Terepjárók okoztak súlyos károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben

Terepjárók okoztak súlyos károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben

2017. április 29-én engedély nélküli terepautós rendezvényt szerveztek, melyen - mint később kiderült - több mint 50 terepjáró autóval vettek részt. Az esemény során érintették az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részét, valamint több Natura 2000-es területet, ahol gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak keresztül. Az esemény során a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre; holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, valamint vízi növényzetet pusztítottak el - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának szerkesztőségünkbe érkezett levelében.

Még idilli körülmények közöttFotó: Duna-Dráva Nemzeti Park / Facebook

A közlemény kiemeli, hogy védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása. Védett természeti területen járművel közlekedni az arra külön kijelölt utak kivételével csak a természetvédelmi hatóság, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyével szabad.

A közleményben továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy aki a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez, az természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság azonban nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) alapján az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérés tényállásokra is - fogalmaz a közlemény, miközben hozzáteszik, hogy az eseménnyel kapcsolatban a rendőrség és a Kormányhivatal felé megtörtént a feljelentés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek