» Túra

Snowboardozni veszélyesebb, mint síelni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Legalábbis ezt mutatja az a statisztika, amely a téli sportok veszélyességét a balesetek száma és súlyossága alapján hasonlította össze.

A téli sportok szerelmeseinek 72%-a a pályán sérül meg, 6%-a síliften, 3% pedig a pályán kívül. Ezek a számok mind a két sport esetében hasonlóak, de a snowboardosok között magasabb az aránya azoknak, akik terepparkban sérülnek meg (25%) - olvasható a Generali közleményében, amely a cégcsoportjához tartozó Európai Utazási Biztosítóval (EUB) közösen gyűjtötte össze azokat a nemzetközi, többéves baleseti adatokat tartalmazó kutatásokat, amelyek a síelők és a snowboardosok sérüléseit hasonlítják össze.

Fotó: Generali

A statisztikák alapján a síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik, és csak kb. 10%-ukat okozza ütközés. Ausztriában és Franciaországban például a bejelentett károk 70-75%-a baleset (és ezek nagy része is síbaleset), Olaszországban ez a károk 35-40%-a.

A snowboardosoknál több a sérülés

Ugyanakkor a 40 év sérülési adatain alapuló, National Ski Areas Associationnek készített kutatásból kiderül, hogy a snowboardosok 50-70%-kal nagyobb eséllyel sérülnek meg; igaz, nagyjából harmadával kisebb az esélyük halálos balesetre, mint a síelőknek.

A deszkások a csuklójukat törik, a síelőknek a keresztszalagjuk sérül

A fent említett amerikai kutatásból az is kiderül, hogy a snowboardosoknál a csuklósérülés a leggyakoribb: ez a balesetek 27,6%-át teszi ki, míg a síelőknél ez a szám csak 2,8%. Emellett a leggyakoribb snowboardsérülések a lapocka lágyrész sérülése, a különféle bokasérülések, agyrázkódás és kulcscsonttörés. Ugyanakkor a síelőknél az elülső keresztszalag-rándulás fordul elő leggyakrabban: ennek aránya 17,2%, míg a snowboardosoknál csak 1,7%. A leggyakoribb sísérülések közé tartozik az ínszalagsérülés és az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés.

A hegyi mentés díját kipostázzák

"Az alapbiztosítások általában nem nyújtanak fedezetet a sportbalesetekre; ezt érdemes szem előtt tartani, mielőtt síelni, snowboardozni indul az ember” – idézi a közlemény Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatójának szavait, aki egyben hozzáteszi, ilyenkor a súlyosabb balesetekkel együtt járó mentési költségeket a sportolónak kell állnia. A hegyről való mentés költsége mentőhelikopter esetében például 1 millió és 2,5 millió forint között van, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint között mozog. Mindeközben az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelősséget - a szakember szerint már csak ezért is fontos, hogy biztosításunk felelősségbiztosítást is tartalmazzon.

Az elmúlt szezonban az Európai Utazási Biztosítóhoz valamivel több mint 400 baleseti kárbejelentés érkezett síelő ügyfeleiktől, ezeknek kb. 10%-ánál 1 millió forint feletti volt a kárösszeg. A legmagasabb síbalesetből eredő kár 5,1 millió forintot tett ki.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Még mindig tart a nyár! Hosszabbítsa meg a nyarat Törökországban és Egyiptomban. Akár 2 gyermek szállása is ingyenes! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Stará Lesná (Felsőerdőfalva), SzG3
19 órája
Laczko új galériát hozott létre
Postojnai cseppkőbarlang
2 napja
andrea176 új galériát hozott létre
Koh Samui
4 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Erdély határán...
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.