Nézze meg Európa legjobb múzeumait ingyen!

Dublinban viking ereklyéket, Párizsban parfümmúzeumot, Salzburgban repülőket, helikoptereket, versenyautókat üvegpalotában, Londonban pedig gyakorlatilag az összes fontos múzeumot megnézhetjük ingyen. Így látogat múzeumot egy Talpraesett Turista.

Az interneten kutakodva, és saját korábbi tapasztalatainkat átgondolva még mi magunk is meglepődtünk, milyen szuper múzeumokba juthatunk be belépődíj nélkül. Van, ahol csak a 18 év alattiak járnak jól, és van ahol adott napra kell hogy időzítsük a látogatást. De sok olyan kiváló gyűjtemény is van, aminek megtekintéséért sosem kell fizetni. Melyek ezek? Mutatjuk!

Dublin: Nemzeti Múzeum csodás kincsekkel

Az ír főváros Nemzeti Múzeuma három épületből áll, a belépés pedig mindegyikbe ingyenes. A belvárosban a Merrion Square-től pár lépésnyire található a Természetrajzi Múzeum, amit a helyiek kedvesen "halott állatkertként" szoktak emlegetni útikönyvünk szerint. Dublini látogatásunkkor sajnos csak a másik kettőre – a Régészeti és Történelmi Múzeumra, és a Collins Barracks nevű, iparművészeti és hadtörténeti gyűjteményre – volt időnk.

Collins Barracks, DublinGaléria: Múzeumok ingyen(Fotó: mimi / Travelo)

De ha csak fele olyan jó a természetrajzi tárlatuk mint az általunk meglátogatott másik kettő, már érdemes ide is bemenni. A régészeti múzeum egyébként az innen nem messze lévő Kildare Streeten található, a viking gyűjteménynek és az aranykincseknek ad otthont. Érdekes kiállítás, gyönyörű darabokkal, ráadásul ahogy már jeleztük, teljesen ingyen.

A Nemzeti Múzeum harmadik épülete, a Collins Barracks egy volt laktanyában kapott helyet a Liffey északi partján, körülbelül a Guinness sörgyárával egy vonalban. Így az öltözködéstörténeti részleggel, illetve régi lakásbelsőkkel és iparművészeti remekekkel zsúfolt gyűjtemények megtekintését inkább a sörgyárlátogatás utánra időzítsük – ha tervezünk ilyet –, ne a város közepéből rohanjunk át.

Róma: A hónap utolsó vasárnapján irány a Vatikáni múzeum!

A hatalmas gyűjteménnyel rendelkező Vatikáni Múzeum és a Sixtus-kápolna az Utolsó ítélettel minden hónap utolsó vasárnapján 8:30-tól 12:30-ig díjmentesen tekinthető meg. Átlagos napokon is hatalmas tud lenni a tülekedés a reneszánsz pápák egykori lakhelyéül szolgáló palotákban berendezett, elképesztően gazdag múzeumban, ingyenes időszakokban el sem tudjuk képzelni milyen állapotok uralkodhatnak itt. Mindenesetre, ha látni akarjuk a Laokoón-csoportot és a Sixtus-kápolnát, nincs más választásunk, mint a látogatás idejére elviselni a tömeget.

Firenze: Mesterművek az árkádok alatt

Ha Firenzében járva az Uffizi, a Pitti-palota vagy az Accademia borsos belépőjegyeire nem is futja, még nem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a műalkotásokról városnézésünk során. Elég, ha az óváros szívében található Piazza della Signoria felé vesszük az irányt.

Dávid Firenzében a Palazzo Vecchio előtt
Galéria: Múzeumok ingyen
(Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto)

A városháza, vagyis a Palazzo Vecchio jellegzetes épületéről, és az előtte ácsorgó méretes Dávid-szoborról biztosan felismerjük majd a teret. A teret uraló épülettől jobbra, a Loggia dei Lanzi csodálatos árkádos csarnoka több gyönyörű szobrot – többek közt a híres Szabin nők elrablását – rejt, és ingyen megtekinthető! A téren található klassz szökőkutat se hagyjuk ki bámészkodás közben.

Bécs: Dizájnmúzeum, várostörténeti tárlat ingyen

Bécsben ingyenes például MAK , kedd esténként 6-10-ig. A gyűjtemény a formatervezés köré épült, a középkortól kezdve láthatunk jellegzetes tárgyakat, üvegeket, porcelánokat, ezüstöket, textileket, és persze bútorokat is. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik a bécsi műhely hajlított formájú Thonet bútorai, valamint Gustav Klimt szecessziós alkotása, amelyet a brüsszeli Palais Stoclet frízéhez készített. A Karlsplatzon található, Bécs történelmét bemutató Wien Museum minden hónap első vasárnapján várja ingyenesen a látogatókat.

Salzburg: Repülésfanoknak és gasztrobuziknak kötelező

A salzburgi reptéren található Hangar 7 gyűjteménye nemcsak repülőgépfanoknak élmény. A gyűjteményt a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz alapította, akinek milliárdos hobbija a repőlők, helikoptereket, versenyautók gyűjtése. Az egykor erre használt hangárt nagyon régen kinőtte a gyűjtemény, ezért a 2000-es évek eleje óta már egyedi üvegpalotában láthatjuk a gépeket. A hangárban működik egyébként a TV Paprika műsoraiból már ismert Ikarus étterem is. Azt nem ígérhetjük, hogy olcsó a kaja, de a gépparkot ingyen végig lehet nézni.

Kortárs művészet és Picasso ingyen Barcelonában

Barcelonában járva Pablo Picasso főként korai műveire és kék korszakára koncentráló, fantasztikus múzeumot megnézhetjük üres zsebbel is. A Montcada 15-23 alatt található Picasso Múzeum minden hónap első vasárnapján egész nap, a további vasárnapokon pedig délután háromtól ingyenes. Eszméletlen sorok vannak a fizetős napokon is, így az ingyenes időszakokban érkezzünk, amilyen korán csak tudunk, ha be akarunk jutni.

Szombatonként délután háromtól, és minden hónap első vasárnapján ingyenes a Museu Nacional D'Art de Catalunya-ba (MNAC), vagyis a Katalán Nemzeti Múzeumba a belépés. A rendkívül impozáns helyre már önmagáért az épületért érdemes bemenni. De ha nincs kedvünk kivárni a sort a bejutáshoz, akkor is érdemes ellátogatni ide a Montjuic tövébe a gyönyörűen, lépcsőzetesen kialakított tér, és a hegyen található park miatt. (Lusták figyelmébe: az MNAC előtt szabadtéri mozgólépcső is van!)

MNAC, Barcelona
Galéria: Múzeumok ingyen
(Fotó: mimi / Travelo)

A fotográfia szerelmeseit minden nap ingyenes belépéssel várja a Fundació Foto Colectania, a kortárs művészet iránt érdeklődők pedig a Museu d'Art Contemporani de Barcelona tárlatait tekinthetik meg, az újonnan nyíló kiállítások a megnyitó napján mindig díjmentesek.

London legfontosabb múzeumai mind ingyen vannak!

A világ egyik legnagyobb múzeuma a British Museum, amely a maga 13 millió kiállítási tárgyával nem tartozik a néhány óra alatt kipipálható látnivalók közé. Legismertebb kincsei közt tartják számon azt a háromnyelvű, gránitba vésett, végzést megfogalmazó rosette-i követ, amelyet Champollion használt, hogy megfejtse az egyiptomi hieroglif írást.

A Tate Modernben fennállásának 12 éve alatt megközelítőleg 30 millióan jártak már. Az 1900-as évek óta készült alkotásokat bemutató, egykori erőműből kialakított épületet a tervek szerint bővítik majd, ahogyan egyre bővül a műkincsállomány is. Érdemes kipróbálni a múzeum audio guide-ját is, amely nem minden egyes kiállított tárgyhoz fűz monológot, csupán a kiválasztott fontosabbakhoz, esetenként a művész gondolatai is hallhatók felvételről, ami az egészet még hangulatosabbá teszi.

A Museum of London is az állandóan zsúfolt múzeumok közé tartozik, miután a város egyik fő látnivalója. Az egykori és mai brit fővárossal kapcsolatos, fontos dokumentumokat, használati és dísztárgyakat, műkincseket, ruhákat állítottak itt ki. A londoni múzeumokra jellemző, hogy a kávézóik is hangulatosak, itt például a kertben található. A National Gallery szintén izgalmas hely, ahol hétközben jó néhány iskolás osztállyal lehet találkozni, akik a kiállított festményeket igyekeznek elmélyülten lerajzolni.

A British Museum átriuma
Galéria: Múzeumok ingyen
(Fotó: Paula Goddard / Northfoto)

A Natural History Museumban a bolygónk növény- és állatvilágának teljességét mutatják be. Itt az ember örökre megjegyzi azt a szót, hogy diverzitás. A látvány és az élvezhetőség hasonlóan fontos, mint a tények, így a legtöbb tárgy szemléltető jellegű. Az időszaki kiállítások közé tartozik Robert Falcon Scott Déli-sark kutató utolsó expedícióját bemutató tárlat, illetve akit érdekel, a rovarokról is mindent megtudhat, amit eddig sosem gondolt volna megkérdezni.

Szintén ingyen végig lehet nézni a Greenwich városrészben található National Maritime Museum (Nemzeti Tengerészeti Múzeum) kiállítási tárgyait, amelyben a gyarmatosítók korát, a felfedezők munkáját, a brit haditengerészet és tengeri kereskedelem történetét lehet követni. Itt őrzik például II. György fiának arannyal díszített bárkáját, és Nelson admirálisnak azt az uniformisát, amelyet a trafalgari ütközetben viselt. A világháborús relikviák iránt érdeklődők nem hagyhatják ki a szintén ingyenes Royal Airforce Museumot, melyben több mint 90 repülőgépet állítottak ki, és az Imperial War Museumot, ahol a belépőt többek között egy Spitfire, egy német tengeralattjáró és egy V1-es rakéta fogadja.

De ingyenes a Science Museum is, felnőttek és gyerekek számára is izgalmas, zseniális nyomkodható-húzkodható kiállításaival, a gigantikus mennyiségű porcelánt, bútort, ruhát és egyéb iparművészeti darabokat kínáló Victoria és Albert Múzeum, és a National Portrait Gallery (Nemzeti Arcképcsarnok) is.

Párizsban is sok az ingyenes múzeum, de csak adott napokon

Párizsban múzeumügyben azok a szerencsések vannak abszolút előnyben, akik még 18 éves koruk előtt, családjukkal, iskolájukkal vagy esetleg hátizsákos turistaként érkeznek a városba – nekik ugyanis ingyen vannak Párizs legnagyobb múzeumaiba a belépők. De vannak olyan napok, amikor senkinek sem kell belépőt fizetni, sőt, vannak olyan múzeumok is, melyek mindig ingyen vannak.

Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a Louvre , a Musée d'Orsay, a Centre Pompidou és a Musée Rodin tárlataira, így érdemes úgy időzíteni az utazást, hogy ez a nap beleessen. Persze nincsenek illúzióink, a fent felsorolt világhírű múzeumok nem tudhatóak le egy nap alatt, de talán kettőt még meg lehet kísérelni. Mi reggel a Musée d'Orsay-ban kezdenénk, a délutánt pedig a Louvre-ban töltenénk, de persze ez ízlés dolga. (A Louvre-ba a 26 éven aluliak egyébként minden pénteken ingyenesen mehetnek be este 6 és 9:45 között.) A hosszú sorokra ilyenkor azért készüljünk föl, valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek, akik így csípnének le a költségekből.

Musée d'Orsay, Párizs
Galéria: Múzeumok ingyen
(Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto)

A remek Párizstörténeti múzeum, a Musée Carnavalet állandó kiállítása mindig ingyenesen látogatható. Számos érdekes tárgyat őriznek itt a város történelméből, de láthatóak korhűen berendezett szobák is. Már maga a klasszikus, régi párizsi épület és annak udvara is megéri, hogy bekukkantsunk. Ingyenes a belépés a Curie múzeumba is, ahol megtekinthető Marie Curie laboratóriuma és Nobel-díja. A parfümimádók pedig a Musée Fragonard felé vegyék az irányt, ahol a hagyományos parfümkészítés történetével lehet megismerkedni. A belépés és a vezetett túra is ingyenes.

Korábbi ingyenes tippjeink
Talpraesett turistáknak szóló mellékletünkben számtalan ingyenes tippet és praktikus tanácsot adunk, kattintsanak értük bátran!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek