Béreljen lámát, ha túrázni indul!

Béreljen lámát, ha túrázni indul!

Új divat terjed a lusta amerikai túrázók körében: lámát bérelnek teherhordásra, hogy ők cipeljék a felszerelést, nekik pedig csak annyi a dolguk, hogy a látványban gyönyörködnek - írja a CNN.

Colorado állam a Sziklás-hegység otthona, a hegymászók paradicsoma. Ötvennyolc hegycsúcs magasodik négyezer méter felett, amelyet több száz útvonalon lehet bejárni. Igen ám, de a csúcstámadáshoz szükséges, igencsak nehéz túrafelszerelés csak nyűg mindenki számára - pontosabban eddig az volt. Az utóbbi időben ugyanis egyre több, Dél-Amerikában már jól bevált lámát látni arrafelé - a biztos léptű, 130-140 kilós jószágok feledhetetlen élménnyé teszik a legkeményebb teljesítménytúrát is, ezért hamar a túrázók kedvenceivé váltak.

Fotó: C Watts / Flickr

Nem csoda, hisz ezek az állatok átviszik a túlméretezett túrazsákokat a leghidegebb patakokon is, könnyedén átugranak a kidőlt farönkök felett, és ha kell, meglepően nagyot tudnak szökellni a meredek sziklákon át. A testtömegük egyharmadának megfelelő felszerelést képesek cipelni (tehát az extrák, mint például a konyhai dolgok, vagy épp egy üveg bor is jöhet az útra) és még élelmet sem kell vinni nekik, hisz természetes fűnyíróként ellátják magukat. Sőt: az út során a medvéktől sem kell tartani, hisz éber házőrzőkként éles hangon riasztanak, ha bármilyen vadállat közelíti meg a tábort.

"Mire véget ér a túra, a résztvevők igazi csapattagként tekintenek a lámákra, és alig akarnak megválni tőlük, legszívesebben hazavinnék őket" - mondja az egyik helyi túraszervező cég, a Paragon Guides vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek