különösen ősztől késő tavaszig élvezhető, mert még a leghidegebb téli hónapokban sem süllyed tíz fok alá a hőmérséklet (a júliusi hőségben viszont embert próbáló teljesítmény a forró kövek között bandukolni). A szomszédos Akropolisz Múzeumba pedig 18 éves korig a gyerekek egyébként is ingyen mehetnek be.

 

Sem az időjárás, sem a műgyűjtő turisták nem tesznek jót az Akropolisz kincseinek
Galéria: Ezek tutira ingyen vannak Athénban
Fotó: Travelo

 

Ingyen az ókori romok között

 

A fentiek mellett még számos ókori rom között sétálhatunk ingyen. Az Akropolisz kőszirtjéről lefelé tartva elképesztő panorámájú, a lakóházak között egy-egy helyen szinte vállszélességű utcákon át juthatunk az óváros felé. Az utóbbi években teljesen átépítették ezt a területet, részben a turisták kedvéért, akik így a műemlékek között és fasoros sétányokon andalogva jobban megismerhetik az ókori athéni polgárok mindennapjait. Az ötödikes történelemkönyv szinte minden épülete itt sorakozik fel: a vitás helyzeteket tisztázó Areiosz Pagosztól kezdve, az üzleti életet befogadó Agorán, és az ókori város kapujának számító Hadrianus diadalívén át a Plaka óvárosi negyedig. Mindenhol érezhető az ókori történelem lenyomata, és sehol nem kell belépőt fizetni, ha ezeket akarjuk lencsevégre kapni.

 

Európa leghosszabb sétálóutcája

 

Bár a séta sok helyen ingyen van, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik utca köveit koptatjuk. Ilyen Plaka híres városnegyede is, ami egykoron Athén régi központja volt, és talán az egész városban ez az egyetlen kerület, ahol az ókor óta folyamatosan laknak emberek. Itt található Európa legnagyobb, három kilométeres körzetű sétálóutca-komplexuma, amelynek díszes kúriákkal és kevésbé díszes házakkal beépített szűk utcáiban szinte minden megtalálható. A költekezésnek itt is csak az akaraterőnk és a pénztárcánk szab határt. A turistáknak ugyanis a gyakran csak bevásárlóutcaként aposztrofált Pandrossou utca mindkét oldalán többségében nyitott légterű üzletek kínálják portékáikat: főként kerámiákat, ékszereket, bőrből készült táskákat és cipőket, de nagyobb üzlethelyiségeket alakítottak ki maguknak a fűszer, pisztácia és olívaolaj árusok is (utóbbiak kilós csomagjáért nyolc eurót, a hétdecis üvegért 5 eurót kérnek).

 

Monastiraki negyed
Galéria: Ezek tutira ingyen vannak Athénban
Fotó: Izzet Keribar / Europress / Getty

 

Ingyen wifi a metróban

 

A görög Protothema online hírlap a napokban írt arról, hogy Athén egyes vasút- és metróállomásain ingyen használhatjuk a wifit. Így most már a Syntagma, Panepistimio, Acropolis, Omonia, Piraeus, Neratziotissa és Doukissis Plakentias állomásokon is bármikor térképészkedhetünk, hogy megkeressük a legközelebbi és legolcsóbb hotelt, a környék legjobb falatozóját, vagy, hogy megnézzük, melyik athéni múzeumba mehetünk be ingyen. Júliusban a kötött pályás közkedésért felelős STASY vállalat azt tervezi, hogy az ingyenes WiFi szolgáltatást a 2-es és 3-as metró összes és az 1-es villamos egyes állomásaira is kiterjeszti.

 

Ingyen a Panathinaikó stadionban

 

Aztán az első modernkori olimpiai játékok színtere, a Panathinaikó stadion sem csak a focirajongóknak lehet érdekes (nem összekeverendő a Panathinaikos FC stadionnal, ahol 3 hete Puskás emléktáblát avattak). Az eredeti stadiont még a negyedik században építették, és az 1870-es régészeti kutatások során tárták fel patkó alakzatát ( mely 204 méter hosszú, 33,3 méter széles). Ezt az alakzatot meg is tartották, és ugyanabból a márványból építették újjá, amiből az Akropoliszon a Parthenón is készült, így aztán 1896-ban lehetett újra otthona az ötkarikás játékoknak. Egy ideig a fehér márvány tribünök védelme érdekében nem lehetett látogatni az építményt, ma azonban már ingyenes körsétát is tehetünk a hatalmas stadionban, miközben (bérelhető) fejhallgatókon kilenc nyelven hallgathatjuk a stadion történetét.

 

Az első újkori, 1896-os olimpiai játékok helyszíne, a márványból épült Panathinaikó Stadion
Galéria: Ezek tutira ingyen vannak Athénban
Fotó: Getty Images / Europress / Getty

Jó tanács: sose hívjuk olimpiai stadionnak, ha útbaigazítást kérünk, mert a helyiek a kifejezés alatt az új, 2004-es olimpiára épült stadiont értik, és jól elirányítanak minket Athén külvárosába. A Panathinaikó stadion különleges szépségét pont a városi völgyben fekvése adja, amit az Agra és az Ardetta dombjai ölelnek körbe. Az esti naplemente fényében és a közeli pubokból kiszűrődő zene duruzsolásában egészen különleges hangulata van a stadionnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek