New Yorkban a legdrágább buszról várost nézni

Míg felhuppanni egy New York-i városnéző buszra akár ötvenezer forintba is fájhat egy négyfős családnak, Delhiben csupán 4500 forintba kerül ugyanez. Az európai nagyvárosok közül Berlinben a legolcsóbb turistabuszozni, 5000 forintnyi euróból kijön egy felnőtt napijegy.

Mi itt a Travelónál nem kijezetten rajongunk a városnéző busz műfajáért, ha tehetjük, inkább a közösségi közlekedés eszközeit használjuk, akárcsak a helyiek – legyen az villamos, busz vagy hajó. Ugyanakkor sokan vannak úgy vele, hogy inkább kifizetik a borsos napijegy árát, minthogy nekik kelljen kideríteni, pontosan merre is kéne indulni a helyi BKV-val, ha a legfőbb látványosságokat akarják minél gyorsabban kipipálni. Ez is megérthető, ugyanakkor nem árt tudni, hol mennyire lesz drága hop on hop off buszra szállni. A különbségek ugyanis jelentősek lehetnek.

Londonban sem olcsó műfaj a városnéző busz, de legalább sok látnivalót érint ahol leszállhatunk kattintgatni
Galéria: Drága/olcsó városnézés
Fotó: . / Northfoto

Egy friss tanulmány szerint akár több mint negyvenezer forintnyi eltérés is lehet az egyes városok turistabuszainak családi jegyárai között – írja a brit Daily Telegraph. A Moneycorp pénzügyi cég húsz világváros árait hasonlította össze aszerint, hogy mennyibe kerül egy felnőttnek, és mennyibe kerül egy négyfős családnak egy napijegy a hop on hop off típusú városnéző buszokra. Emellett azt is vizsgálták, hol érintenek több látnivalót, vagyis hogy hol kapunk többet a pénzünkért.

Matthjis Boon, a cég pénzügyi igazgatója a Daily Telegraphnak elmondta: "Összehasonlításunkból kiderül, hogy nem csak a napijegyek árában van kiemelkedő különbség, de a látnivalók mennyiségében is jelentős eltérés látszik. A londoni városnéző busz 24 attrakciót érint a tízezer forintos áráért, míg Párizsban közel ugyanennyiért csak 9 látványosságot láthatunk."

A fenti példához képest egészen jó vásárt csinálunk, ha például Berlinben szállunk buszra: itt 13 látnivalót érint az útvonal, és csak 5000 forintnyi eurót kell fizetnünk érte. Ár-érték arányban egyébként Moszkva sem rossz (17 attrakció 5000 forintért), sőt, Dublinban 6000 forintért 20 dolgot nézhetünk meg a buszról. A teljes táblázatért ide kattintson, brit lap lévén az árak itt fontban vannak megadva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek