Egészen földöntúli látvány a sarki fény a repülő ablakából nézve

Egészen földöntúli látvány a sarki fény a repülő ablakából nézve.

Bár számos utazási iroda gondosan összerakott ajánlata csalogatja a sarki fényre kíváncsi turistákat, sokan csalódottan térnek haza az aurora borealis-vadászatukról. A látványt ugyanis sem helyhez, sem időhöz kötve nem lehet garantálni. Az alábbi videót készítő Izlandra tartó utasnak azonban nem lehet oka a panaszra - írja a The Telegraph.

Aryeh Nirenberg a Delta légitársaság New Yorkból Reikjavikba tartó járatán ülve az alábbi kisvideót készítette a gyönyörű légköri fényjátékról még szilveszter éjjelén. A gépe 10 668 méter magasságban járt, amikor a repülő ablakán kinézve ez a látvány fogadta:

Mi az a sarki fény?
A jelenség akkor keletkezik, amikor a Napból származó töltött részecskék a sarkpontoknál elérik a Föld légkörét. "A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű" – áll a Wikipedia vonatkozó szócikkében. Az oxigén zöld és vörös, a nitrogén kékesibolya fényeket eredményez. Az olykor sugaras szerkezetű, olykor szalagokra emlékeztető sarki fény tudományos elnevezése az aurora borealis, nevét a hajnal római istennőjéről, Auróráról kapta. A déli féltekén ugyanez a jelenség figyelhető meg, ott azonban aurora australisnak hívják.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek