» Túra

Segítsen nyomon követni a madarak őszi vonulását!

| | Nem érkezett még hozzászólás

A profikkal együtt figyelhetjük meg a madarak őszi vonulását, sőt egy új online felületen akár részesei is lehetünk az útvonalak felderítésének idén, az Európai Madármegfigyelő Napok keretében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országszerte tizenhat megyében és a fővárosban, összesen ötven helyszínen várja az amatőr ornitológusokat ezen a hétvégén. Az egyesület honlapján található programok között távcsöves madármegfigyelés, a helyszínek felén pedig madárbefogás és -gyűrűzés is szerepel - írja az MTI.

Piroshátú gébics
Piroshátú gébicsFotó: Michael Sveikutis / Flickr

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nemcsak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni. Gyakorlatilag bárki bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait és rögzítheti az adatokat egy új online felületen, amit itt lehet elérni.

Az egyesület szerint a felület használata egyszerű és gyors, okostelefonon is tökéletesen működik, akár a terepen is kitölthető, és nagyjából egy percet vesz igénybe. Aki ezt a felületet nem tudja használni, az telefonon is bediktálhatja megfigyeléseit a 06-1-275-6247 számon vasárnap 10 és 16 óra között. A beküldött adatokat az MME munkatársai összesítik és továbbítják a nemzetközi koordinációs központba.

A madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 1992-ben indította el a programot azzal a céllal, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak, így október első hétvégéjén már két kontinens megfigyelői rögzítik adataikat a program weboldalán.

Zöldike
ZöldikeFotó: Wikipedia

A rendezvény egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a dobogós helyek. Magyarország általában az első ötben szokott szerepelni, ami nagyon szép eredmény.

A program számos más régióban is népszerű, hisz tavaly összesen negyven országban, több mint ezer helyszínen mintegy 5,8 millió madarat figyelt meg a 24 ezernél is több résztvevő.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.