» Túra

A folyók áradásai miatt lezárták az egyetlen utat, amely körbevezet Izlandon

| | Nem érkezett még hozzászólás

Tegnap az 1-es autóút (Ring Road) Hólmsá folyó és a Hornafjörður fjord közötti részét, csütörtökön reggel pedig a Jökulsárlón gleccsertava és Höfn városa közötti szakaszát kellett lezárnia a dél-izlandi hatóságoknak. Izland dél-keleti és keleti részén az elmúlt napok hatalmas esőzése következtében ugyanis a folyók kiléptek medrükből, miközben a Jökulsárlóntól keletre található Steinavöð folyó felett átívelő hidat teljesen járhatatlanná tették - írja az Iceland Monitor. 

Az 1-es autóút érintett szakaszán jelenleg is folyamatosan mérik a károkat, és majd csak a késő délutáni jelentésektől függ, hogy meddig tartják még zárva ezt a szakaszt. Az előrejelzések szerint azonban holnap újabb nagyobb esőzés várható, így aztán várhatóan egész héten lezárásra kell számítani. Az izlandi ősz alapvető jellegzetessége a rengeteg csapadékkal együtt járó viharos időjárás, amire az izlandiak alapvetően felkészülnek, jellemzően az utakat is úgy építik, hogy azok ellenálljanak az időjárási viszonyoknak, de a szigetre érkező túrázók terveit alaposan keresztül tudja húzni.

A szigetet körbejáró túraútvonalat is jelentő 1-es autópálya lezárása miatt mintegy 70 turistának kellett menedékhelyen töltenie az elmúlt éjszakát, mert bár előtte való nap felhívták a figyelmüket, hogy az esőzés miatt a legkisebb patakok is képesek órák alatt dühöngő folyóvá változni, mivel ez az egyetlen sziget körül vezető út, így nem tudtak maguknak más útvonalat tervezni. A hatóságok legfrissebb jelentése alapján a helyi lapok arról írnak, hogy amíg tart a folyók áradása, addig nem nyitják meg az érintett szakaszokat.

Jökulsárlón gleccsertó
Jökulsárlón gleccsertóFotó: Molechaser / Wikipedia

Az Izland dél-keleti részén található Jökulsárlón egyébként is népszerű - és nyár közepe óta hivatalosan is védett - természeti helyszín a turisták között, sokan csak Izland csodájaként emlegetik. A lagúna a Breiðamerkurjökull gleccser végénél alakult ki azon a részen, ahol az olvadékvíz folyóként ömlik az Atlanti-óceánba. Területe az idő során folyamatosan növekedett, ma a 18 négyzetkilométerével és 248 méteres mélységével Izland legmélyebb tavának számít. "Konkrétan drágakőként tűnik fel a szürke hegyek között az 1-es út túloldalán, és már távolról megbabonázza az embert" - fogalmaz a Check-in blog szerzője.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.