Az otthoncserélők zöldek és maguk főznek

Hogy pontosan kik azok az otthoncserélők? Egy tanulmányban felmérték: szeretnek múzeumba járni, tisztelik a természetet és inkább bioélelmiszereket fogyasztanak. Nagy részük szociális, gyermekvédelmi vagy állatjóléti munkás, de a közös bennük, hogy szívesen adják kölcsön nyaralásra lakásukat.

Nemrég írtunk itt a Travelón arról, hogy milyen fenntartásaink vannak az ingyenes közösségi szállásfoglalással kapcsolatban, és hogy mi számít ezen a fronton a leggyakoribb tévhitnek.

Ezúttal pedig "Az én házam a te házad" címmel jelent meg egy felmérés arról, hogy tulajdonképpen kik is azok a otthoncserélők. A Bergamo-i Egyetem elsőként készített egy átfogó tanulmányt arról az otthon-cserélő turizmusról, amely világszerte 46 000 tagot számlál a CsereOtthon.com vizsgálata alapján.

Az otthoncserélőknek nagy a kulturális étvágya

A felmérésből kiderül, hogy az otthoncsere, mint a nyaralás alternatív fajtája, meglepően nagy hatással van a társadalomra. A kutatók szerint "egyre többen fordulnak olyan fogyasztási modellek felé, amelyek a közösségi érzést hangsúlyozzák az önös érdekkel szemben, és az otthon-csere segítheti a társadalmakat abban, hogy közelebb kerüljenek egy fenntartható jövőhöz."

Fotó: Northfoto

A válaszadók 93%-a elégedett a tapasztalataival és 81%-uk több mint egyszer cserélt otthont. Már rég nem arról szól csupán az otthon-csere turizmus, hogy szűkös költségvetéssel is utazni lehessen, hiszen az otthon-cserélő turisták kulturális kíváncsisága nagy: 98% mondja magáról, hogy a kulturális örökség iránt érdeklődik és 84% látogat múzeumokat és természetvédelmi területeket.

És még az utazás alatt is szívesen főznek

Az otthon-cserélők 62 %-a vallotta magát magasan iskolázottnak, 42%-uk gyerekekkel utazik, és lakóhely szerint különösen az Egyesült Államokból, Franciaországból, Spanyolországból, Kanadából és Olaszországból érkeznek.

Az otthon-cserélő utazók környezettudatosak, fontosnak tartják a tisztességes kereskedelemből származó (63%) és bio élelmiszereket (73%). A megkérdezettek 69%-uk maga főz a családra az utazás alatt, hiszen teljesen felszerelt konyha áll rendelkezésükre. Amikor nincsenek úton, otthon aktívan részt vesznek saját közösségükben: 59 %-uk vallotta, hogy szociális munkában, vadvédelemben, gyermekvédelmi, kulturális hagyományőrzési és állatjóléti programokban érdekelt.

Bizalom nélkül pedig nem megy

Mert talán nem meglepő az sem, hogy a válaszadók 75%-a gond nélkül megbízik az emberekben. Korábban személyes élmények alapján gyűjtöttük össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, de Csallóközi Éva, a HomeExchange.com rendszer magyarországi site-jának képviselője is, itt a Travelón mesélt az otthoncseréhez szükséges bizalom kérdéséről.

"Elcserélni egy idegennel a lakásomat? Soha nem tudhatod, kivel van dolgod" - a leggyakoribb mondat, és ennek szintén gyakori variációja az "el sem tudom képzelni, hogy az imádott otthonomat odaadjam valaki másnak. Ez túl személyes." A képviselő szerint ez a rendszer megteremti a feltételeit egy tisztességes és kiegyensúlyozott cserének, erre szerződés is kötelezi a regisztráltakat.
"Az otthoncsere ABC-jének köszönhetően a tagok minta leveleket tölthetnek le a megismerkedéstől a visszaigazolt megállapodásig. Ezek az emailváltások mélyítik el a partnerek közötti bizalmat" - állítja a képviselő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek