Túrázzon teliholdnál a hétvégén!


A júliusi telihold vasárnapra, azaz kilencedikére esik, de már szombat este hasonló élményben lehet részünk. Ha július 8-án túrázna sejtelmes megvilágítás mellett az éjszakában, a Velencei-tó melletti Pázmándot, a Mecseket vagy Aggteleket ajánljuk, ha pedig nem kell hétfőn korán kelnie, próbálja ki a sasréti telihold-túrát vasárnap este. Ne feledje, ha döntött, még ma jelentkeznie kell!
 

Fotó: Rachel Kramer / Flickr.com


A Velencei-tónál

Akik az éjszakai égbolt csodáira kíváncsiak, Pázmándon szakvezetéses túrán vehetnek részt. 1,5-2 órás túrák kizárólag derült idő esetén kerülnek megrendezésre.

Találkozó minden alkalommal a túra kezdete előtt max. 15 perccel a Téglaházi Forrásnál vagy megbeszélés szerint a Zalka Máté utca legvégén.

További információkat erről és más programokról, melyeket a Természet- és Vadvédelmi Központ szervez, a honlapon talál.

A Mecsekben

A Mecsekben járva Mánfát érdemes célba venni. Itt már napközben egy hagyományőrző fesztiválon vehetnek részt az érdeklődők, Szent István nyomában címmel az Árpád-kori templomnál. Este pedig egy igazi kihívást jelentő gyalogtúra indul vissza Pécsre, a Mecsek Zöldút Egyesület szervezésében. Indulás este tízkor, érkezés a tervek szerint még sötétben.

A túra útvonala: Árpád-kori templom, Jószerencsét vadászház, Melegmányi vízesés, Rábay-fa, Dömörkapu. Összesen nagyjából 10 kilométer, 380 méter szintemelkedéssel. A menetidő becslések szerint 4-5 óra, plusz körülbelül további 1 óra a belváros Pécsett. További információk a Mező egyesület közösségi oldalán.

Aggteleken

Az Aggteleki Nemzeti Parkban egy háromórás, 3 kilométer éjszakai kirándulással készülnek a szervezők. Aki ezen a túrán részt vesz, igyekezhet elsajátítani a nesztelen lopózás képességét. Természetesen lesz külön alkalom is, amikor elcsendesülve hallgathatják a résztvevők az éjszaka különleges zörejeit.

Indulás a Baradla-barlang elől, este 8 órakor. További tudnivalók a honlapon.

Fotó: Mel Foody / Flickr.com


A Zselicben

Az almamelléki kisvasút vonalán csillagász szakvezetéssel túrázhatnak az érdeklődők július 9-én, vasárnap este.

A túra során lehetőség nyílik a csillagos égbolt, az állatövi jegyek távcsővel történő megfigyelésére Európa egyik legkisebb fényszennyezettség területén.

A túra 18:30-kor indul Almamellékről, a száztizenhat éve döcögő Zselici csühögővel Sasrétre. Visszautazás várhatóan este tíz óra magasságában. A Zselici Csillagparkról ebben a cikkünkben is írtunk. Előzetes jelentkezés július 7-ig szükséges, további információkat itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek