» Túra

A világ leghalálosabb túraútja, ahol a dagály garantáltan gyorsabb

| | Nem érkezett még hozzászólás

Vannak helyek, amikre idegenben járva, turistamentes övezetet keresve rábökünk a térképen, és elmegyünk oda túrázni. Mint a BBC Travel írja, helyismeret nélkül azonban a spontán ötlet könnyedén végzetessé válhat.

Londontól északkeletre, Essex tartományban létezik egy különleges út, mely a Mont Saint-Michel apátsághoz vezető úthoz hasonlóan naponta csak néhány órán át járható. Viszont utóbbinál jóval hosszabb, és nincs menekvés, ha elszámítottuk magunkat, és nem sikerült visszaérnünk a partra, amikor jön a dagály. 

Az első írásos feljegyzés az útról 1419-ből származik. 1932-ig csak így lehetett megközelíteni Foulness szigetet, melyet egyébként csak egy keskeny folyócska választana el a szárazföldtől, ám onnét közelítve még veszélyesebb volt a helyzet: Fekete Földnek is becézték ezt a mocsaras szakaszt. Így aztán kb. 400 seprűnyéllel kijelölték a Doomway-ként (Végzet útja) is emlegetett Broomway-t (Seprűk útja), mely a Wakering Stairs ponttól néhány száz méteren át keletnek tart, egyenesen bele a tengerbe, majd északkelet felé fordul (igen, a tenger közepén), és onnét nagyjából öt kilométert kell gyalogolni a következő lehetőségig, hogy visszatérjünk a szárazföldre. Képeinkre kattintva talál térképet a galériában.

A táj nem evilági: jobbról is, balról is tükörsima tenger, a kissé puha, saras talajon pedig semmilyen növényzet nem él, legfeljebb néhány moszat, emiatt a tájékozódás ködben például teljesen reménytelen. Apálykor 20-50 méter széles utat látunk magunk előtt, melyben a csapda az, hogy csak minimálisan emelkedik ki a tengerből: így aztán dagálykor olyan sebességgel érkezik a víz, hogy a kijutás reménytelen. Az elmúlt évszázadokban legalább száz áldozatról tudunk, akik közül 66-nak a teste a sziget templománál van eltemetve, de biztos, hogy ennél többen is vesztették már itt életüket. 

Ma is csak jó látási viszonyok között, helyismeret mellett ajánlják itt a túrázást. A különleges élményt azonban jó eséllyel nem fogjuk elfelejteni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.