» Talpraesett Turista

Szelje a hullámokat az átlagturistáknál olcsóbban!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Több európai nagyvárosban a tömegközlekedési társaságok hajójáratokat is üzemeltetnek. Ezek használata csupán egy vonaljegy árába kerül, szemben az olykor horrorisztikus árú városnéző hajókkal. Érdemes őket kipróbálni!

Fővárosunkról egy ideje azt is elmondhatjuk, hogy nemcsak busszal vagy villamossal fedezhetik fel a turisták és a helyiek a főbb nevezetességeket, de már menetrend szerinti hajóval is bejárható a Duna budapesti szakasza. A D11, D12 és D13-as jelű járatokról erre tud tájékozódni, érdemes a városnak ezt az arcát is megismerni. Persze más, vízparton található nagyvárosok is bejárhatók olyan hajójáratokkal, amiket nem kifejezetten turistáknak, hanem az ott lakóknak működtetnek, ezáltal az áruk is barátságosabb.

Svédország fővárosában, Stockholmban például a nagyon népszerű Djurgården szigetre jár menetrend szerint komp. A hajók Slussentől indulnak, megállnak Skeppsholmennél is, a végállomás pedig a sziget, ahol többek között a Gröna Lund vidámpark, a Skansen, vagy a Gustav Vasa Múzeum várja a kikapcsolódni vágyó, vagy éppen dolgozni induló helyieket, és persze a turistákat is. Ha egy vagy több napos tömegközlekedési bérletet váltottunk a városnézéshez, akkor nem kell külön fizetnünk a kompozásért – írja a Visitstockholm.com.

Városi tömegközlekedési bérlettel hajókázhatunk Genfben is. A mouette névre hallgató, sárga színű, kisméretű hajók az öböl egyik oldaláról a másikra viszik az utasokat négy különböző útvonalon. Az egész évben üzemelő kishajókkal sokkal egyszerűbb, és persze hangulatosabb is a közlekedés, mintha buszozni vagy villamosozni kellene a svájci városkában – írja a Lake-geneva-switzerland.com.

Végezetül hol máshol lenne a legjobb várost nézni hajóról, mint a lagúnák városában? Bár Velencével kapcsolatban mindenkinek a romantikus gondolák ugranak be, ezek eszméletlenül drágák, és a turisták gyűrűjében már nem is tűnnek annyira meghittnek, amikor ott találja magát az ember. Ezzel szemben érdemes kompra, vaporettóra, vagy vízibuszra szállni, amit a helyiek is előszeretettel használnak. Muranóba és a Lidóra is közlekedik menetrend szerinti vaporetto járat, próbálják ki, és szökjenek meg a turisták áradatától egy kis időre – javasolja a National Geographic.

Hajójegyek a nagyvilágban

Budapesten: önálló hajójegy 750 forint, napijeggyel (1650 forint), havi bérlettel (10 500 forint) további díjfizetés nélkül igénybe vehető

Stockholmban: egynapos jegy 115 svéd korona

Genfben: a legolcsóbb jegy 2 svájci frank

Velencében: bármely vízi tömegközlekedési eszközre igénybe vehető jegy 7 euró, csak kompra jó jegy 4 euró

Talpraesett, városnéző tömegközlekedéssel foglalkozó minisorozatunk a végéhez ért. Ha esetleg lemaradt volna valamelyik részről, Európa legjobb villamosvonalait ide, a legjobb buszos útvonalait pedig ide kattintva találja.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.