» Túra

A legjobb hazai lombkorona-ösvények, ahova nincs belépő

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy lombkorona ösvény, amely vízben, földön és levegőben tartogat kalandot. Egy másik, amely szurdokon ível át, és egy harmadik, ahol még egy denevérodúba vagy gólyafészekbe is bemászhatnak a legkisebbek. De tudunk ajánlani lombkoronás kalandokat egy igazi öregerdőben, és egy olyat is, ahol csőcsúszdán gyorsíthatják meg a lejutást.

Mecsek, ahol a kiskorúak egy gólyafészekbe is bemászhatnak

Augusztus végén adták át a Mecsek és egyben a Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó  tanösvényét, amelyet hat méter magasan a Mecsekből származó, negyven centiméternél vastagabb tölgyfarönkök tartanak. A hely érdekessége, hogy a sétaút a terep adottságai miatt végül a talajszintre érkezik. A sétányon a kirándulóknak információs táblákon keresztül mesélnek az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona élővilágáról. Ugyanakkor működtetői egy odú- és fészektanodát is létrehoztak, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba mászhatnak be, vagy kipróbálhatják azt is, hogy milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni.

A Sás-völgyben található tanösvényhez egyébként egy zöld szálláshely is kapcsolódik. Az eredetileg az ötvenes években épült Erdő háza a 2010-es felújítását követően 2014-ben vált önfenntartó ökoházzá, 2017 márciusában pedig elnyerte az Energy Globe magyarországi versenyén a Jövő generációja kategória első helyét. Közelében négy különböző hosszúságú, felfestett túraútvonal és egy erdei tornapálya is található, amelyet madármegfigyelő toronnyal is felszereltek.

Kaszón egy öregerdőben sétálhatunk a pallókon

A Kaszón készült lombkorona tanösvény hosszában, magassági méretében és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít hazánkban. Az aljnövényzettől a lombokig, a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát vehetik szemügyre a látogatók a májusban átadott, tíz méter magasan haladó tanösvényen. A felső lombkorona-szinten található fák átlagéletkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, így tulajdonképpen egy igazi 'öregerdőben' ismerkedhetünk meg testközelből a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő növény- és állatvilágával.

Fotó: KASZÓ Zrt. Facebook

A térség új látnivalójával kortól függetlenül mindenkit igyekszik egy kicsit jobban megismertetni az erdő világával és egyben megtanítani azt a gondolkodást, hogyan lehet ezt az élővilágot megóvni. A Hent László építész tervei alapján 200 köbméter faanyag felhasználásával készült, 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található.

Makón egy csőcsúszdán gyorsíthatja meg a lejutást

A makói lombkorona sétány tanösvénye is egy másik világba kalauzol el minket. Minél feljebb jutunk a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ: más élőlények, más madarak jelennek meg. De még ugyanaz a faóriás is más arcát mutatja nekünk fent, a lombkoronák szellős, napfényes ágai közt, mint alulról, az avartakaró és a vastag törzsek felől szemlélve - olvasható az installáció weboldalán. A közel kétszáz méter hosszúságú építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel tarkítva, és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal felszerelve.

A lombkorona sétányon találkozhatunk egy függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, gyönyörű panorámaképekért felmehetünk a kilátótoronyba fotózni, de kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját is, a csőcsúszdát. A makói strand közelében található Lombkorona sétány szintén ingyenesen látogatható, de arra számítsanak, hogy eső esetén a balesetveszély elkerülése miatt lezárják.

Lengyel-Annafürdő, ahol szurdok felett ível át a sétány

A fővárostól 200 kilométerre, a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdő a Rétisasfészek nevű kilátója mellé két évvel ezelőtt egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvényt is kapott. Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelni. Itt például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet.

Ezt a lombkorona sétányt is az a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. építtette, amely tavaly például a Tamási-Miklósvári tanösvényével a harmadik helyezést érte elTanösvény kategóriában Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 pályázaton. De Lengyel-Annafürdő közel száz hektáros parkja közepén egyébként egy erdei iskola is működik,a melynek épületétől mintegy ötperces sétára vadasparkot találunk, erdei játszóteret és interaktív természetismereti kiállítást is találunk.

+1: Gyomaendrőd, ahol megnézheti a Bárkát

A fenti lombkorona sétányok kivétel nélkül ingyenesen látogathatók, ezért ebből a szempontból kakukktojás ugyan a gyomaendrődi sétány, de felszereltsége miatt mégiscsak felvettük a listánkra. Ugyanis egy kilométernél is hosszabb tanösvényt találnak itt, amely közelében egy 15 méter magas kilátóra mászhatnak fel, az üveg kilépőjére pedig még a mérsékelt tériszonyos túrázók is felmerészkedhetnek. Az Erzsébet ligeti tanösvényen a ligetek és erdők élővilágát mutatják be, de mindezt úgy, hogy közben figyelnek arra, hogy a földön, a vízen és levegőben is barangoljunk egy kicsit. Célszerű a túrát a Hantoskerti-holtágon az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídján kezdeni, ahol egy fahidat építettek a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény aztán a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát. A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, de a lombkorona sétányért és a kilátóért felnőtteknek 500, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 400 forintot kell fizetni. Arról, hogy jutnak el ide a legkönnyebben, a település weboldalán olvashatnak.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Gyomaendrődön két éve történt egy nagyobb beruházás, amely keretében helyreállították a zarándokházat, a Körös bemutatására egy komplett látogatóközpontot építettek, az udvarán biopiacot alakítottak ki, és megépítették a Bárkát, amely a környező települések halászati hagyományairól mesél. Ha tehetik, nézzék meg legközelebb mindezt egyben is!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.