Ha csak egy eurója van a városnézésre

Gyönyörű kikötők, ódon katedrálisok, ősi zsinagógák vagy több száz éves piacok - mindnek megvan a maga története, és mind egy ingyenes városnéző túra izgalmas eleme. Néhány önkéntes idegenvezető szerint a történelem az emberiség legjobb sztorija, amit annak is látnia kell, akinek erre nincs pénze.

Alig tíz éve, hogy egy Chris Sandeman nevű frissen végzett Yale-diplomás fiatalember elhatározta, hogy Európát azokkal is megismerteti, akiknek büdzséje szűkös, de utazási, kulturális éhségük óriási. Ezért összeállt néhány egyetemi társával, akik hozzá hasonlóan vallják, hogy a világtörténelem az emberiség legjobb sztorija, amiről mindenkinek tudnia kell. Ezért ingyenes városnéző túrákat kezdett szervezni először csak Berlinben, és még csak angol nyelven.

 

Galéria: Így ne fizessen a városnézésértFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

Azóta viszont Sandeman neve ma már egyet jelent a jól szervezett, inger-és élménygazdag, nem utolsó sorban ingyenes városnézés lehetőségével, és ma már spanyol és német nyelven is tartanak idegenvezetést számos helyen.

Ha felmegyünk a Sandeman' New Europe oldalára, láthatjuk, hogy bár vannak fizetős, vezetett túrák, a legnépszerűbbek még mindig az ingyenes, két-három órás városnéző túrák. Ezek valóban ingyenesek, de jó, ha tudjuk, hogy az idegenvezetők a cégtől nem kapnak külön fizetést ezekért a túrákért, mindenki önkéntesként, lelkesedésből, a város iránti szenvedélye miatt dolgozik. Persze dönthetünk úgy is, hogy semmit nem adunk a városnézésért cserébe, akkor sem fognak ránk megharagudni. Különböző utazási fórumok szerint azonban nagyjából 5-10 eurót érdemes rászánni fejenként az „ingyenes" túrára, de a hátizsákos turistáktól már akár egy-két eurónak is örülnek.

 

Alternatív történelemóra a valós helyszíneken

 

Az évek alatt ugyanis olyan népszerűvé vált a fiatal idegenvezetők személyes történeteivel és a legérdekesebb történelmi tényekkel tarkított városnéző túrázás, hogy weboldalukon tavaly óta már 18 európai, közel-keleti és tengerentúli nagyvárosban is hirdetik magukat. Az alternatív két-három órás városnéző túrákon nem bombáznak minket pontos dátumok, helység és személynevek unalmas adathalmazával, mert a srácok végig azon vannak, hogy a néhány kilométes gyalogút alatt minden turista ezúttal egy valóban élvezhető történelemóra aktív részese lehessen.

Ha tehát tehetik, utazzanak el kedvenc városukba és tapasztalják meg személyesen az élménytúrát, vagy tartsanak velünk négy izgalmas város utcáin, akár csak képzeletben is!

 

Barcelona

 

Barcelonába érkezve képtelen kimaradni az ember a város pulzálásából, a közlekedés és az embertömeg gerjesztette stabil lüktetésből, ahol a legtöbb tér és utca duzzad az energiától. A katalán fővárosban helyi önkéntesként dolgozó idegenvezetőkkel eredhetünk a gazdag történelmű és kultúrájú mediterrán város nyomába, miközben számtalan különleges építészeti jelenségen és múzeumon át vezet a három órás útunk.

 

Galéria: Így ne fizessen a városnézésértFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

Megismerhetjük Héraklész oszlopainak történetét, amit mi inkább csak Gibraltári-szorosként ismerünk, de hallunk majd eleget Kolumbuszról, Picassóról és számos kalandorról, művészről és spanyol szabadságharcosról. Megtudhatjuk, hogy mitől és miben más Katalónia és a katalán főváros Spanyolország más vidékeihez képest, hogy mi az eredete a saját himnuszuk, zászlajuk, és focicsapatuk szimbólumának.

A séta az eredetileg XIII. században épült Barcelona Katedrális bejárásával kezdődik a Jaume I. metrómegállótól indulva, majd a város gótikus negyedén áthaladva, ahol a világ egyik legjobban megőrzött középkori palota- és templomegyüttese magasodik, a túra érinti a Katalán Kormánypalotát, a szépségéről híres Santa María del Mar templomot, és egy ókori temetkezőhelyet is.

De elkalauzolnak majd minket a Port Vell nevezetű kikötőhöz is, ahol Kolumbusz Kristóf szobra mellett, az üzletek és multiplex mozik közé ékelve egy óriás Akvárium nevezetű szabadidőközpont található, amely a mediterrán tenger gazdag élővilágát mutatja be. Aztán persze nem marad ki a városnéző túrából a spanyol pogárháború történetét feldolgozó múzeum sem, míg a Picasso múzeum falain, a festő oly sokszor emlegetett kék és rózsaszín korszakából származó képek láttán is elidőzhetünk egy kicsit.

Jó tudni:

Barcelona térképét, rajta a találkozási helyet, és a város főbb nevezetességeit, erről az oldalról tölthetjük le. Itt előre be is jelentkezhetünk a túrára, de megtehetjük azt is, hogy egyszerűen csak 11 óra vagy délután kettő óra előtt tíz perccel odamegyünk a Jaume I metrómegálló kijáratához a Plaça de l'Àngel nevű térre, ahol a Hotel Suizo előtt a piros pólós idegenvezetőnket kell megtalálnunk.

 

Amszterdam

 

Amszterdamban az ingyenes városnézés egyáltalán nem utolsó szempont, ha azt vesszük, hogy például a múzeumbelépők és a szállás költségei nem feltétlen pénztárcabarát tételek, és akkor még nem szóltunk az egyéb mókázásról, melyeknek a város a népszerűségét köszönheti.

 

Galéria: Így ne fizessen a városnézésértFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

Az angol nyelvű városnéző túrán résztvevők megtudhatják, hogyan vált az Amstel folyó mentén található kisváros Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központjává, miközben Amszterdam történelme mellett a város mai arcát is megismerhetik.
De a túra érinti az Oude Kerk-et (Öreg templomot), a zsidó negyedet, a Királyi Palotát, a Jordaan negyedet, a Begijnhofot, Anne Frank házát, a Holland Kelet-Indiai-Társaság hajóját, a város legszélesebb hídját, legkeskenyebb házát, és persze a híres-hírhedt vörös lámpás negyedet sem titkolják el a turisták szeme elől.

Jó tudni:

A túra naponta kétszer, 11 és 13 órakor indul a Főpályaudvaron található információs központ elől, de csatlakozni a Nemzeti emlékmű előtt is lehet (11.15, és 13.15-kor), a tényleges túra ugyanis itt veszi kezdetét. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, elég időben odamenni a találkahelyekre. Várostérképet innen érdemes letölteni.

 

Prága

 

Azt mondják Prága az ember életében kihagyhatatlan úticél. Egyedi hangulatát, csodálatos épületeit, tereit, hídjait látni kell. Ha már mind a négyezer műemlékre úgysem lesz lehetőség, a legérdekesebbeket három óra alatt is végignézhetjük. Ha pedig egyszer idegenvezetőre nem is kell költeni, annál többet költhetünk a sörözésre. (Ehhez egyébként egy mobilalkalmazás is a segítségünkre lehet, amellyel a cseh sörgyárakat és a legfontosabb 100 sörözőt is végigjárhatjuk.)

A városnéző csapat az Óvárosi térről indulva először a teret körülvevő gótikus, reneszánsz és barokk épületek között időz egy kicsit, majd útba ejtik a Szent Miklós templomot, a Szűz Mária templomot, a Kinsky-palotát és Husz János emlékművét. Aztán a Lőtorony, mint Prága egyik jelképe, majd a Cseh Nemzeti Bank következik, és persze az Újváros megismerése, amelynek kulturális központja a Vencel tér.

 

Galéria: Így ne fizessen a városnézésértFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

Kötelező látnivaló az Orloj, vagyis a csillagászati óra, az egyik legrégibb és legaprólékosabban kidolgozott óra, amit valaha is építettek. A szerkezet 3 fő részből áll: a Nap és a Hold helyzetét mutató számlapból, az Apostolok Menetéből, amelyben egy óramű óránként jeleníti meg az apostolok alakjait és más mozgó szobrokat, valamint egy naptárból, amelyen medalionok jelzik a hónapokat.
Majd a túra harmadik része a Josefov, vagyis a zsidónegyed, ahol egyebek mellett a Meisel-zsinagóga és Franz Kafka szülőháza is látható. A három órás túra végül egy sétával zárul a Károly hídon.

Jó tudni:
A New Prague Free Tour gyülekezőpontja az Óváros középpontjában, az Óvárosi téren van minden nap 10.45-kor és délután kettőkor, de persze érdemes néhány perccel hamarabb érkezni.

 

Jeruzsálem

 

A Júdeai-hegység 800 méter magasán fekvő Jeruzsálem ősi városa a fallal körülvett, kisebb területen található Óvárosból és a terjedelmében nagyobb Újvárosból áll. Az Óváros négy különböző negyede, a vallási sokszínűséget tükrözi, amit hét kapu taglalta, vaskos ódon erődfalak vesznek körbe.

A jeruzsálemi városnéző túra alkalmával egy 4000 éves múltra visszatekintő történelmet ismerhetünk meg királyok, császárok, és próféták nyomában járva. A Damaszkuszi kapun átjutva az európai turisták mindig rácsodálkoznak a muzulmán negyed szívében található souk-okra, vagyis az óváros legzajosabb, legzsúfoltabb, de mégis elképesztően hangulatos piacaira, ahol szinte bármit, ruhát, ékszert, vallási kegytárgyakat és különleges helyi csemegéket is vásárolhatnak.

 

Galéria: Így ne fizessen a városnézésértFotó: Be3 / Northfoto

A kétórás városnéző séta mind a négy óvárosi részt (zsidó, muzulmán, keresztény, örmény) bejárja, és végigvezet a 400 méter hosszú Siratófal mellett is, amely egyben a Templom-hegynek része. De megismerhetjük Jézus halálának és feltámadásának helyét magában foglaló épületegyüttest, a Szent Sír templomának történetét, és Jeruzsálem Citadelláját is, amely egyébként a Jaffa kapuja közelében található és múzeumként működő Dávid Tornyot jelenti, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a szent földre. Persze nem maradhatnak ki az olyan szent helyek sem, mint az Olajfák hegye, vagy az Al-Aksza mecset, amely a muszlimok vallásának harmadik szent helye Mekka és Medina után, és a néhány éve újjáépült Hurva zsinagóga sem.

Jó tudni:
A Szent városba tervezett túránál azt is szem előtt kell tartanunk, hogy Ramadan idején július 9-től augusztus 7-ig tartó időszakban néhány templom megközelíthetetlen. Jeruzsálemben egyébként a hét minden napján tartanak városnéző sétákat. A találkozó péntekenként 9.30 és 12 óra előtt tíz perccel, a belvárosi Jaffa úton található Jaffa kapuja előtti információs bódé előtt van, de a hét többi napján a két időpont mellett még egy délutáni fél hármas indítású csoporthoz is becsatlakozhatunk. A térképen is követhető útvonalért érdemes ide kattintani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek