» Túra

Pannon Természeti Élménynapok áprilisban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Medvehagyma-túra, csillagda, bakonyi gyógyitalkóstolás és madárles várja azokat, akik áprilisban a Balaton környékét és a Bakonyt veszik célba.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tudja, hogy tavasszal a legjobb túrázni. Pannon Természeti Élménynapok túrasorozatával áprilisban az ébredő természet megismerését célozza meg.

Medvehagyma-tenger
Medvehagyma-tengerFotó: ftamas / Indafotó

Medvehagyma és gyógyital

Aki szereti a medvehagymát, nem hagyhatja ki rögtön az első túrát április 2-án. A Pénzesgyőr és Bakonybél közötti kirándulás a Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyén halad. Aki szeretne, Bakonybélbe érve felkapaszkodhat az erdei kálvárián a domb tetején álló keresztekhez, majd a faluban következik egy kis séta: lehetőség van betérni a Bakonyi Erdők Házába, ahol többek között a hagyományos bakonyi erdőmérnöki szakma letűnt értékeivel, eszközeivel találkozhatunk. Ezután meg lehet nézni a szerzetesek különleges hangulatú boltját, ahol kóstolható az Unikum bakonybéli változata. Ez a barátok által helyben termesztett gyógynövényből készül. Ezt követően a Pannon Csillagda Látogatóközpont fantasztikus élményt nyújt annak, aki kicsit több időt tud szánni a programra. Itt lehetőség van befejezni a túrát, és egyénileg hazautazni, aki pedig visszatér Pénzesgyőrbe, azt ezúttal egy másik útvonalon kalauzolják.

A túra 10 órakor indul. Felnőtteknek 850 forint, gyerekeknek 400 forint. Előző nap 16 óráig szükséges bejelentkezni.

Kalandozás a Muránál

Április 8-án három túra közül választhatnak az érdeklődők a Pannon Természeti Élménynapok programsorozatban. Az első a tízéves Mura Tájvédelmi Körzetet ünnepli: a túra során a Mura folyót és az árteret nézhetik meg a kirándulók. Szinte valamennyi ártéri élőhelyet érinti a séta, így a résztvevő láthat ártéri erdőket, holtágakat, az itt élő vízinövényeket és madarakat és természetesen a Murát is. A folyó partján a hód nyomaival is lehet találkozni.

A négyórás kirándulás ingyenes, online foglalás itt.

Matula bácsi nyomában

A tavaszi Kis-Balatont egy másik túra során fedezhetjük fel. A kirándulók először a Diás-szigeten található Fekete István Emlékhelyet és a Matula kunyhót keresik fel, majd a Búbos-vöcsök tanösvényen a Kis-Balaton madárvilágával ismerkedhetnek. A vezetett túra a magyar mellett angol és német nyelven is elérhető. Ára felnőtteknek 5000 forint, gyerekeknek 3000 forint. A részvételhez saját jármű szükséges! További információk a honlapon.

Madárles a Töreki-tavaknál

Madarakat figyelhetünk meg Siófok közelében, úgyhogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület együttesen szervezett, ingyenes túrájára érkezzünk távcsővel. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével az érdeklődők megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot. További tudnivalókért kattintson ide.

Húsvéti készülődés és természetismeret

Április második hétvégéje már részben a húsvéti készülődés jegyében zajlik a nemzeti parkban is. Aki gyerekekkel jár a térségben április 8-án, annak két program is adódik. 

A keszthelyi Balatoni Múzeum családi napot szervez a húsvéti készülődés jegyében. Ennek keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is szeretettel várja az érdeklődőket húsvéti és tavaszváró dekorációk készítésével, valamint természetismereti játékokkal. Helyszín a keszthelyi Balatoni Múzeum, a Múzeum utca 2. szám alatt. A nemzeti park foglalkoztatója ingyenes. Az esemény 14 és 17 óra között látogatható, részletek itt

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park még egy térítésmentes programot kínál családoknak, ezt pedig a tihanyi Levendula Házban. A kézműves húsvétváró foglakozáson a látogatók levendulával töltött tyúkanyót varrhatnak és kíváncsi mászó nyulat vághatnak. További információk a honlapon.

Friss szelek a Nemzeti Parkban

Az idén húszéves Balaton-felvidéki Nemzeti Park tovább fejlődik: új tételekkel bővül majd a térség geológiáját bemutató, Hegyestűn látható tárlat, megújul a Badacsonyon és Szent György-hegyen található tanösvény, Hegyestűtől a Kopasz-hegyig pedig új, vulkanológiai tanösvény épül. A fejlesztések a Dunai Geo Túra projekt részeként, 250 ezer euróért valósulnak meg.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Orosházi nyár 2017 Május és augusztus között majd minden hétvégén izgalmas programokkal várunk Gyopároson!

rallymax élménybeszámolót írt
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
dorav új galériát hozott létre
Velencei karnevál 2016
2 napja
dorav élménybeszámolót írt
Velencei karnevál 2016
2 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.