» Túra

Albánia egy rejtélyes szigettel csalogatja a kalandra vágyókat

| | Nem érkezett még hozzászólás

Albánia újabb ötlettel állt elő, hogy turistákat vonzzon tengerpartjára. Ezúttal egy olyan szigetet nyitnak meg nyáron a látogatók előtt, mely szovjet katonai bázis volt – írja a Travel and Leisure.

A kis ország sokban hasonlít szomszédaihoz, Montenegróhoz, ahol 2015-ben a Lonely Planet megtalálni vélte Európa legszebb strandját, illetve Görögországhoz, amit nem nagyon kell senkinek sem bemutatni. Albánia mégis törekszik arra, hogy más legyen. A kalandra éhes turistát célozza meg, ezért most megnyit a látogatók előtt egy olyan szigetet, mely a hidegháború alatt háromezer katonának volt otthona.

A hidegháborús paranoia érintetlen jelei

Albániát a 20. század második felében egy, a mai észak-koreaira emlékeztető kommunista-militarista rezsim uralta, és ennek nyomát lépten-nyomon felfedezhetjük. A számtalan bunker jelenléte igazán egyedi hangulatot kölcsönöz az országnak. Úgy tűnik, az albán turisztikai hivatal is észrevette ezt. A Sazan-sziget megnyitásáról a turizmusért felelős miniszter úgy nyilatkozott: „fontos pillanat ez Albánia életében“.

2015-ben egyébként egyszer már megnyitották egy rövid időre a közel hat négyzetkilométeres szigetet, mely stratégiai elhelyezkedéséből adódóan kétezer éves katonai múltra tekint vissza.

Az albán szárazföldtől mindössze tíz kilométerre fekvő Sazan-szigetet úgy tervezték, hogy egy nukleáris támadás esetén biztonságos menedékül szolgáljon. A szovjetek azért érdekelte annyira a sziget, mert innét felügyelhették az Otrantói-szorost, azt a tengeri átjárót, mely az olasz csizma sarka és az albán között található. Ettől délre egyébként már nem Adriáról, hanem Jón-tengerről beszélünk.

A hidegháború elmúltával a katonák is elmentek. Most mindössze két egyenruhás őrzi azt az erődöt, melyen már kezd látszódni az idők múlása. Aki felkeresi a Sazan-sziget érintetlenül hagyott bunkereit és katakombáit, eltűnődhet azon, igaz-e a pletyka, hogy a szovjetek vegyi fegyvereket gyártottak itt valaha.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
3 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.