» Túra

Albánia egy rejtélyes szigettel csalogatja a kalandra vágyókat

| | Nem érkezett még hozzászólás

Albánia újabb ötlettel állt elő, hogy turistákat vonzzon tengerpartjára. Ezúttal egy olyan szigetet nyitnak meg nyáron a látogatók előtt, mely szovjet katonai bázis volt – írja a Travel and Leisure.

A kis ország sokban hasonlít szomszédaihoz, Montenegróhoz, ahol 2015-ben a Lonely Planet megtalálni vélte Európa legszebb strandját, illetve Görögországhoz, amit nem nagyon kell senkinek sem bemutatni. Albánia mégis törekszik arra, hogy más legyen. A kalandra éhes turistát célozza meg, ezért most megnyit a látogatók előtt egy olyan szigetet, mely a hidegháború alatt háromezer katonának volt otthona.

A hidegháborús paranoia érintetlen jelei

Albániát a 20. század második felében egy, a mai észak-koreaira emlékeztető kommunista-militarista rezsim uralta, és ennek nyomát lépten-nyomon felfedezhetjük. A számtalan bunker jelenléte igazán egyedi hangulatot kölcsönöz az országnak. Úgy tűnik, az albán turisztikai hivatal is észrevette ezt. A Sazan-sziget megnyitásáról a turizmusért felelős miniszter úgy nyilatkozott: „fontos pillanat ez Albánia életében“.

2015-ben egyébként egyszer már megnyitották egy rövid időre a közel hat négyzetkilométeres szigetet, mely stratégiai elhelyezkedéséből adódóan kétezer éves katonai múltra tekint vissza.

Az albán szárazföldtől mindössze tíz kilométerre fekvő Sazan-szigetet úgy tervezték, hogy egy nukleáris támadás esetén biztonságos menedékül szolgáljon. A szovjetek azért érdekelte annyira a sziget, mert innét felügyelhették az Otrantói-szorost, azt a tengeri átjárót, mely az olasz csizma sarka és az albán között található. Ettől délre egyébként már nem Adriáról, hanem Jón-tengerről beszélünk.

A hidegháború elmúltával a katonák is elmentek. Most mindössze két egyenruhás őrzi azt az erődöt, melyen már kezd látszódni az idők múlása. Aki felkeresi a Sazan-sziget érintetlenül hagyott bunkereit és katakombáit, eltűnődhet azon, igaz-e a pletyka, hogy a szovjetek vegyi fegyvereket gyártottak itt valaha.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
12 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.