» Talpraesett Turista

Az otthoncsere ingyen van, de sokan félnek tőle

| | Nem érkezett még hozzászólás
Elcserélni egy idegennel a lakásomat? Soha nem tudhatod, kivel van dolgod - így hangzik az egyik leggyakoribb kifogás az otthoncserével szemben. Nemzetközi szinten húsz éve működik a közösségi szállásfoglalásnak ez, az ingyenes módja. A magyarok körében is ismert, sokaknak viszont fenntartásaik vannak. A hazai képviselő összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket.

Utazáskor  szálláslehetőségeken spórolni többféleképp lehet. Ha egyedül utazunk, és csak néhány napra, akkor választhatjuk a couchsurfinget, ha családostul hosszabb nyaralást tervezünk, akkor az otthoncsere jelenthet ingyenes megoldást.

Egy jó, New York-i szállás pénzbe sem kerül

Korábban a Travelón személyes élmények alapján összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat. A beszámoló utazók közül volt, aki a családjával egy hónapot töltött ingyen Cipruson egy családi házban, de volt olyan is, aki New Yorkban tudott egy klassz szállást szerezni magának, és semmi pénzébe nem került.

Az otthoncsere az együttműködő fogyasztás úttörőjének nevezett, kaliforniai Ed Kushins ötlete volt, aki 1992-ben alapította HomeExchange nevű vállalkozását. A 2012-es adatok szerint a tagok több mint hetvenötezer cserét bonyolítottak le a világ százötven országában, távol a tömegturizmustól. Az oldal 15 nyelven érhető el, és a megújított nemzetközi oldal, a HomeExchangeGold.com-ot a luxust keresők igényei szerint alakították ki.

Az ingyenességnek azonban ára van

De ennek az ingyenes lehetőségnek megvan az ára. Alapos szervezést és nagyfokú ősbizalmat is igényel, hogy képesek legyünk idegeneket a lakásunkba engedni, amíg mi az övéket használjuk.

Miután ez utóbbi nem magától értetődő, a nemzetközi szinten húsz éve működő közösségi rendszer magyarországi site-jának képviselője, Csallóközi Éva összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket, és félelmeket, amelyek miatt a hazaiak kétszer is meggondolják, hogy a szállásfoglalásnak ezt a módját választják-e.

Az otthoncsere ősei

Az otthoncserével foglalkozó közvetítő cégek közül a legrégebbi az Intervac az ötvenes évek eleje óta működik. Az internet előtti időben a cserére készülő családok az utazás előtt hónapokkal felvették egymással a kapcsolatot. Levélben megállapodtak az utazás időpontjában, néhányszor telefonon is beszéltek. Az Intervacból kivált, külön szervezetként működik a HomeLink, amelyik szintén otthoncserén alapszik. Emellett a Servas is évtizedek óta működik. A lényege nem elsősorban a lakáscsere, hanem az önkéntesség. A tagok utazókat fogadnak az otthonukban hosszabb-rövidebb időre,  segítenek a vendégeiknek abban, hogy jobban megismerjék az országuk kultúráját. Hangsúlyozottan nem idegenforgalmi szolgáltatás, hanem a célja a nyelvtanulás, a kapcsolatteremtés különböző kultúrák közt.

 

Nem csak a gazdagok sportja

A CsereOtthon.com képviselőjének tapasztalatai szerint sokan tévesen úgy gondoljuk, az otthoncsere a gazdag emberek közt működik, akiknek nagy lakásuk, esetleg házuk van. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy kis lakást egy vonzó városban könnyű elcserélni egy nagy, vidéki házra is, mert lehetséges, hogy pont így találkoznak az igények. A regisztrált tagok a világ százötven országában élnek különböző anyagi és lakáskörülmények között. Van, akinek éppen egy garzonra lenne szüksége Róma belvárosában, van, aki pedig egész évben pörög, és a nyaralását csak a vidéki eseménytelenségben tudja elképzelni.

Cserélni pedig nemcsak akkor lehet, ha hosszú nyaralást tervezünk, egy hétvége is belefér. Az sem kötelező, hogy a partnerek egyszerre cseréljenek. Bár a rendszerben ez a leggyakoribb, olyan is előfordul, hogy egy tag később viszonozza a vendéglátást.

Miért engednék a lakásomba egy idegent?

Teljesen normális, ha az ember nem szeretne idegeneket a lakásába engedni, pláne, ha ő otthon sincs.  “Elcserélni egy idegennel a lakásomat? Soha nem tudhatod, kivel van dolgod” - a leggyakoribb mondat, és ennek szintén gyakori variációja az “el sem tudom képzelni, hogy az imádott otthonomat odaadjam valaki másnak. Ez túl személyes.”

A képviselő szerint ez a rendszer megteremti a feltételeit egy tisztességes és kiegyensúlyozott cserének, erre szerződés is kötelezi a regisztráltakat. “Az otthoncsere ABC-jének köszönhetően a tagok minta leveleket tölthetnek le a megismerkedéstől a visszaigazolt megállapodásig. Ezek az emailváltások mélyítik el a partnerek közötti bizalmat” - állítja a képviselő.

A vendég, mint betörő riasztó

Ha a levelezést nem találjuk elegendőnek ahhoz, hogy a másikat megismerjük, felhívhatjuk, skype-on is folytathatjuk az ismerkedést. Minden bizonnyal leendő cserepartnerünknek is hasonló aggodalmai vannak a kezdetekkor, mint nekünk, úgyhogy vélhetően a gyakori kommunikácó nem lesz ellenére.

A lakáscsere bizalmi alapon működik, állítólag hihetünk abban, hogy a cserepartner vigyázni fog a lakás értékeire.  Ha valamely személyes tárgyunkat nem szeretnénk, hogy a beköltözők használják, tudatosítsuk bennük, vagy ha ez nem nyugtat meg, zárjuk el biztos helyre. “A távollétünk alatt, a biztosítók szerint is a legjobb betörő riasztó a vendég a házban.”

És mi lesz a kutyámmal?

Szintén gyakori félelem az, hogy a csere leszervezése bonyolult, az ismerkedési procedúra hosszadalmas, és már benne vagyunk a nyárban, biztos nem érdemes most belevágni. “A negyvenhatezer tagunk mind egyedi utazó. Néhányan jó előre terveznek, míg mások inkább spontán utaznak. Azért, hogy mindenki megtalálja a magáét, az oldalon használható egy Last minute funkció” - pontosít Csallóközi Éva.

Végül egy nem elhanyagolható szempont a háziállatok kérdése. “Nem tudnék mit csinálni a kutyámmal a csere alatt” - a gyakori, idevágó mondat.  A képviselő tapasztalatai szerint ezzel általában nem szokott probléma lenni, a cserepartnerek az esetek többségében szívesen gondoskodnak az otthon maradt háziállatokról.
“Azt javasoljuk, hogy amikor egy cserét tervezünk, a tagok pontosítsák az otthonuk részleteit, a szomszédságot és a várost, nem kihagyva az otthoni életüket, mint pl. a háziállatot, a kertet vagy a medencét. A tagjaink között általában az állatbarátok megtalálják egymást és így minden megoldódik.” Már csak az a kérdés, a cserét a kutya, vagy macska is jóváhagyja-e.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.