» Túra

Terepjárók okoztak súlyos károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben

| | Nem érkezett még hozzászólás

2017. április 29-én engedély nélküli terepautós rendezvényt szerveztek, melyen - mint később kiderült - több mint 50 terepjáró autóval vettek részt. Az esemény során érintették az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részét, valamint több Natura 2000-es területet, ahol gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak keresztül. Az esemény során a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre; holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, valamint vízi növényzetet pusztítottak el - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának szerkesztőségünkbe érkezett levelében.

Még idilli körülmények között
Még idilli körülmények közöttFotó: Duna-Dráva Nemzeti Park / Facebook

A közlemény kiemeli, hogy védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása. Védett természeti területen járművel közlekedni az arra külön kijelölt utak kivételével csak a természetvédelmi hatóság, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyével szabad.

A közleményben továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy aki a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez, az természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság azonban nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) alapján az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérés tényállásokra is - fogalmaz a közlemény, miközben hozzáteszik, hogy az eseménnyel kapcsolatban a rendőrség és a Kormányhivatal felé megtörtént a feljelentés.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Sissi Park Lachtal - Ausztria
 
A SissiPark Lachtal pályaszállás három épületében 22 db exkluzív belsőépítészeti kialakítású apartmannal várja vendégeit az ausztriai Lachtalban.

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
16 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.