» Túra

Online medvekövetőt vezetett be a Yosemite nemzeti park

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Yosemite Nemzeti Parkban több száz fekete medve él. A park alapítványa új ötlettel rukkolt elő, hogy védje a túrázók uzsonnáját: ez az online medvekövető honlap – írja a Mashable.

A látogatók testi épségének védelmére is gondoltak természetesen, amikor április elején elindították a kaliforniai park egy újabb honlapját, amelyen nyomon követhetjük a medvék mozgását a parkban. Az új nyomkövető megmutatja ugyan, hol találhatók a GPS-es nyakörvvel felszerelt állatok, de időbeli késéssel, melynek oka az, hogy a túl kíváncsi látogatók vagy akár vadászok elől rejtve maradjon a bundás jószágok pontos holléte. Az időbeli késés hosszát sem teszik közzé, sem pedig azt, hogy a téli álom ideje alatt hol húzzák meg magukat az állatok. 

A honlap indulása előtt ugyanezt a rendszert biológusok használták, akik így gyűjtöttek pontosabb adatokat a medvékhez kapcsolódóan: nem csupán szokásaikról tudakozódtak, de arról is, hogyan lehetne őket fokozottabban védeni a parkban. A park célja többek között ugyanis az, hogy az állatok ne kóboroljanak be a látogatók miatt infrastruktúrával felszerelt övezetekbe. Komoly fejtörést okozott továbbá, hogyan akadályozzák meg, hogy a medvék szemet vessenek a túrázók piknikjeire, már csak az állatok védelme miatt is: a KeepBearsWild.org nevében is hordozza küldetését – hagyjuk meg vadállatnak a medvéket, ne szoktassuk őket emberi jelenléthez, emberi táplálékhoz. 

A park több ezer olyan zárható szekrényt helyezett el a vadonban, ahol biztonságban tárolhatók a magunkkal vitt szendvicsek, élelmiszerek. Mindez azzal kiegészítve, hogy folyamatosan oktatták a látogatókat a vadonban való helyes viselkedésre, száz alá szorította a medvés esetek számát a parkban 2016-ra. Ez a szám 1998-ban még ezerötszáznál is több volt.

A honlapon egyébként azt is közzétehetik a túrázók, hol láttak medvét a parkban, és információkat kapnak arról, hogyan maradhatnak biztonságban az állatok közelében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
12 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.