» Túra

Olasz házaspár lett az első, amely megmászta a világ összes nyolcezresét

| | Nem érkezett még hozzászólás
Felért csütörtökön az Annapurna csúcsára Romano Benet és Nives Meroi, így a két olasz hegymászó lett az első házaspár, amely feljutott a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegyére.
Fotó: Wolfgangbeyer / Wikipedia

Az 55 éves Meroi és ugyanilyen idős férje nepáli idő szerint reggel 9-kor ért fel az Annapurna 8091 méter magas csúcsára - írja az MTI a Corriere della Sera jelentése alapján. A hegyet - csakúgy, mint a másik tizenhármat - oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászták meg. A csúcstámadást 7200 méterről indították az Annapurnán, amelyet az úgynevezett francia úton hódítottak meg. Ez az útvonal az Annapurnán elsőként sikerrel járt, 1950-es francia expedícióról kapta a nevét. 

Annapurna

A hat jelentősebb csúccsal rendelkező Annapurna hegytömb Közép-Nepálban található. Az egyes számú csúcsa, az Annapurna I a maga 8091 méteres magasságával a világ 10. legmagasabb hegycsúcsa. Az Annapura-körtúra az egyik legnépszerűbb túraútvonal, amelyet a Himalájába érkező turisták megtesznek. A túra teljes hossza körülbelül 200 kilométer, a legmagasabb pontja 5412 méter. A Sanctuary-túra szintén az Annapurna egyik körútja. Két éve egyébként újabb 104 csúcsot nyitottak meg a túrázók előtt Nepálban, hogy bővítsék a hegymászó-turizmust.  

"Ez volt a legnehezebb mászásunk, de egyben a legszebb is" - mondta az olasz napilap által idézett nővérének Nives Meroi. A 8611 méter magas K2 mellett az Annapurnát tartják a legnehezebben megmászhatónak és a legveszélyesebbnek a nyolcezresek között. Utánuk a világ legmagasabb hegye, a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres Mount Everest következik.

Romano Benet és felesége előtt eddig mindössze 34 hegymászónak sikerült megmásznia mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot, és csak hozzávetőleg a fele mászott oxigénpalack nélkül. Az első a legendás - a házaspárhoz hasonlóan észak-olasz - Reinhold Messner volt több mint harminc éve. A nőknél a dél-koreai Oh Un Szun lett az első 2009-ben a 8586 méteres Kancsendzönga megmászásával. Nives Meori maga is sokáig versenyben volt a nők között az elsőségért, de férje betegsége miatt 2009-ben félbeszakította sikersorozatát, és csak 2012-ben folytatták a mászásokat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.