» Túra

Túrázók előtt lezárt barlangok nyíltak meg a Királyerdő-hegységben

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Királyerdő-hegység tíz korábban lezárt barlangjának szervezett látogatását tette lehetővé a Bihar megyei Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) -  írja az MTI a romániai hírforrások alapján.

Fotó: Padureacraiului.ro

Az Erdon.ro portál beszámolója szerint lezárult az a másfél éves program, amelynek keretében svájci támogatással tettek látogathatóvá tíz barlangot. A 85 ezer svájci frank (22,5 millió forint) értékű program keretében a legtöbb barlangot biztonsági kapuval látták el, barlangi útvonalakat alakítottak ki, tanulmányokat, menedzsmentterveket, látogatási szabályzatokat készítettek. A projekt keretében rövid tájékoztató filmek is készültek a barlangokról, amelyek hamarosan elérhetők lesznek.

A barlangokat csak képzett barlangi vezetővel lehet látogatni. A látogatóknak a www.padureacraiului.ro honlapon megadott utazásszervezőkkel kell felvenniük a kapcsolatot. A CAPDD illetékesei elmondták, kalandtúrákra vágyó látogatókra számítanak, akik megfelelő felszereléssel - védőruhával, sisakkal, lámpákkal - léphetnek be a föld alatti üregekbe.

A látogatásért személyenként 50 és 200 lej (3500 - 14000 forint) közötti összeget kell fizetni, annak függvényében, hogy milyen felszerelést kell kölcsönözni, és hány személyből áll a csoport. A túravezetők nem csupán a barlangokról, hanem az azokkal kapcsolatos környezetvédelmi tudnivalókról is tájékoztatják a turistákat.

A barlangok között vannak kezdőknek ajánlottak, mint például a Dobos- vagy a Bőgő (Gruetului)- barlang, vannak közepes nehézségűek, amelyeket jó fizikai állapotban lévő, gyakran túrázó látogatóknak ajánlanak. Utóbbi kategóriába tartozik a Pokol(Batranului)-, a Bíró Lajos (Moanei)-, az Osoi- és a Gálosházi(Galaseni)-barlang.

A Szelek barlangja felfedezésekor a lyukból kiáramló erős szél tűnt fel a helyi juhászoknak, akik nagy melegben oda húzódtak hűsölni
A Szelek barlangja felfedezésekor a lyukból kiáramló erős szél tűnt fel a helyi juhászoknak, akik nagy melegben oda húzódtak hűsölniFotó: Pesteravantului.ro

A legnehezebb, egész napos túrával bejárható barlangok, amelyekben a látogatóknak patakokon, vízeséseken, függőleges kürtőkön kell áthaladniuk, a Ciur-Ponor-, a Hartopul Bonchii-, a Király(Craiului)-barlang és a Szelek (Vantului) barlangja. Utóbbi Románia leghosszabb barlangja; járatai elérik a 42 kilométert.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.