» Túra

Online medvekövetőt vezetett be a Yosemite nemzeti park

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Yosemite Nemzeti Parkban több száz fekete medve él. A park alapítványa új ötlettel rukkolt elő, hogy védje a túrázók uzsonnáját: ez az online medvekövető honlap – írja a Mashable.

A látogatók testi épségének védelmére is gondoltak természetesen, amikor április elején elindították a kaliforniai park egy újabb honlapját, amelyen nyomon követhetjük a medvék mozgását a parkban. Az új nyomkövető megmutatja ugyan, hol találhatók a GPS-es nyakörvvel felszerelt állatok, de időbeli késéssel, melynek oka az, hogy a túl kíváncsi látogatók vagy akár vadászok elől rejtve maradjon a bundás jószágok pontos holléte. Az időbeli késés hosszát sem teszik közzé, sem pedig azt, hogy a téli álom ideje alatt hol húzzák meg magukat az állatok. 

A honlap indulása előtt ugyanezt a rendszert biológusok használták, akik így gyűjtöttek pontosabb adatokat a medvékhez kapcsolódóan: nem csupán szokásaikról tudakozódtak, de arról is, hogyan lehetne őket fokozottabban védeni a parkban. A park célja többek között ugyanis az, hogy az állatok ne kóboroljanak be a látogatók miatt infrastruktúrával felszerelt övezetekbe. Komoly fejtörést okozott továbbá, hogyan akadályozzák meg, hogy a medvék szemet vessenek a túrázók piknikjeire, már csak az állatok védelme miatt is: a KeepBearsWild.org nevében is hordozza küldetését – hagyjuk meg vadállatnak a medvéket, ne szoktassuk őket emberi jelenléthez, emberi táplálékhoz. 

A park több ezer olyan zárható szekrényt helyezett el a vadonban, ahol biztonságban tárolhatók a magunkkal vitt szendvicsek, élelmiszerek. Mindez azzal kiegészítve, hogy folyamatosan oktatták a látogatókat a vadonban való helyes viselkedésre, száz alá szorította a medvés esetek számát a parkban 2016-ra. Ez a szám 1998-ban még ezerötszáznál is több volt.

A honlapon egyébként azt is közzétehetik a túrázók, hol láttak medvét a parkban, és információkat kapnak arról, hogyan maradhatnak biztonságban az állatok közelében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
6 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
6 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
8 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.