» Talpraesett Turista

Nézzen várost olcsón villamosról!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Méregdrága városnéző buszok helyett érdemes mindenütt felfedezni a helyi tömegközlekedés kínálta lehetőségeket. A Talpraesett Turista bemutatja a legjobb vonalakat a legnépszerűbb turistacélpontokon.

Sokszor ütköztünk már értetlenkedő tekintetekbe, amikor egy-egy szervezett túra alkalmával arról érdeklődtünk, mégis mivel jutnak el A-ból B-be a helyi lakosok? Minket ugyanis sokkal jobban hoz lázba a helyi tömegközlekedés, mint a légkondicionált kisbusz, vagy az emeletes városnéző busz. Egyrészt, mert egy-egy város igazi arca a helyi járatokon ismerszik meg a maga valójában, másrészt, mert sokkal olcsóbban juthatunk el a kívánt célpontba.

Nem beszélve arról, hogy egy-egy nagyvárosban még a turistabusz és a hétköznapi buszok vagy éppen villamosok útiránya sem tér el egymástól radikálisan. Sokan mégis hajlamosak egy rakás pénzt kidobni az ablakon a hop on-hop off városnéző buszokra, mert nem tudják, hogy töredék áron, egyetlen villamos- vagy buszjegy áráért hasonló panorámában lehet részük. Legyen Ön is talpraesett, és ne dőljön be a drága turistabuszok embereinek!

A világhírű kettes villamos

Körülbelül egy éve járta be a magyar sajtót a hír, hogy a budapesti 2-es számú villamosjárat világhírű lett: bekerült ugyanis a világ tíz legszebb villamosvonala közé. A listát a National Geographic állította össze, és a Duna-parti villamos a hetedik helyet szerezte meg magának. Aki esetleg nem tudná, a második világháború után létrejött vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra.

Akár napközben, akár sötétedés után, ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hisz közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament épületét, a korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő budai panorámát, a Halászbástyával, a Mátyás-templommal és a Budai Várral együtt.

Az amszterdami kettes se kutya

De a National Geographic listájára felkerült például az amszterdami kettes villamos is, ami a holland főváros legfontosabb látnivalóit érinti a Királyi Palotától kezdve, a Nieuwe Kerken, Begijnhofon, virágpiacon, Rijksmuseumon, Van Gogh Múzeumon át a Vondelparkig. Esős novemberi amszterdami városnézéshez kiváló, kipróbáltuk!

Patinás villamosok a macskaköves utcák rengetegében

Szintén remek városnézéshez a lisszaboni 28-as villamos, ami kelet-nyugati irányban szeli át a várost. Az apró, patinás szerelvények piacok, éttermek, templomok és macskaköves utcák rengetegében kanyarognak, és olykor sajnos dugóba is kerülnek. A villamossal a belvárost, a Bairro Alto, Baixa és Alfama negyedeket is beutazhatjuk.

Instant Prága a 22-es villamos ablakából

A prágai lakosok kétharmada használja napi szinten a város villamosvonalait, így ha erre járunk, mi se maradjunk ki a jóból! A legizgalmasabb vonal a 22-es, melyről a neo-reneszánsz prágai Nemzeti Színházat éppúgy megcsodálhatjuk, mint a Belvedere nyári palotáját, vagy a prágai várat, a Hradzsint. A villamos átlagos menetideje 70 perc, és 40 megállója van, de érdemes rá időt szánni, olyan csodálatos helyeken zötykölődik végig!

Bécs legjava egy vonalon

A Talpraesett Turista, ha városnézésről és villamosról van szó, egyértelműen a bécsi Ringen járó villamosokra szavaz. Az egyes és a kettes villamost kombinálva utazhatunk teljes hosszában végig az osztrák főváros gyönyörű körútján. Az 1-es a Prater mellől indul, van megállója a Radetzkyplatznál (itt kell leszállni a Hundertwasser-házakhoz), elhalad a Városházánál, a Parlamentnél és az Operánál is.

Létezik egyébként egy turistavillamos is, ami az egyes és a kettes járat útvonalát járja végig. Előnye, hogy nem kell átszállni egyikről a másikra, ha végig akarunk utazni az egész Ringen, hátránya, hogy jóval drágább, mint egy sima vonaljegy, az élmény viszont ugyanaz. Szintén nem rossz a D jelű villamos útvonala sem, ez a Belvedere-Opera-Burgring-egyetem-Városháza-Parlament útvonalon közlekedik.

Villamosjegyek a nagyvilágban

Budapesten 350 forint

Amszterdamban 2,80 euró

Lisszabonban 1,20 euró (előre megváltva 0,75 euró)

Prágában 30 perces  jegy 30 cseh korona, 90 perces 32 cseh korona

Bécsben 2,10 euró, ezzel szemben a turistavillamos egy útra 7 eurót kóstál

Olcsó tömegközlekedési tippekről szóló sorozatunk második részében a Talpraesett Turista a városnéző buszokat kiváltó mezei buszjáratok nyomába ered.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.