380 millióból újul meg 38 bükki barlang

380 millióból újul meg 38 bükki barlang

Európai uniós támogatással harmincnyolc bükki barlangot korszerűsít a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a Bükk hegység Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei területén.

Felújítják a barlangok műszaki létesítményeit; átalakítják a megrongált, a műszakilag elavult, vagy a természet- és tájvédelmi szempontokat nem kielégítő barlanglezárásokat, eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes, funkciójukat vesztett vas- és egyéb szerkezeteket, és korszerűsítik a barlangok védelmét szolgáló szerkezeteket. A programban harmincnyolc bükki barlang - huszonöt fokozottan védett, tizenegy megkülönböztetett jelentőségű és két védett - újul meg 2019 végéig. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a projektre 380 millió forintot fordít.

A fokozottan védett, lillafüredi Szent István-barlangot is felújítják, amelynek bejárata a Palota-szállótól 500 méterre, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043, függőleges kiterjedése 94 méter. A bemutatott szakasz hossza 170 méter, a látogatás során oda-vissza 340 méter a bejárt útvonal hosszúsága. A barlang fél órás túrákon még látogatható a felújítás kezdetéig a téli időszakban (október 1. – március 25.) naponta 9-től 14 óráig, a nyári időszakban (március 26. – szeptember 30.) pedig minden nap 9. és 17 óra között. A túráról bővebben itt olvashat.

 

Cseppkoformák a lillafüredi Szent István-barlangban
Galéria: 380 millióból újul meg 38 bükki barlang
Fotó: Vajda János / MTI

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Túrázzon éjjel a héten Aggteleken vagy pattanjon bringára a hó végén 
A lényeg, hogy ki a szabadba!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek