Jó hír a nyaralóknak: olcsóbb lesz a külföldi mobilozás

Megint lenyomta a roamingtarifákat az EU, a magyar szolgáltatók is csökkentenek július elsejétől. Addig vegyen mobiljegyet, ha nem akar aggódni a roamingszámla miatt.

Az EU idén nyárra tovább csökkentette a telefonköltségeket. A mobiltelefon külföldi használatával kapcsolatban ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként nettó 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a roaming ára. A telefonálás is olcsóbb lesz: a hívásindítás legfeljebb nettó 19, a fogadás pedig nettó 5 eurocentbe kerülhet majd, egy SMS-ért pedig nettó 6 centet kell fizetnünk.

Ezen túlmenően július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazásuk előtt a polgárok külön szerződést kössenek, és egy helyi szolgáltatót válasszanak abban az országban, amelyikbe ellátogatnak, írja az MTI. Így össze tudják hasonlítani az ajánlatokat, és kihasználhatják a vonzóbb ajánlatok és a kedvezőbb árak nyújtotta lehetőségeket.

Mivel a magyar szolgáltatók csak egy hónappal a díjváltozás előtt hirdetik ki az új tarifákat, azokról várhatóan a jövő hét végén fogunk megtudni bővebbet. Amennyiben májusban vagy júniusban indulunk útnak, szeretnénk elérni mailjeinket közben és nem akarunk aggódni a roamingköltségek miatt, érdemes kiegészítő díjcsomagokat választani. A Telenor napijegyével például 990 forintért netezhetünk napi 50 megabyte-ig, a T-Mobile-nál ugyanez 1490 forintba kerül. A Vodafone-nál napi 990 forintért a saját hazai adatcsomagunkat használhatjuk külföldön is. Az Európán belüli mobilhívások díja jelenleg díjcsomagtól függően percenként 80-100 forint, a hívásfogadás pedig kb. 27 forint percenként.

A magas roamingdíjak miatt sokan óvakodnak attól, hogy telefonjukat külföldön használják. Nekik jó hír, hogy az EU hamarosan teljesen eltörli a roamingdíjakat: 2015 karácsonyától bárki ugyanannyiért telefonálhat majd Brüsszelből haza, mintha Szegedről tenné ugyanezt. Addig azonban nem árt odafigyelni, különösen az internetezéssel tudunk gigantikus havi számlát összehozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek