Vadlúd-les és geológiai tanösvények: vezetett túrák a Balaton körül novemberben

 



Ha novemberben a Balaton-felvidéken szeretne túrázni, már most érdemes feljegyeznie naptárába a Nemzeti Park által szervezett kirándulásokat.

A tihanyi barátlakások
Fotó: Janzsó Tamás / Flickr.com



A legközelebbi november 4-én lesz, amikor is geotúrára indulhatnak az érdeklődők a vulkánok és hévforrások világába. A Garda fesztivál keretében megrendezett kirándulások, mert valójában kettőről is szó van, ingyenesek, és délelőtt 10, illetve 12 órakor indulnak a tihanyi Parasztgazda és Halászcéh házától. Az első a Belső-tavat járja körbe, a második a Barátlakásokat keresi fel. Mindkettő nagyjából 2 kilométer hosszú, és másfél órát vesz igénybe. A Levendula Látogatóközpontban ezen a napon ingyen levendulatea jár mindenkinek, aki saját bögrével érkezik. Előző nap 16 óráig várják a regisztrációt a sétákra.

November 19-én irány Balatoncsicsó. Az 5 kilométeres, nagyjából 4 órás túra a Nivegy-völggyel ismereti meg az érdeklődőket. A Fenyves-tetőn kövezős játékkal tanulhatnak szórakozva a triász korról és a bazaltról. A kirándulás útba ejti a festői szépségű Hamuházi-forrást is. Felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forint a részvétel; itt jelentkezhet előző nap 16 óráig.

A november 25-én megrendezett túra egyben jubileum is: azt ünnepli, hogy negyven éve nyilvánították védetté a Nagybereki Fehérvizet. A balatonfenyvesi Imremajortól egy 6 kilométeres, két és fél órás túrára várják az érdeklődőket: a nagy attrakció a minden novemberben itt pihenő rengeteg, Szibériából érkező vadlúd, de várhatóan sok más vízimadarat is megfigyelhetünk majd. Az ingyenes túrára jelentkezni kell, a vízálló lábbelit pedig ne feledjék!

A Nagybereki Fehérvíz egy szép részlete

Fotó: Nagy András / Flickr.com



Másnap, november 26-án pedig érdemes lesz átmenni a Balaton északi partjára, és megismerkedni a Lovasi-séd rejtett kincseivel. A túra a felsőörsi Forrás-hegyi geológiai tanösvényen halad 6 kilométeren és kb. 5 órán át. Felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forint a részvétel. Előző nap estig itt jelezheti részvételi szándékát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek