Látók és nem látók kézfogása a Bakony szívében: túra a Cuha-völgyben

Látók és nem látók kézfogása a Bakony szívében: túra a Cuha-völgyben

Szeptember 10-én egy különleges túrára várja a kirándulni vágyókat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A Cuha-patak völgyében látó és látássérült természetjárók túrázhatnak együtt, két vezető útmutatásával.

 

Híd a CuhánFotó: Andrási Zsolt / Flickr.com

A program során a két csoport csak egy rövid szakaszon halad együtt, majd Vinyén, a Kőpince vendégháznál frissítők mellett lehet bevárni a hosszabb túráról érkezőket. A közös szakaszon a túravezetők a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit idézik meg, és az általuk hozott kőzeteket és megkövült élőlényeket kizárólag tapintás útján fedezhetik fel a kirándulók.

A túra további részében az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja alatt haladnak majd, melynek építése a kor mérnöki bravúrja volt – erről is mesélnek majd a túravezetők. A Pannon-tó tízmillió éves strandja és négyezer éves földsáncok után egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek.

 

Átkelés a Janka-gázlónFotó: Andrási Zsolt / Flickr.com

A túra 6 kilométeres, és nagyjából 6 órát vesz igénybe. Indulás a veszprémi vasútállomásról, szeptember 10-én reggel 8 órakor. Mivel a túra során a Cuha-patakon is át kell kelni, mely farönkökön és köveken történik, érdemes vízálló bakancsban vagy gumicsizmában érkezni. Előzetes jelentkezés szükséges, ezt előző nap 16 óráig tehetik meg itt.

A Cuha-völgyben egyébként via ferrata is található, erről itt írtunk bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek