Ismét kerékpáros örökségtúra a Felső-Tisza vidékén

Ismét kerékpáros örökségtúra a Felső-Tisza vidékén

 

Az év ötödik örökségtúráján vehetnek részt az érdeklődők a Felső-Tisza vidékén. A cél most is az, hogy mind több turista megismerje a Középkori templomok útja program révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és környéke látnivalóit. Ezúttal azonban ismét határátlépésre kerül sor, hiszen az örökségtúra a Felső-Tisza-vidék nyírségi területeinek felfedezésére is indul.

A túra a Nyírség történelmi főutcáján halad majd, monumentális emlékeket, többek között a Mária kegyhelyek egyikét, Máriapócsot és Nyírbátor rangos történelmi helyeit, a barokk a gótika jellegzetes emlékeit érintve. A frissen felújított Kállay-kúria és Wolkenstein-kastély Kállósemjénben állítja meg az utazót, míg Ófehértó római katolikus temploma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leglátványosabb temploma, amelynek középkori freskó- és reformációkori ornamentális falkép együttese pazar látványt nyújt.

Fotó: SZSZBMFÜ Nonprofit Kft

A természeti látnivalók közül a Bátorligeti ősláp megtekintése fontos programja a túrának. Átlépve a határt Nagykároly az első állomás; a Partium legszebb kastélyára érdemes több időt szánni. Két felújított középkori emlék a gyülekezet nélküli, csomaközi és a Szatmár megye egyetlen falképét őrző berei templom után a Károlyi-család nyughelyére, Kaplonyba vezet az út. Ez az örökségtúra egy időutazás a művészetek történetében a gótika, a reneszánsz és a barokk világán át.

Fotó: SZSZBMFÜ Nonprofit Kft

A kétnapos túrára még vannak helyek. További információk a honlapon.

Újabb cikkünk ebben a témában:

A Reformáció 500 éves jubileumát nyírségi örökségtúrával is ünnepelheti 
Pattanjon kerékpárra, és nézze meg azt a templomot is, ahol ördögöt festettek a falra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek