» Talpraesett Turista

Romániában a legolcsóbb taxizni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Túl korán indul a gép, túl sok a csomag, vagy túl késő van, ezért nem marad más hátra, taxit hívunk. Persze nem mindegy, hogy Európa melyik pontján, mekkora tarifáért tesszük ezt. Egy kalkulátor segíthet kimatekolni.

Utánanéztünk a különböző országok árszínvonal összehasonlításában verhetetlen Numbeo.com-on, hol éri meg taxiba ülni, és hol kell kétszer is meggondolni, mielőtt leintünk egy járgányt.

A Numbeo.com ugyanis egy olyan ingyenes online adatbázis, amelyből megtudhatjuk, hogy a világ különböző pontjain mennyibe kerül az élet, a lakhatás, milyen az egészségügyi ellátórendszer, a közlekedés, a bűnözési ráták és a környezetszennyezés mértéke. Vagy épp a taxizás.

Londonban 3 fontot kérnek el a beszállásért, kilométerenként pedig átszámítva 660 forintot kell fizetnünk a sofőrnek
            Fotó: Northfoto
Londonban 3 fontot kérnek el a beszállásért, kilométerenként pedig átszámítva 660 forintot kell fizetnünk a sofőrnek Fotó: Northfoto

Persze a rendszer adatbázisa csak átlagokat mutat, taxis hiénák bárhol lehetnek, de összehasonlítási alapnak mindenesetre jó. Csak a példa kedvéért, ha rákeresünk a célváros nevére ezen az oldalon, automatikusan kiadja fővárosunk esetében forintban a beszállási 300 forintos alapdíjat, a kilométerenként fizetendő 200 forintos viteldíjat, és az egy teljes órán át várakozás díját, ami a kalkulátor szerint 3000 forintba kerül. És akkor most fejben bátran tegye hozzá mindenki a saját tapasztalatát.

Mindenesetre innentől kezdve faék egyszerűséggel szorzótáblaszerűen jeleníti meg az adatokat, hogy 5, 10 vagy 50 kilométeres távolságra, mekkora tarifáért cserébe furikáz el minket a taxisofőrünk.

A kalkulátor szerint Bécsben 1,3 eurós kilométerkénti viteldíjak vannak, a belgiumi Antwerpenben 1,9 eurós, Prágában 25 cseh koronát (durván 290 forintot), Koppenhágában 500 forintnak megfelelő dán koronát kérnek, és amíg Bordeaux-ban már csak 0,75 eurót kell fizetnünk 1 kilométernyi fuvarért, addig Zágrábban 5 kunát, azaz 200 forintot számolnak fel a horvát taxisok ugyanezért. A legolcsóbbnak azonban mégiscsak a Bukarestben cirkáló taxisok bizonyulnak, akik kilométerenként 1,4 román lejért, vagyis alig 90 forintért cserébe utaztatnak, és még a beszállási alapdíjat is ezért az összegért számítják fel.

 Város neve  Alapdíj (€)  1 km (€)  1 órás várakozás (€)
Athén 3 0,68 10,92
Bécs 2,6 1,3 27
Berlin 3,2 1,82 25,37
Bern 5,51 3 58,35
 Budapest  1,01  0,67  10,08
Bukarest 0,32 0,32 3,19
London 3,48 2,2 57,95
Madrid 2,5 1,08 20
Párizs 2,42 1 31,16
Pozsony 3 0,6 9
Prága 1,54 0,97 11,58
Róma 3,5 1,1 19
Forrás: Numbeo.com

Persze a viteldíjak nemcsak a taxitársaságoktól, de van, ahol a napszaktól és a különböző besorolású útvonalaktól is függnek, így semmiképp ne számoljunk apróra pontos összeggel. Ha másra nem is, a kalkulátor arra mindenképp jó, hogy tudjuk, nagyjából mekkora összeget matekoljunk össze, ha egy idegen városban mindenképp taxizásra szorulunk.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.