» Túra

Tökéletes B-terv kánikula esetére: kiránduljunk a föld alá!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Búváriskola Kőbánya alatt, megújuló barlangok a Mecsekben és a Bükkben, klausztrofóbiások rémálma Balatonedericsen, és a Mount Everest földalatti megfelelője a Kaukázus nyugati peremvidékén. Különleges barlangokat és pincéket mutatunk kirándulási, illetve álmélkodási célzattal.

Nincs miért magyarázni, miért jó, ha van B-tervünk a kánikula elől elmenekülni. Például egy izgalmas barlangtúra! És mivel tavasszal több hazai barlangot is felújítottak, megmutatjuk régi kedvenceinket is a legkülönlegesebb hazai föld alatti látnivalók közül, de az alábbi néhány bekezdés erejéig a világ legdurvább barlangjaira is kitérünk.

Megújuló hazai barlangok: van, amit már újra felfedezhetünk

A Mecsekben: 2017 májusától lehet újra végiglátogatni a mecseki barlangokat a környezetbarát átalakítás után. Megújult az Abaligeti-barlang és a Tettyei-mésztufabarlang látogatókat fogadó része, és korszerűsítették a világítási rendszert is. Az Abaligeti-barlangban kiépítették a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát valamint a kőzetek mozgását figyelő rendszert is.

A Bükkben: Szintén komoly munkálatok kezdődtek a Bükkben is, de itt sajnos jobban elhúzódnak majd. Felújítják a barlangok műszaki létesítményeit, átalakítják a megrongált, a műszakilag elavult, vagy a természet- és tájvédelmi szempontokat nem kielégítő barlanglezárásokat, eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes, funkciójukat vesztett vas- és egyéb szerkezeteket, és korszerűsítik a barlangok védelmét szolgáló szerkezeteket. A programban harmincnyolc bükki barlang – huszonöt fokozottan védett, tizenegy megkülönböztetett jelentőségű és két védett – újul meg 2019 végéig.

Virtuális túra, ha a kanapéról nem szívesen kelne fel

A Google Streetview-nak köszönhetően a világ rengeteg izgalmas táját járhatjuk be anélkül, hogy felállnánk a kanapéról. Így például a Baradla-barlangot, vagy a híres lengyel sóbányát, a Wieliczkát is bejárhatjuk online.

A legkülönlegesebb helyek a föld alatt – itthon

Kőbányai pincerendszer: Tudja, mi mindent rejt a föld Kőbánya alatt? Óvóhelytől a filmforgatási helyszíneken és futó- valamint bringaversenyeknek otthont adó járatokon át a búvárközpontig jó sok mindent. Egykor mészkőbánya működött itt, ennek a helyén jött létre a ma is ismert, kiterjedt járatrendszer. A bánya végül az 1890-es években szűnt meg a sorozatos beomlások miatt. A II. világháborúban óvóhely működött itt, 1944 márciusától a sorozatos bombázások miatt a repülőgépgyártás is a felszín alatt folyt. Manapság a Dreher használja a pince egy részét, illetve filmes stábok és az elárasztott járatrendszerek miatt búvárok is szívesen látogatják a helyet.

Ha kedvet kapott,  például a BudapestScenes szervezésében lehet ide lejutni. Túráik nagyon népszerűek, érdemes időben regisztrálni rájuk. Egyébként mi is velük jártunk itt, élménybeszámolónkat itt találja.

Barlangfürdő, Miskolctapolca: Aki kirándulás helyett inkább pancsolna, annak Miskolctapolca az ideális választás. Az itt található Barlangfürdőben a vendégek több százezer éves, természet formálta, visszhangzó barlangjáratokban fürödhetnek, vadvizes medence vízáramaival masszíroztathatják magukat, miközben hallhatják a csillagterem, mint egy föld alatti planetárium sejtelmes visszhangjait. A télen 705 négyzetméter, nyáron pedig közel háromszor akkora vízfelülettel rendelkező Barlangfürdő éppen ezért minden évszakban jó választás lehet akár csak egynapos hétvégi programként is.

Tavasbarlang, Tapolca: És még egy vizes barlang, ám ide nem kell fürdőruhát vinni magunkkal. 2015-ben egy új látogatóközpont nyitotta meg kapuit a tapolcai tavasbarlangban. A felújított járatokban pedig minden korábbinál szebb fényekkel várják a látogatókat, ráadásul egész évben. A nyitva tartásról és a belépőkről itt tudnak tájékozódni.

Csodabogyós barlang, Balatonederics: A fenti kirándulástippekkel ellentétben ezt a helyet csak bevállalósaknak ajánljuk. A legfontosabb ugyanis, amit tudni kell a balatonedericsi Csodabogyós-barlangról, hogy klausztrofóbiásoknak maga a pokol. Még akkor is, ha a szakképzett vezetők mindenben segítenek a látogatás során. Egy csatornafedő-szerű mesterséges bejáraton kell ugyanis leereszkedni a mintegy tíz méteres mélységbe. A barlang alaptúráján végigmenni körülbelül egy óra negyven perces kalandot jelent.

A túra során sokszor törpejárásban vagy hason csúszva kell közlekedni a földalatti keskeny résekben, ahol csigasorban araszolgatnak egymás mögött a csapat tagjai. Az útvonal egyik érdekessége a szülőcsatorna szakasz, ahol a vezetők kifejezett instrukciói alapján haladhatunk előre aszerint, hogy melyik testrészünket hogyan kell helyeznünk és mozgatnunk ahhoz, hogy átverekedjük magunkat egy-egy szakaszon. De aki szereti az ilyen kalandos helyzeteket, az imádni fogja ezt a barlangot.

Tipp: kipróbálná, milyen barlangban lakni?

A Mátrában, Sirokon például megteheti: 2015 óta várják vendégeiket a 300 éves barlangokból kialakított Sirocave apartmanok. Itt írtunk róluk bővebben.

Barlang-legek a nagyvilágból

A legmélyebb: A Krubera-Voronya a világ egyik leghíresebb barlangja, a Mount Everest földalatti megfelelője, ahova lejutni egyszerre presztízs és kihívás. Bolygónk jelenleg ismert legmélyebb, 2197 méter mély barlangja, amelyben 2080 méteres mélységig lehet lejutni búvárfelszerelés nélkül. A Kaukázus nyugati peremvidékén, a grúziai szakadár államban, Abháziában található az Arabika-masszívum. Az alatta húzódó barlangrendszer 2001 óta tartja a mélységi rekordot.

Ismertsége és híressége ellenére a barlangról sokáig nem készült professzionális fotódokumentáció, illetve olyan kiadvány, amely a barlangkutatók és a nagyközönség számára részletesen bemutatná ezt a páratlan földalatti világot. Ezt az embert próbáló feladatot a világon elsőként egy magyar barlangkutató csoport vitte véghez, amiről mi is beszámoltunk. Fotóik a felszíni előkészületeken keresztül egészen a -2080 méter mélységben elhelyezkedő „Game Over” teremig kísérik végig utazásukat és extrém körülmények között megélt élményeiket.

A test és a lélek megújulása a Kékestető lábánál

Töltsön egy wellness programokkal kiegészített hegyvidéki pihenést a festői panorámával rendelkező, 78 szobás Residence Ózon****superior Hotelben! Túrázzon a Mátrában, ahol vadregényes erdőrengeteg, csodálatos panorámájú bércek, romantikus szurdokok, több mint 600 km turistaútvonal és kitűnő hegyi levegő várja! Mert magasan a legjobb! (X)

A legnagyobb: A vietnami Son Doong a maga 200 méteres szélességével, 150 méteres magasságával és nagyjából kilenc kilométeres hosszával a világ legnagyobb barlangjának számít. Akkora, hogy egy negyven emeletes felhőkarcoló simán elférne itt. Még dzsungel és folyó is található a barlangban, sőt, olykor még vékony felhők is kialakulnak benne.

Bár a barlangot állítólag már a vietnami háborúban is használták a helyiek óvóhelyként, a bejárata feledésbe merült. 1991-ben egy helyi lakos fedezte fel újra, majd 2009-ben egy brit kutatóházaspár le is ereszkedett a barlangba, de kevés út megtétele után egy mészfalba ütköztek. A kutatók 2010 végén tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangot, ami egy több száz barlangból álló hálózat része – írja a Wikipedia.

A 300 barlangból álló barlangrendszer 2003 óta a Világörökség része, ezért kavart nagy port, amikor nyilvánosságra kerültek azok a tervek, melyek szerint a Hang Son Doongban egy 11 kilométeres felvonót építenének a turisták számára. Miután világossá vált, hogy a kezdeményezést maguk a turisták is problémásnak látják, a polgármester úgy döntött, hogy visszautasítja a tervek elfogadását és a turistaforgalmat továbbra is arra az öt kilométeres szakaszra korlátozza, amely eddig is látogatható volt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.