» Túra

Bulizó írektől a magyar barlangok titkaiig: ide utazzon 2017 márciusában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Aki kellően kalandvágyó és sportos, márciusban ne hagyja ki a hazai barlangok legextrémebb túráit, hiszen március a barlangok hónapja. Aki inkább mulatni és sört vedelni szeretne – opcionálisan fókák társaságában – az meg se álljon Írországig! Úti tippek márciusra a Travelótól.

Külföldön: Írország

Az ír védőszent, Szent Patrik halálának évfordulójáról Írországon kívül mindenhol máshol is megemlékeznek a világon, ahol vannak ír bevándorlók és ír kocsmák. A legautentikusabb persze, ha ilyenkor látogatunk a zöld szigetre. 

A szent halálának napján, március 17-én, és az azt megelőző hétvégén világszerte zöld díszek lepik el az utcákat. Zöld fényfestést kapnak olyan híres épületek, mint például a Sydney-i Operaház, zöld ruhát öltenek az ünneplők, és elkezdődik az írek legnagyobb éves bulija. És bár egyébként a dublini Szent Patrik nap a legismertebb – a karnevál idén március 16. és 19. között esedékes, a részletes programot pedig itt lehet átnézni –, messze nem ez a legmeghökkentőbb ír fesztivál, hanem ezek itt.

Tíz jótanács Írországba indulóknak

Okvetlenül induljunk el valamerre Dublinból, törődjünk bele az esőbe, és ügyeljünk, nehogy a helybéli birkák jóvoltából valami büdösbe lépjünk. Bátran ebédeljünk pubokban és beszélgessünk a helyiekkel! Jóval több mint száz kilométernyi írországi túrázás tapasztalata pár tippbe sűrítve itt olvasható.

A Szent Patrik napi parádén túl az is Dublin mellett szól, hogy a város és környéke rengeteg ingyenes programmal kényezteti a turistákat. Így ha a repjegyre, a szállásra, a kajákra és a piákra összekuporgattuk a pénzt, másra már nem is igen kell költeni. Amire mégis érdemes költeni a látnivalók közül, az a Guinness sörgyár, ami egyébként annyira népszerű, hogy már több látogatót vonz, mint az Eiffel-torony.

És ha már az italoknál tartunk: nem csak a sörben jók az írek, whiskey-től poitínig mindenféle érdekességgel bódíthatjuk magunkat – erre olvashatnak ezekről tovább. A rengeteg piálás után nyilván mindenki megéhezik. A legjobb kajákról ír reggelitől kikötői haltálakig itt írtunk.

Persze ha már egyszer az ember eljut Írországba, vétek lenne csak pubokban és fővárosban tölteni az időt. Öltsünk túraszerkót, és kiránduljunk egy nagyot a pompás ír vidéken, mely drámai, tengerparti sziklafalakkal, birkacsordákkal, harsogó zöld mezőkkel, cuki fókákkal, misztikus vízesésekkel és ódon kastélyokkal vár minket.

Belföldön: március a barlangok hónapja

Márciusban a hazai nemzeti parkok látogatható barlangjaikat akarják megismertetni minél több kirándulóval. E célból kampányt hirdettek „Barlangoljunk!” címmel. Márciusban a részt vevő barlangok érdekes (és esetenként meglepően extrém) programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban például a Tapolcai-tavasbarlangot olcsóbban lehet megnézni egész hónapban. A balatonedericsi Csodabogyós-barlangban március 18-án kedvezményes nappali és éjszakai túrán lehet részt venni. De ugyanezen a napon reggel tíztől erdőkerülő-barlangjáró geotúra lesz a Szentgáli-tiszafásban, és olcsóbban lehet barlangi kalandtúrázni a Szentgáli-kőlikban – erről részletek itt olvashatók. Március 20. és 26. között pedig a balatonfüredi Lóczy-barlang lesz kedvezményesen látogatható. A felnőttek gyerekjeggyel mehetnek be, a gyerekek és a nyugdíjasok pedig ingyen.

A Bükki Nemzeti Parkban is március elsején kezdődnek a barlangos programok: a nyitórendezvényt Egerben tartják az Agria Park Galériában. Aznap lesz az „Inverse Everest” fotókiállítás megnyitója a Föld legmélyebb barlangjáról (2197 méter), amelynek anyagát egy magyar expedíció készítette 2016-ban. Ezt követően Egri Csaba barlangi fotós látványos 3D-s bemutatója következik hazai és külföldi barlangokról.

Március 4-én a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található Esztáz-kői-barlanghoz lehet kirándulni kerékpárral vagy gyalogosan. Március 11-én a kiépítetlen Kő-lyukban lehet kirándulni. "A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. két kilométerre, a Csókás-réti leágazás közelében található. Bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk. Sisakot, lámpát a túravezető biztosít. Gumicsizma és váltóruha, esetleg overál ajánlott" - írják a szervezők.

De lesz ennél is extrémebb program: március 18-án és 19-én a Létrási-víznyelőbarlangban. "A látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlang látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít" – írják a szervezők.

További információ, és a többi nemzeti park programja itt található.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.