Nyaralás helyett ne várjuk az autószerelőt!

Talán furcsán hangzik az a tanács, hogy költsünk egy kis pénzt, ha takarékoskodni akarunk, mai tippünkben mégis ezt javasoljuk. Ha ugyanis autóval indulunk külföldre, némi odafigyeléssel komoly költségeket takaríthatunk meg.

A nyaralást ugyancsak elronthatja, ha pont az odaúton — vagy éppen a hazaúton — robban le az autó. Ezt érdemes kétféle módon is megelőzni: egyrészt kössünk nemzetközi assistance biztosítást, másrészt vigyük el indulás előtt átvizsgálásra a kocsit.

A jól ismert sárga angyalUlrich Baumgarten / Europress / Getty

Autóklub tagok kedvezményesen, néhány ezer forintért köthetnek belföldön és külföldön is érvényes assistance biztosítást, mely legfeljebb 31 napig érvényes. Ha ennél hosszabb időre, vagy gyakrabban utazunk, érdemes éves biztosítást kötni 8-10 ezer forint körüli összegért. Ha gond van az autóval, csak hívni kell a megadott számot, és a biztosító küld sárga angyalt, állja a javítás költségeit, sőt (kötvénytől függően) szállást és utazást is biztosít, ha külföldön rekednénk.

Kollégánk egy londoni autós út előtt kötött assistance szolgáltatást, és nagyon hasznosnak értékeli a döntést. "Amikor reggel félúton a frankfurti szálloda garázsában nem akart elindulni az autó, a biztosító egy órán belül sárga angyalt, majd trélert küldött, a helyi márkaszerviz pedig délutánra el is készült a javítással" — meséli. Ugyanez a kör saját szervezésben nemcsak drágább lett volna, de nem is tudta volna hirtelen, honnét szerezzen trélerest, szervizt.

Az elindulás előtti átvizsgálás sosem árt: kiderülhet például, hogy öreg már az akkumulátor, vagy elkopott és az elromlás határán van valamelyik alkatrész. Az így kivédhetetlen problémákra pedig az assistance nyújthat megoldást. Ha bérautóval indulunk útnak, akkor is érdemes végignézni, mire érvényes a kölcsönző biztosítása — lehet, hogy itt is érdemes lesz kiegészítő biztosítást kötni mondjuk az általunk okozott károkra, vagy a szélvédőben és a gumikban esett károkra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek